Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość adssdaasd..

Uczucie ciężkiej nogi, ale tylko w PRAWEJ nodze - od czego?

Polecane posty

Gość adssdaasd..

Nie jest to bol ani mrowienie, odzwyczajam sie od zakładania nogi na nogę, nie robię tego, a nagle pojawiło sie tylko w prawej nodze uczucie ciężkości. Nie wiem czy to ma znaczenie, ale jestem po nieprzespanej nocy przy komputerze i zaraz ide na spacer, już mniej to czuję ,ale troche jednak... od czego to może być? w necie jak piszą to o ciężkich nogach(liczba mnoga), a umnie tylko prawa.

Gość adssdaasd..
ods

Możesz mieć problem z żyłami akurat w tej jednej nodze - nie zawsze pojawia się to w obu na raz! Może sugerować początki np zakrzepicy, ale częściej to uczucie jest związane z niewydolnością zastawek w żyłach głębokich... Zwróć uwagę, czy podczas spoczynku w dowolnej pozycji (leżącej czy siedzącej) nie masz wrażenia, jakby po nodze spływała strużka wody, to jest takie delikatne jakby łaskotanie. Niektórzy ludzie odczuwają to podobnie jak wrażenie, gdy mucha np siądzie na nodze i zaczyna chodzić po niej... Czy palisz papierosy ?

Gość gfhjhlk
Ja bym poszla na pogotowie . Spedzilas noc w pozycji siedzacej przed komputerem , to powoduje zakrzepice w konczynach dolnych potem jak sie zaczniesz ruszac skrzepy moga sie urwac z pradem krwi i spowodowac zatorowosc plucna , moze dojsc od zatrzymania akcji serca . Bardzo czesto dochodzi wlasnie do takich przypadkow zatorowosci po kilkunastogodzinnej podrozy samolotem . Ostatnio byl taki przypadke w serialu szpital - kobieta wrocila ze stanow ( podrozowala kilkanasice godzin samolotem ) a na drugi dzien zabralo ja pogotowie i musialo reanimowac w karetce bo doszlo zatrzymania akcji serca. Idz na pogotowie i opowiedz wszystko , moga byc potrzebne dozylne leki rozpuszczajace skrzepy. Nie bagatelizuj tego. Jesli masz w domu polpiryne S czy inna aspiryne to rozpusc i wypij ( tez ma dzialanie przeciwzakrzepowe ale bardzo slabe ) tylko jako dorazna pomoc , a do lekarza musisz isc jesli ci zycie mile .

Gość adssdaasd..
Nie palę, ale w takiej pozycji bardzo czesto przesiaduję. niestety nie umiem do lekarza...

Gość gfhjhlk
" niestety nie umiem do lekarza " co chcialas przez to powiedziec ?

Gość adssdaasd..
ale jaka opuchlizna? nie mam nic takiego, po prostu to jest uczucie ciężkiej nogi, a nie bólu, mrowienia itp. chyba jednak w lewej też to odczuwam, ale mniej.

Gość adssdaasd..
łaskotanie nie, raczej takie delikatnie, bardzo delikatnie "bulgotanie" w łydce prawej, a uczucie ciężkości w obydwu nogach

U mnie w podobny sposób objawiała się niewydolność zastawek w żyłach głębokich -w łydkach, od kostek do kolan... Najpierw miałam często zimne stopy i takie uczucie rozpierania z tyłu łydki. To są pierwsze objawy niewydolności krążenia spowodowane faktem, że krew płynie w kierunku stóp, ale nie może taka sama jej ilość wrócić w drugim kierunku - w górę, właśnie ze względu na wiotkie zastawki. W późniejszym czasie już miałam takie wrażenie, jakbym pod skórą miała zaszyte ciężkie kamienie - uczucie rozpierania i jednocześnie ciążenia. Zaczęła mi się woda odkładać głównie między kostkami i kolanami - rezultatem był powiększony obwód łydek... Dzięki kilkuletniej chorobie nie byłam w stanie włożyć żadnych kozaczków, bo zamek zasuwałam tylko nad kostkę :( Ja niestety już miałam zaawansowane kłopoty krążeniowe (pomimo wieku ok. 30 lat) - w upalne dni czasami bardzo puchły mi stopy. Dopiero teraz biorę leki na odwodnienie - jest znacznie lepiej i nawet tydzień temu włożyłam i zapięlam 3 paty wysokich kozaczków, które zakupiłam przez internet i czekały na swój czas - ja zimę w adidasach przechodziłam... ;) Kiedyś polecano mi łykać suplementy (kasztanowiec) i smarować łydki (Lotion 1000) . Polecane są też ćwiczenia na rowerku stacjonarnym, aby pobudzić krążenie. Ja niestety mam siedzący tryb życia, więc wszystko podobnie, jak Ty ;) A o palenie spytałam, bo większość kobiet palących ma takie kłopoty (choć ja nie palę!) - uprzedza się tez o takich problemach panie zażywające pigułki antykoncepcyjne! A pigułki + papierosy, to już niemal pewna choroba ...

Gość gość
Mam bardzo podobne uczucie..trudne do opisania...jakby rozpieranie, mrowienie juz sama nie wiem..pojawia sie spontanicznie i trwa czasem kilka godzin..moze wymienimy sie spostrzezeniami na priv...gg 2556506

Gość kritella
No to może przeciążasz jedną nogę w pracy czy przez cały dzień. Stoisz na niej po prostu nawet nieświadomie. Kup sobie galvenox soft i smaruj nogi wieczorem . Zobaczysz będzie lepiej;)