Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość marina901

dziecko nie opróżnia piersi podczas karmienia co robić.

Polecane posty

Gość marina901

Drogie mamy właśnie urodziłam dziecko ma dwie doby ale mam problem z karmieniem piersią. Maluch niby je ale ciężko mu jest złapać za brodąwke i otoczke. Ciągnie za samego sutka. Piersi mam bardzo nabrzmiale. I bolesne. Czy którąś z was miała podobny problem. Proszę o posady.

Gość ale bym ci
poproś położną o pomoc , w sumie sama powinna przyjść i zapytać czy problemu nie masz. Jeżeli ma problemy ze złapaniem cyca, to zanim przystawisz do piersi , odciśnij pokarm ale tylko z okolic brodawki, nie masuj piersi, nie odciągaj laktatorem, bo będzie się więcej produkować . Jak już odciśniesz pokarm z brodawki , postaraj się ułożyć dziecko , brzuch do brzucha , główka dziecka w twoim zgięciu w łokciu , jak dziecko złapie brodawkę delikatnie naciskając na bródkę , odciągnij dolną wargę , powinno dziecko poprawić chwyt.

Gość upupupupuppu
up

Gość odrobinę pokarmu
ściągnij, żeby pierś była bardziej miękka. pierś jest zbyt pełna, nabrzmiała i dziecko nie może uchwycić brodawki z otoczką. możesz też przed karmieniem polać pierś ciepłą wodą lub zrobić ciepły okład, żeby mleko łatwiej wypływało a pierś się rozluźniła.

Gość zonaKraka
Ja miałam bardzo pełne piersi, duże brodawki i wielkie otoczki i też dziecko nie było w stanie złapać, w końcu synu miał tycią buzię, musiałby mieć chyba jak żaba żeby chwycić jak w książkach. Nie mówiąc o tym że piersi bardzo nabrzmiałe były, a on ani myślał otwierać szeroko buzi (rada z gazet- pogłaskać po policzku to otworzy, tiaaa...). Nic mądrego nie wymyśliłam, mogłam odciągać trochę mleka tuż przed karmieniem ale to dodatkowe zajęcie, i po prostu nie chciało mi się tym bawić, więc używałam kapturków (musiałam znaleźć dobre, bo są różne). A co do opróżniania piersi... ja w jednej miałam masę mleka, w drugiej- niewiele (ta druga była bardziej pokaleczona i rzadziej przystawiałam), więc dziecko pierwszej chyba nigdy nie opróżniło, a drugą się nie najadło, to tylko taka orientacyjna rada, położna mi powiedziała żeby karmić tak jak mi jest dobrze- w takich godzinach, w takich pozycjach i takim tempem, i póki dziecko przybiera na wadze- jest ok i nie ma co robić wielkiego halo...

Gość tez radze uregulowac laktacje
prawie kazdy mial problemy n apoczatku.jak jest nawał dziecku ciezko chwycic.niestety trzeba cwiczyc to jedyny sposob.musisz uwazac zeby dziecko otworzylo szeroka buzke i wtedy wlozyc mu cycka.pozatym wargi dziecka musza byc wywiniete na zewnatrz.