Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Maciek B.

witam na forum kuchnia

Polecane posty

@k-p: hej🖐️ @lubie to: pytam, bo moja matka kupila niedawna taka patelnie i dzwonila do mnie wlasnie z pytaniem czy tam sie uzywa tluszczu, bo wg mnie jesli to ma byc quasi - grill, to dla mnie grill jest bez tluszczu.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Ja dzis do meczu jedno z moich ulubionych dan, czyli pieczona karkowka z papryka i cebula i pieczonymi ziemniakami;) Plus do tego kilka zimnych Tyskich;)🖐️ A wlasnie podawajcie przepisy i inne ciekawe rzeczy w temacie sushi:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość lubie to ....
grill bez tluszczu? nie wiem, moze takie "grille" teflonowe na prad sa bez tluszczu. czyli jak ta patelnia ma powloke teflonowa, to pewnie mozna bez tlusczu. ale normalny grill z ogniem to raczej sie zbutnio wszystko przesuszy i popali, a wrecz rozwali. ja tam zawsze towar na grill oliwie, a co delikatniejsze, np. ryba, to nawet daje na specjalna tacke. bez tluszczu to bym dala ew. jakies b. tluste mieso, albo kielbase surowa, moze ....

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Ja grilluje bez tluszczu. Tluszcz ma splywac w tlacy sie wegiel czy inny opal;) Absolutnie nie uzywam do grilla zadnego oleju itp. i mysle, ze tak samo dziala ta patelnia grillowa. Aha i nie ma czegos takiego jak "grill z ogniem", bo to by bylo juz ognisko:) Grilluje sie nie na ogniu, tylko na tlacym sie weglu czy innym opale;) Cos jak na tych zdjeciach;): http://www.voila.pl/005/g1iof/?1 http://www.voila.pl/006/c9rap/?1 http://www.voila.pl/007/h31ae/?1 http://www.voila.pl/008/psi4b/?1 http://www.voila.pl/009/0c76e/?1 http://www.voila.pl/010/awey8/?1 http://www.voila.pl/011/p159c/?1 http://www.voila.pl/012/uhiq3/?1 http://www.voila.pl/013/ir8p6/?1 http://www.voila.pl/015/u6kbz/?1 http://www.voila.pl/019/gujf8/?1

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość lubie to ....
oooooooooooooo, jakie apetyczne szaszlyczki !!!!!!! oddalabym za taki szaszlyczek cala swoja lodowke 😭 oprocz plasterkow indyczych, bo nie lubisz ;) maciek, jak grillujesz boczek (lub z boczkiem) to pewnie, ze mozesz bez dodatkowego tluszczu. ale ja czesto grilluje kurze biusty, golutkie, albo steki wolowe, niezbyt tluste. a klade towar bezposrednio na ruszt, ten nad tlacymi sie weglami. nie na tacke. takze na tym miesie jest oliwa, zreszta tez jakby celem marynaty. a jak steki maja wiecej tluszczu, to on faktycznie splywa na tlace sie wegle i daje takie cudny wedzonkowy aromat ;) piszac o grillu z ogniem mialam na mysli, ze nie jest to grill gazowy ani elektryczny. x jak tam wyszla dzisiejsza karkowka? ja karkowke jadlam chyba tylko raz w zyciu :o moze w dziecinstwie, ale nie pamietam, bo pamietam glownie z mies to zeberka, schabowe, mielone i jakies male mieska w sosie.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Ciesze sie, ze Ci sie podobaja:) Karkowka wyszla jak zawsze ekstra;) Musisz sie koniecznie do niej przekonac🖐️

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Podaje przepis na Hot Pot:)🖐️: Przygotowac naczynie zaroodporne, nawilzyc oliwa. Na to nalozyc pokrojone w grubsze plastry ziemniaki, posypac sola morska, pieprzem ziolowym, rozmarynem. Na to nalozyc udka z kurczaka, polac oliwa, przyprawic ulubionymi ziolami/przyprawami (polecam suszone platki chili i ziola prowansalskie). Nastepnie na kurczaki ulozyc warstwami: pieczarki w plasterkach, papryke pokrojona w cienkie slupki, plasterki cukinii, znow polac odrobina oliwy, przyprawic i wstawic do rozgrzanego piekarnika na ok poltorej godziny. W polowie pieczenia na sama gore mozna ulozyc pomidorki koktajlowe🖐️

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość lubie to ....
o, taki swojski kociolek :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
dzien dobry:-) co do tego hot pot, 1,5h w piekarniku bez zadnego podlewania np bulionem lub wogole plynem, nie bedzie to takie suche na wior?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Hej:) To jest przepis, ktory dostalem niedawno od kolezanki, ale jeszcze go nie robilem. Wkleilem, bo wydaje mi sie fajny. Co do podlewania, to oczywiscie wg mnie nalezy podlac z umiarem wg uznania, jak w kazdym innym przypadku pieczenia, ale nie za duzo, zeby nie plywalo. Mysle, ze tyle, ile pisalem w przypadku tych ziemniakow po nelsonsku.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
nie obraz sie, ale nie powinienes wklejac przepisy, ktorych jeszcze nie probowales:-). btw. przepis na bulki podawalam jakies 3tygodnie temu na : zapraszam do dyskusji.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Nie obrazam sie:) Wiem, ze nie powinienem, ale wyjasnilem juz to pare dni temu, ze owszem nie robilem tego, ale dostalem go od osoby, ktora to robila i przepis podoba mi sie na tyle, ze w drodze wyjatku go wkleje:) Ok, pozniej zerkne na Twoj temat o bulkach.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
oj, to nie moj temat... teraz to juz calkowicie temat nieinteresujacy, to bylo albo 16 albo 17 kwietnia

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Ok, wielkie dzieki, bo nosze sie z zamiarem zrobienia jakiegos pieczywa;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
na yt znajdziesz tez przepisy na chleb. jezeli natura wyposazyla cie w cierpliwosc to jak bede miala dostep do kompa to wkleje kilka wlasnych.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
no to jeszcze tu :>) Sałatka z makreli wedzonej: -makrela wedzona -2 ogorki kiszone -cebula -2 ziemniaki - 2 jajka -niewielkie jabłko -puszka groszku zielonego -poł łyzki musztardy -majonez (jak kto lubi- ja daje duuuuzo ) Ogorki, cebule, jablko drobniutko kroimy, ziemniaki gotujemy w mundurkach i tez kroimy najdrobniej jak sie da. Jajka- wiadomo- na twardo i tez kroimy. Goszek pluczemy pod biezaca woda i dodajemy do warzyw. Na koncu makrele rozdrobniona. Uwaga z sola- majonez i makrela sa juz solone, najlepiej sprawdzic juz po dodaniu wszyskich skladnikow czy jest w ogole potrzebna. Na koncu- musztarda i majonez

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość lubie to ....
pierwszy eksperyment kulinarny z tego topiku dokonany - czyli ziemniaki po nelsonsku. bardzo przyjemna potrawa na deszczowy wieczor :) zrobilam nawet zdjecia, ale na razie nic nam po nich ;) poza tym jest do dobry przyklad na tanie danie, a zdrowe i pozywne.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×