Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Maciek B.

witam na forum kuchnia

Polecane posty

Gość lubie to ....
ja mialam kiedys bardzo ladny przepis, ale zastanawiam sie teraz gdzie on jest ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
@lubie to: 🖐️ To jak znajdziesz, to wiesz, jesli bylabys tak uprzejma i tak dalej;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
to może ja zaproponuję przepis na grochówkę... 200-300 g grochu łuskanego moczyć w wodzie kilka godzin. W tym czasie przygotować wywar mięsny - do 1-1,5 l zimnej wody włożyć około 400 do 500 g mięsa - np łopatka, żeberka, wieprzowina, gotować na małym ogniu. Do gotującego się mięsa dołożyć dwie marchewki, jedną pietruszkę i selera. Z gotowego rosołku wyciągnąć włoszczyznę i mięso. W wywarze gotować wymoczony groch, pod przykryciem około 45 minut. W tym czasie usmażyć na patelni 100 g pokrojonego w kostkę boczku wędzonego z poszatkowaną cebulą (1-2 sztuki). Następnie dokładnie zmiksować go na papkę razem z ugotowaną włoszczyzną. (nie będzie trzeba użyć zasmażki z mąki celem zagęszczenia zupy, ponad to taki patent nada zupie też smaku). Do grochu dodać pokrojone w kostkę surowe ziemniaki (4-5 sztuk) oraz zagęstnik z warzyw i boczku (boczek można nie miksować, ale osobiście ja nie lubię gdy usmażony na chrupko boczek potem rozmaka w zupie, jest gumowaty, dlatego ja miksuję). Przyprawić zupę - 2-3 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę, 2-3 ziela angielskie, liść laurowy, duuużo suszonego majeranku, trochę tymianku, oczywiście sól i pieprz, można dać odrobinę imbiru. Gotować około 25 minut aż ziemniaki będą miękkie, groch powinien być niemal rozgotowany. Na koniec można dodać 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego i wyciśnięty sok z grubego plastra cytryny - świetnie zaostrzy i odświeży smak zupy. Zupę polecam podawać z grzankami z chleba natartymi czosnkiem.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość lubie to ....
apetyczna grochowa :) moj przepis byl na taka troche ciensza, zadsza, zielona i na boczku z cebula robiona. grochowke mojego zycia jadlam w latach dzieciecych jak byly takie jarmarki, ze np. byl woz wojskowy i oni taka zupe, z kielbasa w srodku, oraz takim idealnie pusznym chlebem kwaskowym, sprzedawali. za miske takiej zupy, a szczegolnie kromke tego chleba, sam bym sie taraz dala sprzedac :D aczkolwiek nie widze siebie w tej roli :P

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość lubie to ....
a chwalac sie, to ostatnio stworzylam pyszne zerelko. brzmiec moze banalnie - schaby duszone w mlodej cebulce, buraczki i ziemniaczki, ale wszystko bylo zrobione inszym sposobem i okazalo sie bardzo fotogeniczne ;) co wkrotce objawie ....

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość lubie to ....
moj przepis na te rzadsza :D to wlasnie nie wiem gdzie mam. bo mam taki domorosly segregator z przepisami i wydaje mi sie, ze tam go nie mam :o ale jak ja kiedys zrobilam, jeszcze dawno mieszkajac z rodzicami, to wpadl z wizyta znajomy (ich) ksionc, zjadl ta zupe, i orzekl mnie nadworna kuchmistrzynia wojskowego pulku :D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Mi grochowa kojarzy sie z dniem wojska, bo dziadek wojskowy zawsze zabieral nas wtedy do koszar POW na osiedlu lesnym w Bydgoszczy;) To czekam takze na przepis na te rzadsza;) grochowke w Twoim wykonaniu;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość lubie to ....
duszonego kurczaka nigdy nie robilam, ale pamietam z dawnych lat duszone nogi w sosie .... jak go dusisz? ja ostanio, zyjac w pospiechu, kupilam kurke z rozna, ale mam takie zaufane miesjsce, gdzie sa wiadomego pochodzenia te ptaszydla. biale miesko z piersi, a do tego sukola z avocado, moja ostatnio ulubiona surowka :D wczoraj wpadla mi w rece ksiazka o tym, jak latwo jest samemu hodowac swoje kurki na jaja. sa praktycznie samoobslugowe, tak ze 2-3 miec, tylko kupe im trzeba co jakis czas wybierac z klatki. a mam akurat takie male podworeczko a la naturalna wies, wiec moze byc tam sobie chodzily, dziobaly robaki, a potem niosly jaja :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość lubie to ....
oczywsicie z avocado to jest Rukola, zeby nie ktos nie pomyslal, ze jest jakies nowe warzywo, ktorego jeszcze nie zna :D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość lubie to ....
ja twarog (chociaz bardziej nawet serek wiejski, ale o smak chodzi i jest ogolnie podobny) bardzo lubie z ogorkiem, mozna dodac czosnek i koperek, chocby i suszony, ciutke majonezu i jest cos w rodzaju podrasowanej a pozywnej mizerii :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
@lubie to: serio chcesz kupic te kury do siebie?;) Ciekawie:) Daj znac jak sie uda;) Co do duszonego kurczaka, to dosyc zwyczajnie. Posypuje go przyprawami;) pozniej podsmazam lekko na oleju w jakims garnku z obu stron, a nastepnie zalewam woda i nakladam pokrywke. Co jakis czas obracam i dolewam wody w miare potrzeby. Jak bedzie miekki, to wyciagam i jem;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Zna ktos moze jakis fajny przepis na kapusniak na baraninie, ale ze slodkiej kapusty?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość lubie to ....
maciek, te kurki to akurat tak mi sie zamarzylo, ale dalaka droga do realizacji i pewnie ostatecznie sie nie zdecyduje ;) co do baraniny i kapusniaku to nie wiem nic, natomiast dzis mam danie z mielonej jagnieciny i baklazana, taka a la greckie czy cos z tych klimatow, "podziele sie" jak znajde chwilke pozniej/jutro. chcialam wstawic linki do zdjec z tych moich duszonych schaboszczakow, ale kafeja nie przepuscila jako "spamu". sprobuje jeszcze raz. kudzone kurczaki to fajny pomysl, pare razu jedna znajoma cos podobnego robila, byly pyszne. pozdrowionka 🖐️

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość lubie to ....
kudzone kurczaki? :D nie, chodzilo o duszone, cos mi rece i klawiatura nie wspolgraja z mozgiem chyba, albo pisze szybciej niz mysle, albo na odwrot.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Hej:) No ja tak rozumiem duszone, widocznie po prostu inaczej rozumiemy to slowo;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość lubie to ....
. grube (1-2 cm) plastry schabu przyprawic wg. gustu, aczkolwiek polecam uwzglednic w tych przyprawach wedzona papryke - nadaje fajnego wedzonego posmaku i ostrosci. 2. biale czesci cebuli zeszklic na masle, dodac schaby, zezlocic z obu stron, zasypac zielonymi czesciami cebuli, przykryc i dusic na b. wolnym ogniu ok. 20 minut. 3. buraki pokroic w polplasterki, udusic na masle, dodac pokrojone liscie (opcjonalnie), pod koniec posolic i skropic octem balsamicznym. x podawac z np. ziemniakami utluczonymi z galka muszkatolowa i tymiankiem. x i wygladalo to tak: http://www.voila.pl/398/k0n7s/?1

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×