Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość bliskoznacznosc

Synonimy, wyrazy bliskoznaczne

Polecane posty

Gość bliskoznacznosc

Witam, Mam niemały spór z własnym umysłem, otóż wyleciało mi z głowy słowo, nawiązujące do "poczucia krępacji między ludźmi". Jak można to inaczej nazwać ? Załóżmy jest zdanie, które kończy się: "Choć tyle mogę zrobić, aby uniknąć między nami..." (niejasności, odczucia "nieswojo", skrępowania, kontrowersji..) ... - Jeszcze inaczej.

Gość Inteligentny mlodzian
konfliktu

Gość bliskoznacznosc
Chodzi bardziej o odczucie niezręczności, aby jej uniknąć. "Choć tyle mogę zrobić, aby uniknąć między nami "niezręcznych stytuacji" - tutaj potrzebuje synonimu ;/

Gość a może chodzi o
zażenowanie?

Gość Inteligentny mlodzian
Synonim słowa niezręczny niezręczny: kłopotliwy, niepokojący, przykry, nieprzyjemny, zajmujący, ambarasujący, konfundujący, krępujący, nietaktowny, żenujący, problematyczny niezręczny: niewprawiony, niezdarny, niedołężny, nieporadny, nieudolny, nieumiejętny, niewprawny niezręczny: człowiek niewydarzony, niezdarny, niedołężny, nieporadny, nieudolny, niezgrabny niezręczny: kłopotliwy, nieprzyjemny, nietaktowny, niewłaściwy, niestosowny, nieporęczny, niewygodny niezręczny: nieudany, nieudolny, bez polotu, nieskładny, niezborny, przyciężki niezręczny: nietaktowna uwaga nieoględny, niedelikatny, nieodpowiedni, nietaktowny, niewłaściwy, niestosowny niezręczny: nieudany, nieudolny, bez polotu, przyciężki, bez jaj niezręczny: głupia sytuacja kłopotliwy, przykry, głupi, nieprzyjemny, niefortunny niezręczny: kłopotliwy, przykry, nieprzyjemny, nietaktowny, niewygodny niezręczny: niedźwiedziowaty, niezdarny, niezgrabny, misiowaty, pozbawiony wdzięku niezręczny: styl nieporadny, nieudolny, niezgrabny, niezaradny niezręczny: kiepski, wadliwy, nieudany, niezdarny, nieporadny niezręczny: niefachowy, niewyrobiony, nieudolny, nieumiejętny, niewprawny niezręczny: niezdarny, niedołężny, nieporadny, nieudolny, nieskładny niezręczny: niedyskretne uwagi niedelikatny, nietaktowny, niestosowny, niedyskretny niezręczny: niefachowy, niezdarny, nieumiejętny, niewprawny niezręczny: niefachowy, nieporadny, nieumiejętny niezręczny: nieudany, niezdarny, niezgrabny niezręczny: niefachowy, nieprofesjonalny, niewprawny niezręczny: ciężki, nieudolny niezręczny: niezgrabny, kanciasty niezręczny: niedoświadczony, początkujący niezręczny: kiepski, słaby niezręczny: bezradny niezręczny: indolentny niezręczny: dokuczliwy niezręczny: drewniany niezręczny: niegrzeczny niezręczny: niespójny niezręczny: ociężały niezręczny: ślamazarny

Gość bliskoznacznosc
"Choć tyle moge zrobić, aby uniknąć [niezręcznych sytuacji]" [niezręcznych sytuacji] - zaminić w jedno słowo

Gość bliskoznacznosc
Jeszcze raz. Chce uogólnić słowa kończące zdanie: "uniknąć - (niedogodnień, skrępowania, niezręczności itp.) Jakby to uogólnić ? "Chcę uniknąć między nami" .. poczucie dyskomfortu, obcej atmosfery. Nie mam pojęcia jak jeszcze mogę to przedstawić aby było zrozumiale ;/

Gość bliskoznacznosc
Postaram się to jeszcze uprościć. Jak można jeszcze nazwać, kiedy człowiek czuję się: nieswojo, niezręcznie.. ?

Gość jest
skrępowany? onieśmielony?

Gość bliskoznacznosc
NIestety nie o to mi chodziło. Poddałem się, usunąłem ostatnie zdanie.. :P Dzieki za pomoc ;)