Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ona0os

Zachowek

Polecane posty

Gość ona0os

hej zna się może ktoś na prawie ? jestem córką mojego dziadka ale jako ojciec jest zapisany mąż mojej mamy czyli syn mojego "dziadka" Mój dziadek(ojciec) zapisał na mnie swoją połowę domu i teraz właśnie jego syn domaga się ode mnie zachowku czyli na pierwszy rzut oka patrząc w papiery oraz to że urodziłam się w trakcie trwania małżeństwa mojej mamy z tym własnie mężczyzną to mój ojciec chce ode mnie zachowku. Ale teraz właśnie wniosłam sprawę o zaprzeczenie ojcostwa i następnie będę ustalała ojcostwo właśnie (dziadka). Które przyczyni się przede wszystkim do zmniejszenia kwoty zapłaty zachowku. ALE mój adwokat powiedział mi że jeśli udowodni się właśnie ojcostwo to istnieje coś takiego że po wyliczeniu wartości domu te zachowki się pokryją.... O co w tym chodzi dokładnie...? Ktoś tak miał ??

Gość ksawery discovery
Jak nie zrobił ci darowizny za życia to prawdopodobnie przysługuje mu 1/4

Gość lonley984679
wiem że mu przysługuje... ale o to chodzi że jak ustali się ojcostwo mojego (dziadka) to wtedy jemy będzie się należała 1/4 mnie 1/4 itd... i adwokat mi powiedział że wtedy mój zachowek z jego zachowkiem się pokryją i nie będę musiała nic płacić... tak ?

Gość ona 0os
jest tu ktos

Gość jestem córką mojego dziadka
:D :D , cudowne :D