Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Flower_of_Istria

Związek z Chorwatem. Co sądzicie?

Polecane posty

Gość Flower_of_Istria

Jacy są chorwaccy mężczyźni? Poznałam pewnego chłopaka tej narodowości, robi świetne wrażenie, ale wolałabym zapytać najpierw osoby, które miały jakieś doświadczenia z nimi jacy są?

Gość micketonyltime
zgadzam sie z osoba powyzej, no moze bez tej czesci wypowiedzi ale druga jak najbardziej prawdziwa, polki sa glupie, wiadomo ze polacy czyli faceci nie sa aniolami ale wiadome jest jedno, w tych czasach rzadko sie trafia na kogos normalnego a tym bardziej z innych narodowosci a ci z balkanow to mozna powiedziec ze to oszolomy

Gość Flower_of_Istria
Wypowiedź oczywiście jak zwykle na poziomie. Owszem, jest dużo fajnych mężczyzn w naszym kraju, nie przeczę, natomiast tak się złożyło, że spodobał mi się człowiek tej a nie innej narodowości i nic na to nie poradzę. Nie nazywaj mnie głupią, bardzo ostrożnie podchodzę do tej znajomości i dlatego wolę się najpierw nieco zorientować jak to wygląda w praktyce. Będę wdzięczna za wypowiedzi osób, które czegoś takiego doświadczyły, a nie osób, które opierają się wyłącznie na stereotypach, nie mając do czynienia z kimś na żywo.

Gość tyle mysle co mysle
bedziesz miala gdzie na wakacje jezdzic;)chorwacja jest podobno piekna;)

Gość Flower_of_Istria
To raj na ziemi :) Mieszkałam trzy miesiące w Zagrzebiu i miałam okazję zwiedzić nieco ten kraj. Dubrownik, Split, Pula, Korcula - kocham te miejsca.

Gość micketonyltime
moglabys sie bardzo zdziwic ale coz lepiej zebys sie sama przekonala

Gość Flower_of_Istria
Masz jakieś przykre doświadczenia z Bałkańczykami?

Gość micketonyltime
nie ja ale moja znajoma, byli ze soba 3 lata po czym on pewnego dnia przyszedl do domu i ja pobil. potem okazalo sie ze ma inna i ja zostawil :(

Gość halo to ja.....
ja wynajmowalam jednemu chorwatowi pokoj i byl mily i z kultura jednak w ogole nie szanowal pieniadza a na sam koniec sie okazalo ze jest zwyklym chamem i zlodziejem.

Gość micketonyltime
zreszta jego rodzice byli przeciwni temu zwiazkowi, nie wyobrazali sobie tego ze ich syn ma kobiete ktora wychowala sie w innej kulturze i religii a pozatym nie raz ja wyrzucali z domu

Gość Diastan
Ludzie w mieszanych związkach często mylą , źle interpretują różnice jakie między nimi występują . Myślę , że to częsta pułapka takich związków , które koncentrując się na różnicach kulturowych zapominają o najzwyklejszych różnicach (niedopasowaniu ) między dwojgiem ludzi. Najpierw trzeba dobrać sobie dusze, a wówczas wszystko inne dostosuje swój kształt do Was. Narodowość, kultura czy religia nie ma żadnego znaczenia.:)

Gość halo to ja.....
dokaldnie bo chamme i zlodziejem mogl sie okazac tez polak przeciez czy fancuz itd. Nie stanowi skad jest czlowiek wazne czy jest dobra osoba i czy sie ludzie dopasuja.

Gość Diastan
miłość, prawda , zło , dobro, nienawiść, smutek , radość, ... wszędzie znaczą to samo . Nie ma co przesadnie analizować, udziwniać i doszukiwać się inności w najprostszych na świecie, elementarnych zasadach . Z moich obserwacji wynika tylko tyle, ze wszelkie problemy tworzą sami ludzie, a nie życie jako takie. Każda kultura ma plusy, ale także i minusy. Można postarać się łączyć plusy kilku kultur i wziąć je za swoje. To my kształtujemy kulturę. Tożsamość "mieszanych" związków powinna być właśnie takim cosmopolitan mix:)

Gość Flower_of_Istria
To rzeczywiście nieciekawe historie :( Słyszałam wiele o tym, że mężczyźni stamtąd to podrywacze, którzy nie podchodzą poważnie do związków, że żyją chwilą i nie można na nich polegać, w dodatku wciąż dominuje w tym regionie patriarchalny typ, w którym kobieta podlega mężczyźnie, ale z drugiej strony dobrze byłoby czasem oddzielić stereotypy od rzeczywistych osób i sytuacji. Nie ukrywam, że jest to bardzo trudne. Znam akurat dwie chorwackie pary, są już ze sobą dość długo, ale jednak to sama narodowość, mentalność... Nie wiem, czy tak samo byłoby z Polką.

Gość tyle mysle co mysle
a czy polak nie pobije i nie wyrzuci kobiety? nie potrafi byc chamem? dlaczego tak generalizujecie? najlepiej niech sama sie przekona..

Gość antyPolakantyArab
co wy gadacie, jaka kultura :D Chorwaci to Słowianie :D religia - chrzesijanstwo, rzadziej prawosławie, nie ma tam muslimów, ja jestem otwarta na dziwactwa wiec bałkany, rumunia,serbia, chorwacja nie przerażają mnie. Wole to niż faceta Araba albo Polaka:)

Gość Diastan
Moi rodzice są małżeństwem "mieszanym". Mój Ojciec jest Muzułmaninem (Emiraty Ar.), Mama jest Chrześcijanką (Polką). W życiu codziennym nie utożsamiam się z kulturą arabską, ani polską. Jestem właśnie takim cosmopolitan mix . Dla niektórych z nas zakorzenienie w jednej, kulturze jest bardzo ważne dla samoidentyfikacji, samoprzynależności. Dla innych znów, zakorzenienie nie jest ważne dla określenia samego siebie. Wszystko zależy od człowieka , a nie narodowości.

Gość Szopen
masz dziadka taliba ?

Gość upggg
Mieszkasz w Emiratach??? Ja zwsze chciałam tam wyjechać:) Z którego Emirau pochodzisz?

Gość Diastan
Abu Dhabi:)

Gość Nadżije
W każdym kraju znajdą się oszołomy i ludzie porządni. Na pewno są pewne cechy wyróżniające, ale czy są one aż tak dominujące, żeby zaprzepaszczać szanse na dobre relacje z innymi ludźmi? Zależy wiele od otwartości, zrozumienia, kompromisów. Mnie u Chorwatów podoba się ich otwartość i życzliwość, są przemili dla obcokrajowców, w dodatku mają pogodną naturę i nie użalają się tyle nad sobą co Polacy.

Gość Chorwacii
to mordercy. Radze pouczyć się historii:(

Gość Nadżije
Za chwilę napiszesz, że Niemcy też są mordercami... Czy mamy kształtować wrogi stosunek do danej jednostki tylko dlatego, że w dziejach ich kraju byli ludzie, którzy splamili sobie ręce krwią?

Gość Nadżije
jej kraju, nie ich - przepraszam :)