Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość aaaagnes

prosze moze ktos wie-chodzi o rozwod

Polecane posty

Gość aaaagnes

mm pytanie czy jesli dostane rozwod to dostane od razu jakies dokumenty potwierdzajace to,czy moze pocztą?czy w ogole nie dostaje sie niczego takiego?

Gość aaaagnes
o dziekuje za odpowiedz,a nie trzeba odbierac w sekretariacie czy cos?sedzia powie po wyroku jak zostana dostarczone dokumenty?

Gość aaaagnes
jeszcze mam pytanko czy to sie sostaje tylko w jednym egzemplarzu?

Gość uważaj na siebie
przychodzi, jak się w ciągu 7 dni od ogłoszenia złoży wniosek o doręczenie

Gość aaaagnes
nie bede miec pelnomocnika,bierzemy za porozumieniem stron i mam nadzieje dostac zaraz na pierwszej rozprawie,pytam tak bo panikara jestem,a dokumenty beda mi potrzebne do powrotu do panienskiego nazwiska,ale sedzia powie chyba''wyrok na pismie mozna odebrac w sekretariacie za 7 dni''czy cos w tym stylu?

Gość uważaj na siebie
jeden powie, drugi nie powie. w każdym razie jest ten termin 7 dni (tylko że to nie jest termin na otrzymanie wyroku, a na złożenie wniosku o wyrok z uzasadnieniem - trzeba więc liczyć czas na napisanie uzasadnienia co może trwać nawet miesiąc-dwa). jeśli Ci się śpieszy, to nie skladaj po ogłoszeniu wyroku żadnego wniosku, tylko odczekaj 21 dni na uprawomocnienie się wyroku i po tym czasie złóż wniosek o sporządzenie i doręczenie odpisu wyroku wraz ze stwierdzeniem prawomocności (wniosek taki trzeba opłacić 6 zł od strony wyroku)

Gość trzeba złożyć wniosek
inaczej nie dostaniesz żadnego dokumentu, że jesteś po rozwodzie. Kompletnie żadnego!

Gość aaaagnes
i jak zloze taki wniosek po tych 21 dniach to ile bede musiala czekac na niego?

Gość uważaj na siebie
różnie, zależy od sądu. ale przeważnie tak 2 tygodnie - miesiąc. ale to i tak się opłaca, bo gdybyś w ciągu 7 dni wniosła o doręczenie wyroku z uzasadnieniem, to wyrok stałby się prawomocny dopiero po 2 tygodniach od doręczenia Ci tego wyroku z uzasadnieniem. doręczyliby Ci wyrok nieprawomocny (możliwość wniesienia apelacji), więc trzeba by jeszcze potem wnosić o stwierdzenie jego prawomocności, czyli o to, co teraz możesz zrobić już po 21 dniach (skoro sytuacja nie jest konfliktowa i nikt nie będzie się odwoływał od wyroku)

Gość aaaagnes
strasznie Ci dziekuje za pomoc:)