Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Ryzowo mi

Mleko ryzowe

Polecane posty

Gość Ryzowo mi

Podaja ktoras z was mleko ryzowe swojemu dziecku?

Gość A ile on ma w końcu miesięcy
Dlatego, że to mleko nie zawiera wielu składników pokarmowych zawartych w mleku krowim i musi być suplementowe wit. A, D, wapniem, musi być pełnotłuste, bo kwasy tłuszczowe są niezbędne do rozwoju mózgu, poza tym ma za mało protein w stosunku do krowiego i sojowego, dlatego dziecko karmione ryżowym musi dostawać dużo mięsa, jajek i legumin, żeby uzupełnić niedobory. Poza tym ryżowe nie ma wit. B12 która występuje tylko w produktach pochodzenia zwierzęcego (m.in. mleku krowim). Inną sprawą są kontrowersje wokół nieorganicznego arszeniku który znajduje się w mleku ryżowym i który jak się spekuluje może być karcynogenem, ale wg badań jego poziom jest tak niski, że nie przekracza nawet legalnych limitów. Tak czy siak soja również nie jest taka wspaniała, bo większość upraw pochodzi w tej chwili ze zbiorów GMO. Najpewniejszą alternatywą dla mleka krowiego wydaje się mleko migdałowe (ale niesłodzone) i owsiane. Oczywiście wszystkie mleka roślinne muszą byś fortyfikowane suplementami różnych składników pokarmowych, bo nigdy w pełni nie zastąpią mleka krowiego. Dlatego ja uważam, że jeśli dziecko jest zdrowe i nie ma nietolerancji protein mleka krowiego (bo laktoza to już w ogóle nie problem, ponieważ są dorosłe nieproszkowane mleka krowie bez laktozowe) to nie powinno dostawać mleka roślinnego, bo taką fanaberię mają rodzice, tylko zwykłe od krowy albo produkty mleczne z ukwaszonego mleka + pełnowartościową dorosłą dietę, a nie sztuczne suplementy.

Gość A ile on ma w końcu miesięcy
Post wyżej dotyczył zapytania: dlaczego nie podaje się mleka ryżowego dzieciom do lat 4.5 lub 5.