Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Natkaaa

Krzywienie stóp u maluszka

Polecane posty

Córka chodzi od miesiąca i mam wrażenie że krzywi stopy. Wygląda to tak jakby lekko pięty schodziły jej się do środka. Mieszkam w uk więc nie mogę iść bezpośrednio do ortopedy, muszę wybrać się do lekarza ogólnego najpierw, i prosić o skierowanie do ortopedy (jeśli tutaj w ogóle taki jest;/) Wiecie jak może wyglądać leczenie? Lepiej żeby chodziła po domu w butach czy na boso?

Gość nika okropne jak dla
a nosi butki po domu? jesli nie kup jej butki ale takie lepsze ze sztywnym zapiętkiem np daniel. troche czytałam o tym i niby póki dziecko samo nie chodzi to powinno latac boso lub skarpetki ale jak juz stawia pierwsze kroki to trzeba mu kupic kapcie.

Gość frwfwrf
Przestań wymyślać! Maluch chodzi jak maluch i ma do tego prawo. :)

Gość LASEROWA ONA
nika okropne jak dla 1 1 1 głupia jesteś i głupie rady dajesz na boso jak najwięcej na boso dziecko ma biegać od kiedy stanie na nogi sztywne buty tudzież papcie nie wyrabiają ścięgna achillesa w stopie

Chodzenie w kapciach po domu to jest nie lada wyczyn dla mojego dziecka:) Nie cierpi skarpet i kapci, non stop je zdejmuje. To jest walka z wiatrakami, chyba musiałabym te kapcie jej przywiązać do nóg:) Mam nadzieje że to mój wymysł. Może mam takie złudzenie ze względu na płaskostopie u malucha. Musiałabym przyjrzeć się jak inne dzieciaczki chodzą.

No właśnie ja już dawno pogodziłam się z tym że córka nie nosi ani kapci ani skarpet, więc ciągle jest na boso. tak się uczyła chodzić i tak przez cały czas lata po domu.

Gość LASEROWA ONA
i bardzo dobrze robisz niech biega na boso jak najdłużej o stopy się nie martw wpisz w google paweł zawitkowski stopy albo pierwsze buty to zobaczysz co ten świetny facet fizjoterapeuta ma do powiedzenia

Mój mały też wykrzywiał jedną nóżkę jak zaczął chodzić. Pytałam pediatrę i powiedziała, że On dopiero uczy się chodzić więc o żadnych nieprawidłowościach nie może być póki co mowy bo to za wcześnie. Teraz już nie wykrzywia. I moje oboje po domu zawsze na bosaka latają.

Tzn że do dwóch lat powinna się skorygować ta wada? Dzięki bardzo dziewczyny:) Wszyscy mnie naciskają abym kupiła jej kapcie z twardą piętą i żeby w nich non stop chodziła. Ostatnio dostałam ochrzan od koleżanki że mała chodzi na boso po domu, że w normalnych butach powinna chodzić. Ja się uparłam i powiedziałam że ona nie chce chodzić w kapciach, a co dopiero w butach (po domu), po za tym okropnie nogi się jej pocą w kapciach.

Gość hgfgsd
nam ortopeda mówił, zeby chodzić na bosaka, albo w skarpetkach z absem; stosowaliśmy się do jego rad, robilismy ćwiczenia takie jak zalecił; jednak zauważyłam,że synek od początku jak zaczął chodzić, krzywi pięty do środka; wszyscy mi mówią, że dzieci tak czasem mają; jednak teraz ma juz prawie 2 latka i dalej krzywi i chyba znowu wybiorę się do ortopedy z wizytą, bo mnei to niepokoi