Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mam takie jedno pyytanie

Zwolnienie z pracy

Polecane posty

słuchajcie, ma pytanie, moja siostra sama zwolniła się z pracy (zła atmosfera spowodowana kierownikiem, wyzysk, brak płacy za nadgodzinny). Dostała dzisiaj świadectwo pracy, a tam: """Rozwiązanie umowy o pracę bez zachowania okresu wypowiedzenia z przyczyn nie leżących po stronie pracodawcy zgodnie art. 30paragraf 1 pkt 3. Kodeksu pracy w związku z zastosowaniem art 52 paragraf 1 pkt 1 Kodeksu pracy"""" czy to oznacza, że została zwolniona dyscyplinarnie?????

Gość samotnica-pp
30 1 pkt. 3 - przez oświadczenie jednej ze stron bez zachowania okresu wypowiedzenia, art. 52 1 pkt. 1 - pracodawca może rozwiązać umowe o pracę bez wypowiedzenia z winy pracownika w razie: ciężkiego naruszenia przez pracownika podstawowych obowiązków pracowniczych. Spróbuj namówić siostrę, by zadzwoniła do Państwowej Inspekcji Pracy oddziały i tel. w necie, niech zapyta, w razie czego niech doradzą.

trochę poczytałam w necie o tym i to jednak jest dyscyplinarne zwolnienie. Siostra ma grupę inwalidzką ( niepełnosprawność intelektualna) i to była jej pierwsza praca z umową o pracę i nie zapytała się nikogo, po prostu się zwolniła bo miała dość. Dodam, że dowiedziałam się że ona coś tam podpisała u kadrowej.... kurcze czytałam ze z takim świadectwem może być jej trudno znaleźć pracę

Gość pipi ripii
to niezłe skurwiele by takiej osobie o której wiedzą że nie do końca..przepraszam kumata..wpierdzielic dyscyplinarke

dodam, że ta firma ma mnóstwo negatywnych opinii w internecie od pracowników

pipii ta firma zatrudnia dużo osób z niepelnosprawnoscią i mi się po prostu wydaje ze ich wykorzystują..... dla mnie to jest przykre, siostra ma stopień znaczny, ale jest w miarę ogarnięta, wiem że do pracy na pewno się dobrze przykładała, bo jest dokładna i solidna.

m.in taka opinia, no jestem w szoku "niestety to nie firma a obóz pracy,pracuję dwa lata a dodatków za nadgodziny na oczy nie widziałam,do tego łamanie kodeksu pracy na każdym kroku,przymuszanie do nadgodzin,praca w weekendy i święta to norma,a stawka jak za zwykły dzień roboczy..do tego dochodzi szantaż emocjonalny i groźby zwolnień dla przykłdu-generalnie jeśli ktoś lubi ekstremalne warunki pracy za grosze i nie ma życia prywatnego to polecam "

Gość pipi ripii
zgłosic gnojów do PIP ... a te opinie z netu se wydrukuj chociaż to zaden dowód twardy nie jest..poza tym są różne instytucje niosące pomoc niepełnosprawnym...musisz pomóc swojej siostrze.. z takim świadectwem pracy to ciężko znaleźc robote chyba że ona tego nie pokaże nigdzie

z tymi opiniami co czytam to bym się zgodziła, rozmawiałam z siostrą i ona właśnie nie chciała już robić tych nadgodzin, bo już chodziła w weekendy, 3 zmiany i za cały miesiąc dostawała na rękę 1200 zł. mówił, że oni wręcz nakazali robić te nadgodziny. Nie wiem czy da sie coś z tym zrobić skoro coś tam podpisała ???

pipi najlepsze jest to, że tą pracę znalazło jej stowarzyszenie które pomaga niepełnosprawnym, a teraz czytam w necie że oni tam jakieś mają machlojki razem, no masakra jakaś. Siostra od tego tygodnia zatrudniła się gdzie indziej, znalazła w UP przez przypadek i zadzwoniła i ją przyjęli,na razie chyba na okres próbny, tyle że on jeszcze pewnie im świadectwa nie pokazała bo ono dopiero dzisiaj przyszło pocztą , boje się że mogą ją poprosić żeby pewnie do urlopu policzyć itp i nie wiem co będzie

*ona, przepraszam że zjadam końcówki ale jestem jeszcze trochę zdenerwowana tą całą sytuacją.

niestety tej firmie jest trudno cokolwiek udowodnić bo wszystkie przekręty są ,dyskretnie tuszowane

zastanawiam się czy po prostu nie iść do prawnika, przedstawić sytuację i się zapytać co się da z tym zrobić

Gość mam coś dla tych co zostali
do tych co zostali zwolnieni z pracy , na targach pracy na Podpromiu w Rzeszowie cos takiego dostałam: www.receptanaprace.pl w ramach projektu "Pokonać kryzys- program szkoleniowo- adaptacyjny recepta na utrate pracy". Program Operacyjny Kapitał Ludzki z Europejskiego Funduszu Społecznego. Zobaczcie sobie na ich stronkę może akurat czegoś się dowiecie.

Gość ghfghgfhf
idz do prawnika