Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość napiwkinapiwki

napiwki a platna dostawa, dylemat. Pytanie

Polecane posty

Gość napiwkinapiwki

Hej, mam pytanie. Zamawiam jedzenie na telefon do domu, takie domowej roboty. To nie jest nawet knajpa. Do zamowienia doliczaja jeszcze 5 zl za dostawe. Zawsze przywozi mi ten sam dostawca. Dzis mialam taka dziwna sytuacje ,ze ten dostawca ''upomnial'' sie delikatnie o napiwek jeszcze. Mowi do mnie'' ze mu ludzie nie daja zarobic, bo napiwki nie daja.'' Wiec dalam mu jeszcze do i tak zaplaconej juz z gory dostawy. Zawsze daje napiwki w sytacjach jak jestem w knajpach , jak jade taxowka, jak przyjezdza dostawca, ale jak nie jest wliczona dostawa! A ten mi jeszcze dzis delikatnie wypomnial ze ''nie daja mu zarobic''. No i co w tej sytuacji? Daje sie ? Mimo iz jest doliczona jeszcze dostawa?

Gość xyz?
Jak jest jakaś końcówka, to zazwyczaj jej nie chcę, ale nie praktykuję celowego dawania napiwku dostawcom. Wychodzę z założenia, że wykonują pracę dla szefa, więc to on powinien im płacić za pracę.

Gość napiwkinapiwki
ja tez koncowek nie che. I uwazam ze sie po chamsku zachowal ten dostawca stawiajac mnie w niezrecznej sytacji. Bo co innego , gdybym nie musiala jeszcze za dostawe placic. a place oddzielnie. A chce zamawiac stamtad jedzenie. I co? teraz mam mu jeszcze ciagle napiwki dawac? Nie wiem czy nie zadzwonic do nich i nie zapytac o te napiwki.Nie zamierzam za kazdym razem dawac. Tylko ze zawsze ten sam dostawca jezdzi.. I bedzie niezrecznie

Gość dffdffggfgg
jak cie stac na zamawianie zarcia to na napiwki tez

Gość napiwkinapiwki
ale nie o to chodzi. zawsze daje napiwki.i to nie byle jakie. czesto wiecej niz te 10%. sknera nie jestem. ale tutaj place za dostawe. wiec , co? mam placic za jedzienie, dostawe i napiwki jeszcze? dla mnie za plata za dostawe to juz napiwek. dostawa 5 zl kosztuje. nie wiele. jedzenie przywoza z 5 km odemnie. no to jest dylemat dla mnie. jak wy robicie jak jest taka sytuacja? ja rozumiem jak jest dowoz gratis, to wtedy daje, ale tu mi doliczaja.

Gość piwko napiwko
ten typ pewnie znajomy wlaściciela albo ktoś z rodziny bezczelny jak sie postawisz to ci może napluć do jedzenia napiwków się nie daje, cena powinna byc tak skalkulowana żeby każdy był zadowolony, i producent i dostawca i klient

Nie powinnaś utożsamiać dostawy z napiwkiem. Koszt dostawy jak sama nazwa wskazuje idzie na transport, a nie osobiście dla kuriera.

Gość napiwkinapiwki
Dzieki za odpowiedzi . Tez tak myslalam. Ale wolalam sie upewnic. Na szczescie to jedzenie jest szczelnie zapakowane w folie dodatkowo. I jakby cos bylo gmerane to by bylo widac. Chociaz faktycznie jak cham sie zachowal. Zamawialam nie raz. Ale pierwszy raz sie spotkalam z takim zachowaniem. A szkoda, bo swietne jedzenie maja. A dostawca spierdolil ten wizerunek.

Gość za bardzo sie spiełaś
zawsze w takie sytuacji można powiedzieć "czasy takie że ludziom nie starcza już nawet na napiwki, dzisiaj praca to przywilej" :) albo coś w tym stylu, wymuszanie napiwków to przesada

Gość ioi9uiy
no tak masz racje zachowal sie po chamsku napiwki nie sa rzecza co ktos ma wymagac jak masz ochote to dajesz jak nie to nie............i tak dostaje co miesiac wyplate za to co robi

Gość nono ni
napiwek ma sens przy droższym zamówieniu np danie 46 zł to dam 50 zł ale jak ja kupuje kawę za 9 zł w kawiarni to powinnam dać napiwek?

Gość ioi9uiy
nie nie powinno sie dawac przy kawie .......

Gość napiwkinapiwki
no wlasnie, ja daje nawet jak zamawiam kawe. Ale jak juz pisalam tutaj jest doliczona dostawa. A ten wyskakuje z tekstem ze mu ludzie nie daja zarobic... bo napiwkow nie daja. no zesz kur... wiec sila rzeczy daje mu. a on do mnie ''nie potrzebuje'' to na sile mu dalam i wzial. Niezreczna sytuacja.

Gość ula której znowu ukradli nick
jak mam np 24, 60 to daje 25 , chyba że mam sporo drobnych , z jednej pizzeri pizze przywozi młoda dziewczyna a w aucie ...siedzi mały chłopczyk ,na oko 4-6 latek ,wiem że to jej dziecko i że nie ma co z nim zrobić a pracować trzeba i tej lasce zawsze dorzucam po 5 zł ,poza tym jest bardzo sympatyczna i kontaktowa ,jak przyjeżdza jej zmiennik to daje jak mi zawieje . W knajpach zależy od obsługi , bywa że celowe po złości daje co do grosza jak obsługa pracuje jakby na skazaniu była,a jak obsługa jest na wysokim poziomie ( co wcale nie zależy od prestiżu lokalu) to daję zawsze

Gość ioi9uiy
oczywiscie ze jak obsluga nie mila to nic nie dostaje.....na napiwek czeba zasluzyc .....

Gość WrocLovee
Zawsze daje napiwek, w mojej ulubionej pizzeri Gusto jest tak miła obsługa, ze należy sie