Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Belieber96

Matma - funkcje ; (

Polecane posty

Gość Belieber96

zad.1 Dla jakich argumentow funkcja f(x)=-2x+1 przyjmuje wartosci -1,0,3,-2 ? Zad.2 Dla jakich argumentów funkcja f(x)=6x+11 przyjmuje wartości większe od -7 ? zad.3 Dla jakich arugmentów funkcja f(x)=-3/7+2 przyjmuje wartosci nieujemne ? zad.4 Dla jakich arugmentów funkcja f(x)=25x-35 przyjmuje wartosci większe od 5 zad.5 Dla jakich wartości m punkt A należy do prostej l ? a) A=(m,2m) l:y=5x+3 b) A=(m+1,13) l:y=7x-1 c) A=(m-2,m-1) l:y=-1/2x+5/2 d) A=(2,-2) l:y=(m-3) x+4 POMOZCIE NA TERAZ BARDZO PILNE NIE UMIEM TEGO WGL . ; (( A JUTRO MAM SPRAWDZIAN

Gość Podam ogólnie plus przykłady
zrobisz sama zad1 argumenty czyli x wartości czyli f(x) f(x)= ax+ b dla jakiego argument przyjmie wartość c więc c= ax+ b odejmujemy z prawej i lewej b c-b= ax+b-b czyli z prawej b zniknie c-b= ax dzielimy prawą i lewą przez a (c-b):a= x , przed x nic już nie piszę bo a:a=1 ten wyliczony x jest odpowiedzią np. dla jakiego.. f(x)=2x-6 .. wartość 4 4=2x-6/-(-6), od obu stron równania odejmuję -6 4-(-6)=2x-6-(-6) 4+6=2x-6+6 10=2x/:2 10:2=(2:2)x 5=x Funkcja f(x)=2x-6 przyjmuje wartość 4 dla argumentu x równego 5. Łopatologicznie to było. cdn

ciąg dalszy zad2 dla.. f(x)= ax+b .. wieksze od c tu będą różne przypadki większe czyli f(x)> c, gdyby zadanie było mniejsze od c to f(x) c ax+ b> c /-b, jak w poprzednim zadaniu od obu stron odejmuję b ax> c-b /:a, obie strony dzielę przez a, tu będą dwie możliwości gdy a dodatnie czyli większe od zera to x>(c-b):a Funkcja f(x)= ax+b przyjmuje wartości większe od c dla argumentów (liczba mnoga bo ich jest wiele, to mój dodatek wyjaśniający) x większych od (c-b):a gdy a ujemne czyli mniejsze od zera ax>(c-b) /:a x na mniejsze -2 -1>-2/:(-1) obie strony przez -1 po lewej wyjdzie 1 a po prawej 2 nierówność obróci się 1

zad3 nieujemne znaczy większe lub równe zeru >=0 (brak mi znaczka na fonie) robimy jak w zad2 różnica tylko taka że c=0 a zamiast > piszemy >=, tam gdzie slownie większe to większe lub równe, zamiast < będzie

Gość krejzolek938473837835
idz do Biebera niech ci pomoze :P

zad4 patrz post do zad2

zad5 rozwiąże łopatologicznie a) Punkt A=(m,2m) {pierwsze to x punktu a drugie jego y} leży na prostej l o opisanej równaniem y=5x+3 gdy jego współrzędne spełniają to równanie, więc 2m=5m+3 2m-5m=3 {wszystko z niewiadomą m ma być po jednej stronie a reszta po drugiej} -3m=3/ :(-3) m=3:(-3) m=-1 Punk A o współrzędnych (m,2m) leży na prostej l opisanej równaniem y=5x+3 gdy parametr m wynosi -1.

buźki :( powrzucało mi zamiast : ( :D

Gość wiadrak
Dziękuję, mi też się przydało

Gość tyeyewferg
ktora to klasa?

Gość wiadrak
Ech żeby w szkole tak fajnie tłumaczyli...

Gość Belieber96
Jejkkku dziekuuje ci bardzo : ) uratowałeś/as mi życie :) kompletnie nie pojmuję matematyki : ) Jeszcze raz dziekuję ;*

Gość Bozena M
dziecinada szosta klasa SP

Gość Pocieło posta do zad2
teraz zauważyłem gdy a c-b /:a, obie strony nierówności dzielę przez a x-2 i obie strony podzielimy przez -1 to otrzymamy 1

Co jest?? Znowu ucieło! a ujemne a c-b ax> c-b/:a x-2 obie strony podzielimy przez -1 to otrzymamy 1

Nie wiem co się dzieje, posty mi tnie. Gdy a ujemne to po podzieleniu obu stron nierówności > zamieniamy na . Weszło?

Poddaję się, posty mi tnie :(

Gość Wtjgjmdgpoutt
bozena m hoho widac ze nie masz dzieci te tematy to teraz w podstawie gimnazjum co ty piep.szysz