Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość warzywkowa

DIETA OWOCOWO-WARZYWNA dr EWY+ ĆWICZENIA

Polecane posty

Gość warzywkowa

Hej. Od jutra rozpoczynam dietę ewy dąbrowskiej. będę to traktowała jak nowy tryb życia, ale na początku chodzi mi przede wszystkim o schudnięcie. Mam zamiar trzymać się jej do 3 czerwca. wtedy zrobię sobie pierwsze ważenie. wychodzi około 6 tygodni. troszkę będę tęsknić za mięsem, a przede wszystkim słodyczami i chlebem, ale jakoś sobie poradzę. najwyżej w każdą niedzielę na obiad będę dodawać sobie dwa białka z jajek (beż żóltek!) do jakiejś sałatki. wzrost-172 waga 75 :( Kto ze mną? Zapraszam!

Gość warzywkowa
Hej. Nikt się nie skusi? Ja już drugi dzień na tej diecie. w sumie nie czuję się jakbym była na jakiejkolwiek dietce. Normalnie tak jakoś mi jest. I jeszcze ćwiczenia mnie troszkę mobilizują. Dziś pokonałam 18km rowerem w niecałą godzinę. Najgorsze zawsze są góry. :( koszmar. Zjadłam tak: 3 jabłka, marchewka, kapusta pekińska z 6 łyżkami jogurtu naturalnego i wypiłam sporo wody z cytryną. Chyba rtochę za mało zjadłam, dlatego idę pojeść jeszcze marcheweczkę! :) mam nadzieję, że ktoś przyłączy. :)

Gość owocowa88
Hej! dołaczam od jutra:) ale bede troche modyfikowac ta diete, tzn czasem dodam jakiś jogurt, otreby, moze czasem wypije kawe itp. ale postaram się jak najmniej odbiegać:) musze sie koniecznie oczyscic, bo juz męczą mnie niektóre objawy zakwaszenia. bo chyba niestety jestem zakwaszona. no i schudnac tez by się nieco przydało:)

Gość owocowa88
i przepraszam za nick:p ty jesteś warzywkowa to pierwsze co mi przyszlo do glowy to owocowa:)

Gość jedzenie_ma_znaczenie
warzywkowa - na diecie oczyszczającej dr Ewy Dąbrowskiej nie można jeść jogurtu tu zasady diety: W czasie kuracji oczyszczającej zaleca się spożywać warzywa ubogie w substancje odżywcze, takie jak: - korzeniowe (marchew, burak, seler, rzodkiew, pietruszka, chrzan) - kapustne (kapusta biała, włoska, kalafior) - cebulowe (cebula, czosnek, por) - dyniowate (ogórki, zwłaszcza kiszone, kabaczek, dynia) - psiankowate (pomidory, papryka) - liściaste (sałata, seler naciowy, zioła przyprawowe) - owoce (jabłka, grapefruity, cytryny). Nie należy spożywać wtedy zbóż, orzechów, ziemniaków, strączkowych, chleba, mięsa, mleka, oleju ani słodkich owoców - są zbyt odżywcze i hamują spalanie wewnętrzne. Dodanie ich do diety przestawia odżywianie na tor spalania zewnętrznego, co może spowodować szereg niedoborów pokarmowych wynikających z niewystarczającego dowozu składników pokarmowych w proponowanej diecie warzywno-owocowej. Nie należy pić mocnej herbaty, kawy, alkoholu ani palić papierosów. Warzywa zaleca się spożywać w postaci soków, surówek, warzyw duszonych i zup gotowanych na wodzie bez tłuszczu. Ilość pokarmu jest dowolna. Kolejność jego spożywania - nie. Najpierw (20 minut przed posiłkiem) pijemy świeży sok (roślinne enzymy trawienne w nim zawarte ułatwiają trawienie), potem owoce, surówki i warzywa gotowane lub duszone. Po kilku dniach uczucie głodu znika, co sprzyja ograniczeniu ilości pokarmów. Szczególnie zaleca się spożywać pokarmy zawierające bakterie kwasu mlekowego np. kiszone ogórki, kapustę, sok z kiszonych buraków oraz czosnek i chrzan (zabójczy w stosunku do bakterii gnilnych), co sprzyja rozwojowi prawidłowej flory bakteryjnej w jelicie grubym. Rośliny zielone (pietruszka, sałata, koper, pokrzywa, kapusta) są źródłem m.in. dobrze przyswajalnego wapnia, co zapobiega odwapnieniu organizmu, a także zawierają cenny magnez i żelazo. Zaleca się również picie wysoko-zmineralizowanej wody (np. Muszynianka). Wolno używać soli z mikroelementami." Najlepiej dietę stosować wg książki pt. "Ciało i ducha ratować żywieniem" www.ewadabrowska.pl

Gość warzywkowa
jedzienie_ma_znaczenie-dzięki za info, ale ja to wszystko wiem.Mimo wszystko i tak bede dodawac jogurt naturalny.to nie bedzie taka typowa dieta o-w tylko bardziej podobna do niej. raz w tygodniu zjem sobie na śniadanie białko z jajka(za zółtkiem nie przepadam), a raz na dwa tygodnie troche piersi z kurczaka kub jakie udko(bez skóry-pieczone w piekarniku z oliwa) Po prostu będe jadala duzo warzyw i 4-5posiłków dziennie. owocowa-fajnie, że się dołączasz. a co do niku to oki. nawet fajnie to brzmi warzywkowa i owocowa hahahaha Jagodzianka! http://ewadabrowska.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=2&I tutaj masz wszysciutko o tej diecie. :) Dobranoooc! ;)