Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość dlaczego mamuśki?

dlaczsego niektóre kobiety w ciąży ciągle głaszczą się po brzuchu?

Polecane posty

Gość dlaczego mamuśki?

Zastanawia mnie ten fakt. Moja koleżanka ciągle głaszcze się po brzuchu. Mowiła mi, że aż lekarz jej na to uwage ostatnio zwrócił, że tak nie można ponieważ może to wywołać skurcze. Ostatnio czekając na wizytę u ginekologa bo lekkie opóźnienie było zauważyłam, że 2 na 5 kobiet ciągle głaskały się po brzuchu. Dosłownie cały czas...dziwne to trochę dla mnie

pewnie dlatego,ze odczuwaja taka wiez z dzieckiem,ciesza sie,nie moga sie doczekac kiedy je w koncu wezma w ramiona.Dla mnie osobiscie tez to troche dziwne,poza tym tak jak napisalas glaskanie moze wywolac skurcze.Ja sporadycznie poloze sobie reke na brzuchu ale zebym miala notorycznie glaskac to nie :D

Gość jaks ie dziecko ruszalo
to tez glaskalam brzuch tak jakbym w ten sposob chciala uspokoić maluszka i dac mu do zrozumienia ze jestem zeby byl cichutko i sobie spał. Glupie ale taki jakiś instynktowny odruch. Tak jak kolysanie dziecka kiedy już je trzymam w ramionach.

Gość hdbdbs
U mnie byl to odruch bezwarunkowy

Gość Ja się nie głaszczę
ale dotykam brzucha jak mały kopie. Robię to jednak raczej w domu a nie w miejscach publicznych.

Ja głaszcze brzuch tylko wieczorem, jak sobie juz spokojnie siedze i nic nie musze robic a malutki akurat mnie kopie. Głaszczę sie po brzuchu, a maluch bardzo czesto kopie w tym miejscu.

Gość jaks ie dziecko ruszalo
I bez przesady ze glaskanie brzucha ma wywoląć poród. Przecież nikt tego brzucha nie masuje z ogromną silą tylko lekko dotyka, gladzi delikatnie.

Gość Ewelina 25
dlaczego ? Bo właśnie tam rozwija się ich dziecko ? Głupie pytanie :-O

Gość nikt nie pisał, że
może wywołac poród tylko, że może wywołac skurcze. A niektore kobiety potrafią sie głaskac non stop nawet przez 2-3 godziny albo dłużej. Dosłownie ciągle

mnie to zawsze drażniło.. te macanie się po brzuchu.. zwłaszcza publicznie :o jestem teraz w ciaży i tego nie robię brrr..

Gość do Ewelina 25
ale dlatego trzeba sie cały czas po nim głaskac?

Gość mnie też czasem to drażni
kolezanka ciągle sie głaszcze. dosłownie cały czas. Gdy idzie to trzyma ręce na brzuchu albo tez go głaszcze. Idziemy na zakupy a ona ciągle go trzyma lub głaszcze. Siedzimy znowu to samo. Ja tez czasem pogłaszcze sie po brzuchu albo trzymam na nim ręce bo lubie czuc ruchy dziecka, ale bez przesady

Gość A dlaczego niektórzy
faceci drapią się non stop po jajach przez całe życie? Przecież może to wywołać erekcję. A dlaczego niektórzy ludzie dłubią w nosie? Przecież może to rozepchać dziurki. A dlaczego niektórzy w ogóle istnieją, a nie powinni, a Ci, którzy bardziej by się przydali, to ich nie ma? W końcu za dużo już tego debilizmu w okół, przydałyby się mądrzejsze pokolenia...

Ja często trzymam ręke na brzuchu albo glaszcze, szczegolnie jak siedze - po prostu wtedy dziecko mnie tak nie kopie mocno, moze go to uspokaja, nie wiem, to odruch bezwarunkowy. Wbrew pozorom takie kopy czy wypychanie nog caly czas nie jest do konca przyjemne i niektore rzeczy się robi odruchowo - jak cos cię boli tez kladziesz tam dlon albo rozmasowywujesz Mnie z kolei dzialaja na nerwy ludzie, ktorych wszystko drazni - trzeba byc naprawde marudnym upierdliwcem zeby ci cudze glaskanie po cudzym brzuchu przeszkadzalo...

Gość to straszne co napiszę
ale niektórzy oprócz głaskania jeszcze mówią, śpiewają i czytają do brzucha :D

Gość kajsnba
strasznie głupio to wygląda jak kobieta głaszcze się będąc w ciązy . W domu ok róbcie sobie co chccecie ale jak widzę na ulicy jak jakaś kobieta tak robi to normalnie śmiac mi się chce. A najbardziej mnie rozwala jak jeszcze nie widać brzucha bo to pierwsze tygodnie a przyszła mamusia już się wczuwa. Też byłam w ciązy ale jakoś nie miałam takiego odruchu owszem dotykałam brzuszek jak mały kopał ale nie żeby się tak wygłupiać...

Gość zefirrek
Mnie też to głaskanie i śpiewanie do brzucha drażni. Mnie się to takie infantylne,sztuczne, przerysowane i dziwne wydaje.Te kobiety wyglądaja tak, jak by tylko już ich te brzuchy interesowały i wszyscy tylko mają je podziwiać i głaskac i nic więcej. Ja w ogóle nie miałam takiej potrzeby w ciąży.

Gość nie rozumiem:(
a co wam przeszkadza ze kobieta głaszcze się po brzuchu? Mam wrażenie ze w dzisiejszych czasach wszytko wszystkim przeszkadza . Ja nawet nie zwróciłam uwagi bo dla mnie to normalny odruch okazywania czułości dziecku które nosi się pod sercem.

Gość do kajsnba
Ludzie będą nadal zachodzić w ciążę i głaskać się po brzuchu czy tobie się to podoba czy nie. Pytałam kiedyś lekarki co o tym myśli i powiedziała że to naturalny odruch i bzdurą jest to że miałoby takie głaskanie doprowadzić do skurczu , do skurczu może doperowadzić masaż brzucha (olejkiem dajmy na to) i rozgrzewania, pocieranie ręką a nie głaskanie się . Głaskanie brzucha to czułość wobec dziecka, to nawiązanie dotykowego kontaktu i jest to bardzo naturalne i instynktowne a jak komuś obok się nie podoba to cóż....nie wszystkim w życiu udaje się i trzeba dogodzić ;)