Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość trololo78

Ćwiczycie aktualnie 6weidera?

Polecane posty

Gość trololo78

Ja ćwiczę ale brak mi dalszej motywacji ;/ Mam już za sobą 10 dni. Mam mniejszy brzuszek chodź myślałam że efekty będą bardziej widoczne.. Ubyło mi ok kg. Nie wiem czy lepiej ćwiczyć z rana czy wieczorem? Fajnie by było ćwiczyć w grupie :)

Gość dWDQW
pewnie że ćwicz dalej. Robiłam rok temu doszłam do 25 dnia. Efekty widać po około 14 dniach, z tego co pamiętam kryzys miałam właśnie około 9-10 dnia. Ubyło około 5-6 cm

Gość aannnnkkka
Ćwicz ćwicz, i pożegnaj się ze zdrowym kręgosłupem.

Gość trololo78
Bodajże ćwiczenia wykonywane prawidłowo nie wpływają tak źle na kręgosłup niż te wykonywane źle.

Gość aannnnkkka
http://www.mnbbc.com/forums/showthread.php/160-FAQ-Technikalia-Cwiczen-Silowych?p=17709&viewfull=1#post17709 "Minusem cwiczenia miesni brzucha jest niszczenie kregoslupa i patologia sylwetki. Tu nie ma ale - regularnosc prowadzi do kontuzji i robienia sobie krzywdy. Jak kazdy wie - kregoslupa zlozony jest z kregow i krazkow miedzykregowych. Trenowanie w pozycji bezpiecznej/technicznej rownomiernie rozprowadza sile, ktora odzialuje na nie pionowo, nie powodujac patologii. Jesli lamiemy pozycje techniczna - w tym wypadku - wykonujemy cwiczenie izolowane na miesnie brzucha - powodujemy wyginanie sie kregoslupa pod wplywem sily fleksyjnej, co pociaga za soba nacisk lokalny na jeden kraniec krazkow miedzykregowych [maslo maslane - ale takie jest polskie nazewnictwo]. Efektem jest trwale uszkodzenia krazka lub dyskopatia. Tu nie ma ale - prosta zasada fizyki - lokalne a nie globalne odzdzialywanie sily zawsze doprowadzi do odksztalcenia sie materialu na ktory dziala sila. Od strony bezpieczenstwa, przyszlosci i kontuzji - cwiczenie izolowane na brzuch - zdecydowanie NIE. Od strony sylwetki - znakomita wiekszosc osob cierpi na pochylenie do przod. Pochylona glowa, wypchniete barki, rozjechane lopatki, skorcz miesni piersiowych, garb, dolny kot, bajlzel w biodrach, poskarane miesnie dwuglowe uda, zanik posladkow - cwiczenia izolowane na miesnie brzucha POGLEBIAJA POWYZSZE WADY. To co odczuwa osoba cwiczana brzuch cwiczeniami izolowanymi jest calkowicie naturalne i jednoczesnie mylne. Czemu? Kazde cwiczenie fizyczne ktore trenuje miesnie brzucha w jakikolwiek sposob - doprowadzi do ich wzmocnienia i usztywniania - co ZAWSZE spowoduje spadek obwodow. Sciana przednia sie umocni i wnetrznosci nie beda juz wygrywaly podczas napierania na miesien. Nie ma to absolutnie zadnego zwiazku z procesem redukcji tkanki tluszczowej. To prosta fizyka/mechanika. Jak pisalem wyzej - cwiczenia izolowane nie sa wskazane bo sa niebezpieczne i dzialaja na nasza zgube. Pamietajmy - miesnie brzucha naleza do miesni rdzenia - tak samo jak i prostowniki grzbietu. Obie grupy wzajemnie sie rownowaza. O tym ze spowodujesz mega kontuzje robiac martwy ciag z garbem wie kazdy - ale o tym ze taki sam porzadek [scisniecie izometrycznie nie izotoniczne] musi zapanowac w miesniach brzucha to juz sie niestety "zapomina". Popatrzmy na siebie z profilu. Najszczesciej prostowniki sa naciagniete stad MC i przysiad ida slabo a miesnie proste brzucha sa poskracane i slabe. Jak dodatkowe kontrakcje miesni brzucha maja pomoc w uzyskaniu lepszej sylwetki i wiekszej, zgrabniejszej masy skoro ten miesien jest nonstop w patologicznej kontracji??? Tu nie ma logiki, tu jest papka z mass-mediow."

Gość trololo78
Powiem ci tyle jeśli nie chcesz nie ćwicz. Wiele osób to ćwiczy i jakoś sie nie skarży na kręgosłup. Bo są ćwiczenia wzmacniające go.

Gość sggl;lh
najlepiej leżeć na kanapie, wtedy kręgosłup będzie zdrowy. Zajebiste podejście do ćwiczeń.

Gość aannnnkkka
A ty oczywiście "wzmacniasz" kręgosłup równie ciężko ćwicząc plecy? http://potreningu.pl/artykuly/1214/aerobiczna-6-weidera-a6w-fakty-i-mity "Czy Aerobiczna 6 Weidera może przyczyniać się do obciążenia kręgosłupa? Odpowiedź: Im silniejszy nacisk kładziesz na trening mięśni brzucha, tym mocniej trenuj plecy dla równowagi funkcjonalnej. Polecam podciąganie na drążku, wiosłowanie, martwy ciąg, dzień dobry i szereg podobnych ćwiczeń najlepiej wykonywanych na wolnych ciężarach. Maszyny powodują, że trening jest kiepską imitacją. Wniosek? Jeśli zdecydowałeś się na Aerobiczną szóstkę Weidera (lub podobny model treningu) obciążaj brzuch maksymalnie 3 dni w tygodniu (wbrew schematowi ćwiczeń A6W), z jednodniowym odstępem między kolejnymi sesjami. Najlepiej zastosuj lekkie ćwiczenia brzucha jako część schładzania, na koniec sesji siłowej, przed rozciąganiem całego ciała. Dodatkowo mocne splatanie rąk na karku może przyczyniać się do obciążenia kręgosłupa w części szyjnej. Nie zapominaj o treningu pleców i rozciąganiu."

Gość trololo78
Weź skończ. Bo ogólnie te twoje wypowiedzi są bezsensowne. Wychodzi na to że twoim zdaniem trzeba się opier*** i chodzic otyłym. Nie dzięki. Mnie nie obchodzi twoje zdanie na temat kręgosłupa. Mój kręgosłup moja sprawa.

Gość aannnnkkka
Bezsensowny to jest taki brak podstawowej wiedzy na temat funkcjonowania własnego ciała i brak rozumienia słowa pisanego. Ale masz rację, nie mój kręgosłup, nie ja będę tracić kasę na leki i rehabilitację

Gość Tak brędzą bo tak jedzą...:)
ankaaa a sczytałaś gdzieś jakimi ćwiczeniami najlepiej zastapić 6 weidera ???

Ale otyłość nie bierze się z barku ćwiczeń, a za złych nawyków żywieniowych i braku ruchu w ogóle. Ćwiczenia na wybrane partie mięśni mają za zadanie je rzeźbić, a dodatkowym plusem jest utrata wagi.

Gość aannnnkkka
Jak klikniesz pierwszy mój link to tam pod koniec jest ładnie wyjaśnione, jakimi (nie zacytowałam tego wcześniej): "Jesli masz slabe miesnie brzucha - zwracaj uwage na nie w trakcie cwiczen wielostawowych. Maja byc trwale "zamkniete" w scisku izometrycznym. Czyli nie ugiete - proste i scisniete podczas przysiadow, wiosel, wyciskow itd. W ten sposob jednoczesnie zabezpieczaja nasza sylwetke [wspolpracuja z prostownikami jako rdzen] i dostaja mega bodziec do wzrostu [bo wkoncu pracuja tak jak natura chciala, a ona nie chciala bys ciagle byl skrocony w pasie]. Kazdy kto do tej pory zastosowal sie do mojej rady - przez pierwszych pare tygodni mial nonstop DOMsy na brzuchu, a po 3-6 tygodni osmiopak. Tylko dlatego ze cwiczyl technicznie - izolacja nie byla potrzebna!". Czyli po prostu ćwicząc resztę ciała należy pamiętać o zachowaniu prawidłowej postawy i spinaniu mięśni brzucha, one będą w ten sposób naprawdę wystarczająco pracować. Jeśli mięśnie brzucha są słabe, sylwetka jest "pokręcona" to " wprowadz cwiczenia na sile i wytrzymalosc miesnie rdzenia. Kilka tygodni katorgii i mamy mega prosta sylwetke, tytaniczny osmiopak i progress w glownych liftach o kilkadziesiat kilo - ot tak, praktycznie z mgnieniu oka." A ćwiczenia mięśni rdzenia to nic innego jak np. o takie coś: http://exrx.net/WeightExercises/RectusAbdominis/BWFrontPlank.html http://exrx.net/WeightExercises/RectusAbdominis/BWBallRollout.html http://www.youtube.com/watch?v=hg544juaTls http://www.youtube.com/watch?v=OnsIk2qJ2aU http://www.youtube.com/watch?v=O45cOaYYHtE