Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

kari81

krótkie przerwy między karmieniami

Polecane posty

Witam, mój syn ma 10 dni, karmię go wyłącznie piersią. Do tej pory karmienia przebiegały bardzo sprawnie, tzn. mały ladnie ssał przy 1 karmmieniu ok 10 min z jednej piersi i ok. 10 min z drugiej piersi. Taki posiłek mu wystarczał na ok. 2 godz. Niestety od 2 dni mały przysypia mi przy karmieniu i zjada tylko z jednej piersi (ok. 8-10 min),m potem nie moge go dobudzić i nie ma dokladki z drugiej piersi. Taki posiłek wystarcza mu na ok. 1 godz. Jest to dosyć męczące, bo wcześniej moglam sobie jakos dzień zaplanować (np wyjsc do sklepu) teraz jestem nieco uwiązana bo nigdy nie wiem kiedy sie obudzi na kolejną porcję mleka..... Ktoś może coś doradzić, aby wrócić do wczesniejszego modelu karmienia (z obu piersi na 1 karmienie)? pozdrawiam

Gość jeszcze mu sie 20 razy odmieni
Wiec spokojnie. Moj zawsze zjadal tylko z 1 pierrsi. Na poczatku na 3 h mu starczalo,potem na 2,przy kryzysie to z 2 tylko na 1h. A teraz z jednej na 3h znowu. Czasem sie dopomni wczesniej,czasem co godzine,ale pewnie chce mu sie tylko pic. Moj jak padnie nawet po 5 min to go nie wybudzam na sile,odbijaam i klade.zazwyczaj wtedy obudzi sie za godzine,szczegolnie w nocy. Ale wydaje mi sie ze ta pobudka jest wtedy na picie a nie na jedzenie.

ile by dziecko nie chciało takie malutkie i kiedy by nie chciało...jestes uwiązana to prawda, ale nie da rady karmić na dzwonek. To są uroki macierzynstwa.

hmmm, u mnie jedna pierś wystarczała od razu. Następne karmienie było po 2-3 godzinach. ale u mnie to inna historia. a próbowałaś ściągnąć pokarm i zobaczyć ile go w ogóle masz? Możesz też ściągnąć w butelkę mleko z obydwu piersi i podać. Ale nie rób tego za często, bo odzwyczaisz małego od ssania sutka i potem różnie jest z produkcją mleka. Choć kobietom udaje się miesiącami karmić odciągając. Nie próbowałaś go zabawiać, śpiewać w trakcie karmienia, żeby nie zasypiał? Moja ssie przez sen.

Pokarmu mam wystarczająco, karmię tylko piersia i laktacja ładnie się rozkręciła... zresztą jak mam dłuższą przerwę między karmieniami to już mi mleko cieknie i mam nabrzmiałe piersi.... jeszcze przed paroma dniami ładnie jadł, co prawda przed podaniem 2 piersi musiałam go trochę rozbudzić podnosząc do pionu ale sie udawało i ładnie jadł z 2 piersi ale teraz zasypia na amen.... jest to troche uciążliwe bo wiecznie muszę byc pod ręką w razie jak sie mały obudzi.... Chce karmic naturalnie i wiem ze wymaga to poświecenia ze strony mamy no ale sa pewne granice.....

Gość yukki
w pierwszym kwartale nie ma zmiłuj :) Ja miałam dni kiedy ssał po 20 minut i zasypiał na 40 minut. Pomału wszystko się wyreguluje, ale na razei musisz się uzbroić w cierpliwość.

to, że masz nabrzmiałe piersi i cieknie mleko wcale nie musi oznaczać, że jest go dużo.e podajesz mu 2 piersi przy jednym karmieniu. Radzę sprawdzić ilość mleka. Maluch się faktycznie ureguluje jeszcze.

Gość cóż......
A ja z własnego doświadczenia napiszę,że to się ureguluje i nie jest to z braku pokarmu w piersiach, dziecko zazwyczaj po pierwszych dwóch tygodniach życia się zmienia. Moje po dwóch tygodniach na piersi chciało wisieć wciąż bo inaczej płacz, spanie też albo na rękach albo w bujanym wózku i to po pół godziny max w ciągu dnia.A pokarmu miałam dość bo ładnie przybierał na wadze.

Nie jest przypadkiem zażółcony? Poproś położną środowiskową jak będzie aby sprawdziła poziom żółtaczki. Czasami ona powoduje zwiększoną ospałość i brak chęci do jedzenia. Pozdrawiam i powodzenia w karmieniu.

No wlaśnie jak ma maluch żółtaczkę jeszcze to trzeba karmić, karmić i jeszcze raz karmić, ale faktycznie jest dziecko wtedy ospałe. Ale autorka mówiła, że tak nie było, że teraz się poprzestawiało maluszkowi.

Gość pytttka
Nic sie nie przejmuj,dzieci w tym wieku tak maja. po dwoch miesiacach bedzie juz zupelnie inna historia. bedzie jadlo i na 3 godziny bedzie najedzone. Takie malenstwo dziesieciodniowe nie ma jeszcze zadnego rytmu,brzuszek ma malutki i musi sie dopiero urwgulowac. Odciaganie i sprawdzanie,ile tego masz -nie polecam. laktator nigdy nie odciagnie tak dobrze jak dziecko. ja przy corce mleko odciagalam i zawsze go bylo ledwie na styk,a i tak przybierala slabo. przy synu teraz nie odciagam,przybywa piorunem na wadze,a cycki sie oprozniaja duzo skuteczniej niz przy laktatorze. tak ze cale to odciaganie nijak miarodajne nie bedzie,a jak zaczniesz dawac odciagniete,to ci potem bedzie swirowac przy piersi

Gość szatyyyyyyynka27
dziecko moze nawet jesc co 20 min i to normalne bo poki co wypija malutko wiec na krotko mu starcza.Nie rozumiem po co chcesz go wybudzac,pierwsze slysze,zeby budzic spiace dziecko

Jak urodziłam pierwsze dziecko, to byłam w poradni laktacyjnej i tam mi polecono aby "szturchać" dziecko aby nie zasypiało i się najadło. Jak już szturchania nie pomagały bo mały przysypial wówczas miałam dać go do pionu aby się rozbudził. Teraz z drugim robię podobnie bo jak zasypia przy karmieniu to za pół godz się budzi i mu mało. Jest troche uciążliwe bo nawet spokojnie po starszego do przedszkola nie mogę wyjsc bo a nóż sie obudzi..... Jak wcześniej ładnie zjadał z 2 piersi (po ok 10 min każda) to na 2 godz mu wystarczało.......

Gość kazdy ma prawo wyboru
piszesz ze dziecko ma 10 dni,a ty juz jestes na granicy wytrzymania?z takim nastawieniem szybko skonczysz na butli i mm.zastanow sie czego chcesz.karmienie piersia takie jest i zanim sie ureguluje ttroche czasu minie.kobieto troche cierpliwosci.