Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość lougfghghngggggggggg

Wypadanie włosow.MOze byc objawem jakies choroby?

Polecane posty

Strasznie leca mi wlosy. po umyciu wyciagam garsc wlosow z wanny. sa strasznie cienkie, kruche i lamliwe. Jak czesze to pelno wlosow zostaje na szczotce.

Gość zonaKraka
A jesteś niedługo po porodzie? Bo wtedy to normalne... Poza tym jedyne co pewne, to niedobory w diecie- pamiętam jak moja siostra łysiała na diecie Dukana, ale i zwykły brak witamin może być. Albo za duży stres.

Gość heloiza999
przy niedoczynności tarczycy duzo wypada

dlugompo porodzie. ponad 4 lata. martiw mnie to bo mam juz tak cienkie lwosy, przerzedzone.

Gość to niedoczynność
tarczycy albo awitaminoza, zrób sobie tsh

robilam kilka miesiecy temu i mam w normie. ale musze isc znow zrobic tsh.

nie zgadzaja mi sie ni kotre objawy. tycie- waga stoi w miejscu. nie mam zaparc wrecz odwrptnie- wyprozniam sie 3 razy dziennie. faktycznie jak rano wstaje jestem na twarzy spuchnieta.

Gość To jednak grzybica...
Jestem osłabiona, pewnie na diecie, brakuje ci witamin, więc grzyby atakują...

d

Gość wlosyyyyyyyyyyyyyyy
lecace wlosy to objaw takpowszechny, ze nie sposob odpisacbez spedzenia 30 minut - ilu chorobmoze byc objawem sredno co drugiej, jesli nie czesciej poprostu zrob morfologie, mocz, poziom tsh, estradiolu prolaktyny - to takie podstawowe badania ktore moga wiel powiedziec

r

wyniki mam dobre. jak i morfologia i mocz. robilam 2 miesiace temu.

Gość george121
Warto sprawdzic sobie poziom zasobow zelaza-ferrytyny.przy niskim poziomie zelaza wlosy wypadaj,a nawet siwieja

Dokładnie jak na początku napisane jest. Przy niedoczynności tarczycy wypadają. Mimo brania tabletek włosy wychodzą mi strasznie.

Gość george121
A masz jakies inne objawy?cisnienie w normie?

Gość wlosyyyyyyyyyyyyyyy
piszesz o morfologii, moczu i tsh - a estradol i prolaktyna? po porodzie czasem sie nie stabilizuja a jak najbardzej moga odpowiadac za wyadanie wosow i swieta racja z poziomem ferrytyny, mi lecialy wlosy przy skandalicznie niskim jej poziomie, zapasow zelaza w organizmie nie mialam prawie wcale, wiec anemia, a hemoglobina w morfologii byla prawidlowa wec to bywa zwodnicze po kuracji zelazem problem zniknal

wyszukalam w necie ze najnowsze normy ustalone przed endokrynologow wynik tsh nie poiwnniem byc wyzszy niz 2. a ja mam 2,3 czyli cos jest nie tak.

cisnienie mam 120-70. ale czasami wali mi serce. jestem ciagle zmeczona, oslabiona. nerwowa, rozbita. mam spycnieta twarz zaraz po nocy. i powieki. chrypke- nie wiem bo tez pale fajki.

Gość wlosyyyyyyyyyyyyyyy
zbadaj to zelazo (ferrytyne), wynik 2,3 w zaden sposob ne wskazuje na niedoczynosc natomiast opisane objawy jak najbardziej moga byc objawami anemii

kilka razy w ciagu roku bylam z takimi objawami u lekraza dostawalam skierowanie na wyniki. a lekarz mowil ze wszystko jest dobrze. ze on nic nie pokojacego nie widzi.

Gość george121
Sprawdz ferrytyne,pasuje do objawow.ja bedzie niska warto wyjasnic dlaczego,zanim zaczniesz przyjmowac suplementy

e

Gość olk
Mi włosy wypadają od lat ,wszyscy sie dziwią że ja mam jeszcze włosy i to dużo ,mam anemię ,co jakiś czas robię badania ,moja anemia zaleczona powraca za jakiś czas mimo brania leków których nie można brać non stop ,osłabiona bywam ale rzadko innych dolegliwości nie mam ,natomiast włosy to jest tragedia czasami boje się uczesać .Więc zrób morfologię .

morfologie mialam wlutym robiona i wyniki mialam super.

Gość Wiem co myślę, wiem co robię
Powinnaś zrobiC TSH-za wysokie to moze byc niedoczynnośc tarczycy i od tego leca włosy. Poziom prolaktyny też powinnaś zbadac. Tastosteron i DHES -to sa hormony odpowiadające za wypadanie włosów. Odchylenia od normy w góre-jak przekroczy szczególnie testosteron DHES to szybko do lekarza endokrynologa bo na to nie pomagają szampony czy odzywki-tylko leki doustne. Pisze to w oparciu o siebie bo sama choc mam 22 lata to mam problem z Testosteronem i DHES i niestety..(teraz akurat jestem w ciąży i nie wylecze bo to leki ktorych absolutnie nie mozna braxc w ciazy ale po od razu sie biore za to)

robilam tsh w zeszlym roku wynik milam 2,3. zobaczylam ze w normie i nie poszlam z wynikiem do lekarza. a ostatnio czytam w necie ze wedlug endokrynologow tsh nie poiwnno byc wyzsze niz 2. jesli jest powyzej to cos jest nie tak. do mojego lekarza sa kolejki- po tydzien sie czeka na wizyte. dopiero moge na poniedzialek sie zapisac.

Nie sądze ze tsh powyzej 2 to powód do niepokoju-powinnaś sobie ft4 do tego zrobic(to pochodna tarczycy) ale ja radzilabym proaktyne testosteron i DHES (a już napewno jak wlosy z glowy lecą a na nogach masz grube i w okolicach bikini) . Okres masz regularnie?

Gość eewrf3
mi tez duzo wypaduje a ja to mam w dupie:P

okres jak w zegarku co 28-30 dni. ale zauwazylam ze mam bardziej obfite miesiaczki tak pierwsze 2-3 dni i czesto sa duze skrzepy. obuchnieta twarz i powieki moj facet mowi ze mam strasznie gruba skore na twarzy.

Mówie ci zbadaj sobie hormony te co napisałam plus do tarczycy ft4-na marginesie na dziale zdrowie jest temat łysienie-tam kobitki sobie gadają własnie o tym wypadaniu-nawet specjalistka pani trycholog tam sie udziela. Zajrzyj tam, raczej powiedza ci to co ja bo czesto tam pisze:)