Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Alice.88

Mój Narzeczony jest Chory Psychicznie. Proszę o Pomoc

Polecane posty

Gość Alice.88

Witajcie, Na samym wstępie zaznaczę, że nie jest to prowokacja(przysięgam na moją mamę). Wiem, że ciężko będzie niektórym osobom w to uwierzyć, co przeczytacie: Mój facet z którym jestem od 4lat - ma mówiąc delikatnie, poważne problemy natury psychicznej:(. Po pierwsze: jest weteranem religijnym. W ciągu 4 lat naszego związku, zmieniał wyznanie kilkakrotnie. Jak go poznałam był Katolikiem, później przez rok Buddystą, następnie Muzułmaninem (SIC!), później przechodził etap "szkiełka i oka", a teraz twierdzi że wierzy w Boga, ale sam nie jest w stanie go zdefiniować i określić. Dodam tylko, że jest Polakiem, jego matka jak i ojciec są rdzennymi Polakami. Po drugie: Jest prawdziwym fantastą i bajkopisarzem, kłamie mnie i całe otoczenie. Jednak jego kłamstwa nie mają na celu zatajenia przede mną jakiejś prawdy. Jego kłamstwa są dziecinne i polegają na opowiadaniu bzdurnych historii: np. opowieściach o duchach! Po trzecie: Zdarzają mu się kilka dni w miesiącu, gdzie jest całkowicie oderwany od rzeczywistości. Leży cały dzień w łóżku od rana do nocy, słucha muzyki, albo czyta książkę. Dodam też, że kiedy spodoba mu się jakaś książka, to czyta ją dzień w dzień aż do znudzenia. Przykładowo "Wehikuł czasu" czytał 56razy!!. Tak samo jest w przypadku filmów. Potrafi chodzić codziennie do kina, na ten sam film. Np. Na Hobbicie był 7razy. Co więcej: pod wpływem jakiegoś bodźca, potrafi całkowicie zmienić cały swój światopogląd. I to wpada z jednej skrajności w drugą. Np. Dwa lata temu był dosłownie zagorzałym komunistą!!, a teraz stał się kapitalistą, powiedziałabym ze wręcz libertarianinem. A najśmieszniejsze jest to, że w ogóle nie pamięta albo nie chce pamiętać, że jeszcze nie tak dawno jego poglądy gospodarcze i społeczne, były o 180 stopni inne. JEdnego miesiąca potrafi całe wolne chwile spędzać na leżeniu w łóżku, a drugiego wpada na pomysł na wyjazd do Pragi, Budapesztu, Paryża, itp.. Chciałam wziąć go do psychologa, ale on nie chce. A ja nie moge go zmusić. Dodam, że jestem NIM już po prostu zmęczona. Zachowuje się jak małe dziecko, żyjące w soim wyimaginowanym świecie. Teraz znwou wpadł na "genialny" pomysł. chce żebyśmy wyjechali po ślubie do Nowej Zelandii, bo ostatnio widział film, którego akcja toczyła się w NZ... Jestem pewna, że on jest chory psychicznie..i to już nie jest śmieszne. A za 3 miesiący mamy brać ślub. Napomknę jedynie, że on ma 28lat, jest inżynierem. Z drugiej strony zawsze mogłam na nim polegać, np. kiedy jakiś psychol mnie prześladował, to mój narzeczony wziął można powiedzieć po męsku sprawy w swoje ręce;) Albo teraz: kończę studia (mam 24lata) i aktualnie on nas utrzymuje, ale nigdy nie robił mi z tego i nie robi żadnych problemów czy wyrzutów. No i jeszcze jeden plus: odpowiada mi fizycznie pod każdym względem, wizualnie jest b. przystojny i niestety czasami mam rażenie, że tylko dla tego z nim jestem. I dla seksu. Tak, wiem że to brzmi obłudnie:(. Nie chcę go zostawiać, ale nie chcę też marnować sobie życia z mężczyzna chorym psychicznie, który sam nie wie kim jest:( O Boże, co tu robić kiedy za 3 miesiące ślub ? Proszę doradzcie coś.

Gość Alice.88
Przepraszam, ale zdublowałam temat. Proszę, doradzcie coś bo oszaleje:(

Gość hmmm hmmm hmmm
Chyba sama sobie juz odpowiedzialas na pytanie. Jak z takim czlowiekim zyc? Pomysl, ze tak lub gorzej bedzie wygladala reszta twojego zycia z nim. Podpytaj wsrod jego rodziny. Matka, ojciec lub rodzenstwo moga ci odpowiedziec na wiele pytan. Zapytaj jego samego rowniez czy ktos w jego rodzinie mial dziwactwa lub zaburzenia psychiczne. Choroby psychiczne sa czesto dziedziczone, wiec jesli on jest cos nie tego, pewnie ktos z jego rodziny ma podobny problem. Wizyta u psychiatry jak najbardziej, ale musze cie zmartwic, psychiatra moze pomoc troche albo wcale, natomiast szanse na calkowita poprawe i powrot do normalnosci sa znikome.

Gość myśliwy polujący na rogaczy
możesz sama pójść do psychologa i opowiedzieć mu o wyczynach narzeczonego, niech podpowie, co mozna zrobić i jak się upewnić bardziej, że jest to stan chorobowy

Gość poytpoyt
Jesli to nie prowo,to sprawa jest powazna.A wyobraz sobie ze jak bedziecie miec dziecii on sie bedzie tak zachowywal,to co?

Gość kÓÓrdebalans
...To ty idż do psycha i dowiedz cię jaki problem w tobie determinuje to że wiążesz się z psycholami..?...a od niego spierdalaj....

Gość gigi gigi
co to jest libertarianin??? a to co opisujesz to klasyczne objawy schizofrenii - jedyna na to rada: spieprzać od niego jak najdalej

Gość Alice.88
Najgorsze jest to, że mi też zaczyna się udzielać. Ostatnio całymi dniami lepie figurki z własnego kału, które następnie wypalam w piekarniku razem z obiadem.

Gość andziaz
do spcyhologa? Do psychiatry, oddzial psychiatyczny czeka...