Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ona tego nie wie

WSZYSTKIE DODATKI, ZASIŁKI NA DZIECKO !!!! PISZCIE !!

Polecane posty

Gość ona tego nie wie

Drogie Panie postanowiłam założyć taki temat, gdyż jest wśród Nas wiele kobiet, które nie wiem ile, co, jak i gdzie i przysługuje w okresie ciąży i macierzyństwa. Chciałabym napisać od siebie ile wiem, jeżeli ktoś z Was będzie miał inne, lepsze i sprawdzone informacje lub po prostu dodatkowe, to prosimy o wpisywanie komentarzy :) * Okres L4 - 100% stawki miesięcznej (na umowę o pracę) do porodu * Urlop macierzyński - 100% stawki miesięcznej przez rok czasu *Urlop wychowawczy - do 3 lat - do 400zł miesięcznie Dodatkowo : * becikowe - 1000zł * zasiłek rodzinny - 77,00zł na dziecko do 5 roku życia * samotne wychowywanie dziecka - 170zł na dziecko I to by było na tyle moich informacji UZUPEŁNIAJCIE

Gość sxdcfbh
powiedz mi jeżeli mam umowe do dnia porodu to macierzyńskie po tym płaci miZUS ale ile mc? 6 miesięcy?

Gość Też jestem zielona, ale mam
troje dzieci w wieku szkolnym. Nic nie pobieram.

Gość do auttorki
urlop macierzyński to 80 % stawki przez rok albo pół roku 100 % i drugie pól roku 60%

Gość gvtgtrg
hgvtrhetr

Gość erererer
wychowawczy 24 miesiące autorko. Nie wprowadzaj ludzi w błąd.

Gość Że tak wtrącę....
A ja słyszałam,że wychowawczy jest do ukończenia przez dziecko 4 lat....

Gość ona tego nie wie
Z tego co ja wiem, to w takiej sytuacji nie będzie Ci przysługiwał urlop macierzyński, tylko zasiłek macierzyński. Zasiłek ten będzie Ci wypłacany w pełnym wymiarze (100% średniej pensji) i będzie wypłacany przez ZUS przez 24 tygodnie - czyli 6 miesięcy. Nie wiem na 100% czy premier teraz czegoś nie zmienił, bo większość ustaw jest w "praniu" .

Gość yyyyyyyyyyyyy...yyyyyy
* Urlop macierzyński - 100% stawki miesięcznej przez rok czasu - NIE! 100% przez 20 pare tygodni, roczny macierzynski 80%

Gość sxdcfbh
to zasiłek z zusu macierzyński bedzie można pobierac rok czasu?

Gość yyyyyyyyyyyyy...yyyyyy
* becikowe - 1000zł -jesli dochod nie pzrekracza 1923 zl na jedna osobe w rodzinie

Gość ona tego nie wie
hmm, no właśnie chciałabym abyśmy tutaj wszystkie wspólnie podyskutowały na ten temat, gdyż obecne przepisy ulegają zmianie. Być może jest tak że płatny urlop wychowawczy jest do 24 miesięcy i stawka wynosi 400zł, natomiast na 100% można go wyczerpać do momentu aż dziecko nie skończy 4 lata - czyli analogicznie - odejmując okres urlopu macierzyńskiego to wynosi 3 lata.

Gość a ja wiem, że
Jak komuś zarobki nie przekraczaja 534zł na osobę to jest dodatkowy 1000zł z mopsu

Gość socjalna bannia
wychowawczy płatny 2 lata, reszta bezpłatny

Gość ona tego nie wie
a ja wiem, że "Jak komuś zarobki nie przekraczaja 534zł na osobę to jest dodatkowy 1000zł z mopsu " : a powiesz dokładnie na jakiej zasadzie jest przyznawany taki dodatek >? Czy trzeba mieć status rodziny i małżeństwa? I czy jest to jednorazowa pomoc czy miesięczna ? i jak długo jest przyznawana?

Gość sxdcfbh
Może mi ktoś odpowie z łaski swojej! Ile można pobierać zasiłek macierzyński jeżeli ma się umowe do dnia porodu? 6mc czy rok?

Gość socjalna bannia
poki co nikt nie może pobierać rok. Jest to narazie projekt, który nie trafił nawet do sejmu

Gość 11021985
JEST TO POMOC JEDNORAZOWA TRZEBA DOSTARCZYĆ ZASWIADCZENIE O DOCHODACH Z URZEDU SKARBOWEGO,PIT Z POPRZEDNIEGO ROKU, ZASWIADCZENIE O POLU BĄDZ JEGO BRAKU, DOWODY OSOBISTE RODZICÓW DZIECKA W MOIM MOPS TAK WYMAGALI A CO DO STATUSU ZWIĄZKU TO NIE WIEM.

Gość Kobitki zrozumcie, że to wciąż
zapowiedzi, jak pisze socjalna bannia. To ciągle jest projekt (do tego pierwszy/wstepny) i obietnice bez pokrycia w papierach więc nie wiadomo m.in. jak ustawodawca podejdzie do umowy do dnia porodu i prawa do urlopu rodzicielskiego