Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kinga kowalska

Pyt o wit D i pocenie się dziecka.

Polecane posty

Gość kinga kowalska

Do jakiego wieku podawałyscie dziecku wit D? Moje 2,5 letnie dziecko ostatnio zaczęło się pocić podczas spania, i nie wiem, czy to może mieć związek?

Gość eueury
Do 12 miesiąca życia. A wychodzisz z dzieckiem na co najmniej 2 godziny na dwór? Pocenie się może mieć związek z niedoborem żelaza .

Gość kinga kowalska
tak, wychodzę. niedobor zelaza?

Gość Mnie lekarz polecił
podawać przez pierwszy rok życia ale że córka urodziła się w lutym więc podawałam jeszcze do końca marca i potem już wogóle. Nie wiem jakie zalecenia są w Pl ale te nasze są jakie są. Pocenie się może mieć związek z niedoborem żelaza jak ktoś tu pisał albo brak witaminy D jeżeli nie wychodzi się z tak dużym dzieckiem na dwór , normalnie dwulatek nie potrzebuje podawania witaminy D jeżeli wychodzi na dwór i jada prztwory zawierające ta witaminę. Przy niedoborze żelaza wystepuje też większa męczliwość i pocenie przy niewielkim wysiłku . W nocy może być dziecku za gorąco, może grzeje się zabardzo pod kołdrą ?

Gość kinga kowalska
teraz mysle- niedobor zelaza to byłaby anemia, a dziecko mialo robione badania niedawno i hemoglobina ok.

Gość Autorko coś dla ciebie
google nie gryzie ;) Przyczyny nadmiernego pocenia się dziecka podczas zasypiania 03.02.2012 , aktualizacja: 03.02.2012 13:14 AAADrukuj Moje dziecko (12 miesięcy) zwykle przy zasypianiu się poci, szczególnie jego głowa. Włosy ma kompletnie mokre, prześcieradło również. W nocy jest już normalnie, stan ten pojawia się tylko przy zasypianiu i trwa około godzinę po zaśnięciu. Co może być przyczyną takiego stanu, przyjmując, że temperatura w pokoju wynosi około 20 stopni? Pocenie się główki niemowlęcia podczas zasypiania może być spowodowane różnymi czynnikami, które dla uproszczenia można podzielić na dwie grupy. W pierwszej grupie są czynniki związane ze sposobami pielęgnacji, a w drugiej ze stanem zdrowia dziecka. Najczęstszą przyczyną pocenia jest przegrzewanie dziecka: zbyt ciepłe śpioszki, zbyt ciepła kołderka lub pierzynka lub zbyt wysoka temperatura powietrza w sypialni. Podana przez Panią temperatura 20 stopni Celsjusza jest prawidłowa, więc tę przyczynę należy wykluczyć. Jeśli zmiana w pielęgnacji (np. lżejsze ubranka, lżejsze nakrycie, usunięcie syntetycznych tkanin z łóżeczka) nie przyniesie poprawy, to można rozważać inne przyczyny. Rządowe gwarancje de minimis! Wspomóż swój biznes korzystając z gwarancji w Banku BPS! Sprawdź. HITY CITROENA SEZONU 2013 Citroen C3 PICASSO seria limitowana Oriflame! Sprawdź nowe kremy Optimals! Dowiedz się więcej! Reklama BusinessClick U zdrowych, ale szybko rosnących niemowląt (z dużą masą ciała), można rozważyć niedostateczną w stosunku do zwiększonego zapotrzebowania podaż witaminy D, co może się manifestować m.in. okresowym wzmożonym poceniem się główki podczas zasypiania. Objaw ten ustępuje szybko (w ciągu tygodnia) po dostosowaniu dawki witaminy D i wapnia do indywidualnych potrzeb niemowlęcia. Dawkę witaminy D zaleca lekarz po uwzględnieniu wyniku badania dziecka oraz analizie diety dziecka. Inną medyczną przyczyną nadmiernego pocenia się podczas zasypiania może być anemia (niedokrwistość) spowodowana np. tempem wzrostu dziecka lub niedostateczną podażą witamin i żelaza, jednak jej rozpoznanie również wymaga konsultacji lekarskiej i oceny badania morfologii krwi. Wymienione przyczyny nie wyczerpują wszystkich możliwych przyczyn nasilonego pocenia się, ale są z pewnością najczęstsze. Mam nadzieję, że szybko znajdzie Pani pomoc dla swojego dziecka. Z wyrazami szacunku Jolanta Wasilewska Cały tekst: http://wyborcza.pl/leczyc/1,114653,11083538,Przyczyny_nadmiernego_pocenia_sie_dziecka_podczas.html#ixzz2RblJIS3x

hemoglobina a poziom żelaza to dwie rózne rzeczy. Nie musi miec anemii stąd hemoglobina będzie w normie ale brak żelaza może spowodować osłabienie z co za tym idzie , nocne poty.

Moja córka miała osobno robione badanie krwi na obraz hemoglobiny a osobno na poziom żelaza. Tu gdzie mieszkam tak się robi.

Gość kinga kowalska
dziękuję, właśnie na google szukam artykułów na ten temat.