Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość tammmikate

okres a matura prosze o pomoc

Polecane posty

Gość tammmikate

Mam 18 lat i w tym roku maturę. Boję się, że dostanę okres właśnie w czasie matur pisemnych. Mam zawsze podczas okresu silne bóle, także boli mnie głowa, i nie mogę się przez to skoncentrować. Wiem, że może to zaważyć na tym czy maturę zdam czy nie. Od razu dodam, że no-spa i większość srodków przeciwbólowych mi nie pomaga. Czy któraś zna jakieś dość silne tabletki przeciwbólowe dostępne bez recepty? albo metody na wywołanie okresu, tak aby wystąpił przed maturami (oprócz tabletek antykoncepcyjnych). Proszę o pomoc.

Gość mama dwóch dziewczynek
Na mnie np. działała nospa forte a zwykła nie, dobra jest też spasmolina na te bóle. Ogólnie z przeciwbólowych ja chwalę ibum forte/jest silny/ żelowy, ostatnio właśnie przy miesiączce super się sprawdził, może spróbuj. Ewentualnie możesz popytać w aptece o specjalne tabletki, widziałam takie na bóle miesiączkowe. Na przyspieszenie nie polecam nic, to nie jest dobry pomysł. A może stres opóźni okres i przetrzymasz przez matury? Nie bój się, na pewno zdasz, chociaż jeżeli to takie bóle to może idź do lekarza i poproś o coś silnego...

Gość kafeterianka dobra rada
Idź do ginekologa z tym problemem. On coś Ci poradzi.

Gość kafeterianka dobra rada
Dodam, że ja przez całe 19dni(od 4 do 23maja) nie dostałam okresu, a dostać powinnam. Może to było przez stres, więc rzeczywiście możesz nie dostać. Na pocieszenie powiem Ci, że ja na maturę z matematyki poszłam z grypą jelitową, przeżyłam i zdałam :) U Ciebie też będzie dobrze.

Gość tammmikate
dziękuję za odpowiedzi. postaram się właśnie popytać w aptece o jakieś środki przeciwbólowe. ginekolog odpada bo mieszkam w bardzo małym miasteczku i na drugi dzien wszyscy by wszystko wiedzieli... jak na razie tez nie stac mnie na wizyte prywatnie nietety. czy jeszcze ktoś ma jakieś pomysły?

Gość Violka Violetta
Ale o czym mają wiedzieć?Że masz bardzo bolesny okres??

Gość tammmikate
po prostu - nie funkcjonuje cos takiego jak prywatnosc. tutaj wszyscy wszystkich znając. czy ma ktoś jeszcze jakieś pomysły?

Gość polecam polecam233
polecam brufen, ale jest na receptę. w połączeniu z nospą forte działa piorunująco!

Gość tammmikate
dziekuje za odpowiedz. niestety nie mam jak zdobyc recepty do czasu matur. a sama nospa forte jak działa porównując w stosunku do zwykłej no-spy? słyszałam jeszcze o leku panadol femina specjalnie na bóle miesiączkowe, czy któraś z was zażywała?

Gość Pyralginaa
najlepsza :-)

Gość we56w
ja na mocne bóle brałam po dwie tabletki, np. 2 ibumy czy 2 ibupromy. Jedna nigdy nie działała.

Gość we56w
albo np jakaś tabletka (ibuprom, ibum, ibalgin, itp) plus nospa. Sama nospa nic nie daje z tego co zaobserwowałam. Takie połączenie powinno się sprawdzić

Gość tammmikate
dziękuję za odpowiedzi. w razie czego spróbuję z nospą i drugą tabletką przeciwbólową. wiem, ze luteina mozna ale jak powyzej pisałam nie mam szans jej zdobyc. ketonal tez jest na recepte wiec odpada. czy jeszcze zna ktos z was jakies sposoby, tzw. domowe na wywołanie okresu?

Gość hgf5454gf
na wywołanie dobre są gorące kąpiele i np. kieliszek wina. Na opóźnienie u mnie sprawdza się picie 2,3 szklanek dziennie pokrzywy.

Gość MartaD1902
Uzywaliscie preparatu o nazwie Brufen? Bo szukalam informacji dotyczacych tego preparatu i nie wiem co myslec. Moze moglibyscie cokolwiek opowiedziec mi o tym leku? Warto go kupowac, sa dostepne jakies zamienniki? Tutaj jest troche recencji o Brufen: http://www.listalekow.pl/brufen/ - myslicie, ze mozna sie tym sugerowac? Nie chcialabym sie przejechac i roztrwonic bezsensownie kase, dlatego pytam Was o rade. Z gory dziekuje za wszystkie informacje.