Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość malamiiiiiiiii

Ile dać w prezencie komunijnym?????

Polecane posty

Gość malamiiiiiiiii

Za miesiąc moja chrześnica ma komunię i mam problem ile włożyć jej do koperty jako prezent ponieważ wolę dać pieniądze niż myślec nad kupnem jakis pierdół typu telefony, smartfony, aparaty itp.... Nie jest to moja żadna bliska rodzina, w ciągu całego jej życia widziałyśmy sie jakieś 5 razy może, na co dzięn nie mam z nią kontaktu. Poza tym sama niewiele zabrabiam więc nie stać mnie na wymyślne prezenty czy wielkąkasę. Do pieniędzy planuję dokupić jakąś pamiątkę typu np. bransoletka, którą bedzie mogłą nosić jak dorośnie.

Gość kleofasss
800 zł

Gość ja damą, a ty rycerzem
Daj tyle na ile Cie stać.

Gość tisentionfor889
jesli kupujesz tez bransoletkę to mysle z 300-400zł chyba ze mozesz więcej to 5 stów

Gość taka sobie jedna7827222
My bratankowi, a jednoczenie chrzesniakowi męża dajemy playstation, w sklepie 1300zł

Gość kleofasss
800 - 600 będzie ok, ja dałabym więcej, bo sama napisałaś że nie widujecie się często i nie masz okazji np kupić jej prezentu na święta albo urodziny.

Gość gfgddhgg
Nie jest to moja żadna bliska rodzina, w ciągu całego jej życia widziałyśmy sie jakieś 5 razy może, na co dzięn nie mam z nią kontaktu. xxx jasne, od razu nalezy podkreslic ze nie macie kontaktu. dlaczego wszyscy pieją do tego zeby dac jak najmniej? jak nie macie kontaktu to na chooy idziesz? a jak juz idziesz to daj

Gość malamiiiiiiiii
widujemy się rzadko, ale przynajmniej raz do roku staram się wysłąć jej jakiś prezent. Nie stać mnie na 1000zł, myślałam o 500 lub 300 ewentualnie, ale nie wiem, nie mam pojęcia jakie są stawki komunijne. Poza tym tak jak napisałam nie chcę jej kupować jakiegos konkretnego prezentu bo to jednak ryzyko jesli dxiecko juz coś bedzie mialo albo ewenualnie czymś sie nie interesuje. A za pieniadze wspolnie z rodzicami moze zdecydowac co zechce sobie kupić. A bransoletka byłąby mysle dobry,m dopełnieniem , bo ich ceny też wahają sie w cenie od 100 do 200,albo i wiecej zł, wiec mysle ze to nie ejst małyi skromny prezent.

Gość malamiiiiiiiii
nie mamy kontaktu na co dzien, chrzesną zostałam z łapanki w wieku 20 lat, mieszkmam na drugim końcu Polski, wiec nie podkreslam tego zeby dać jak najmniej tylko nie wiem ile po prostu, stad pytanie, bo moze ktos mial lub ma komunie to bedzie bardziej zorientowany w stawkach.

Gość wiśnióweczka
a z czego ta bransoletka? myślisz o takiej na teraz czy przyszłościowo?

Gość kleofasss
to daj 500 zł i bransoletkę. nie kupuj bardzo drogiej, bo lepiej dać więcej pieniędzy, niż drogą bransoletkę.

Gość malamiiiiiiiii
Przyszłościowo. Ze złota, jesli znajde jakas w miarę przystęopnej cenie to mogłoby być złoto białe i zółte, ale raczej są drogie. Zreszta szukałam juz w internecie ale wybór w cenie do 200 zł jest żaden. Nie chce jeje kupowac byle g...na na raz.

Gość klkl
oszaleliscie z tymi kwotami, ta cala wyplete niech odda, albo sie zadluzy... teraz jej kazecie dac minimum 500zl to na slub ile...Niech da tyle ile moze ,a bransoletka to bardzo fajny pomysl.

Gość malamiiiiiiiii
nie zarabiam wiele, a 500 zł to i tak dla mnie duuuza kwota bo jescze musze do tego dodac dojazd, w obie strony, no i cos do ubrania, bo jak juz miałam pomysł to sięokazało ze pogoda pewnie bedzie bardziej sprzyjająca i przyda się cos w bardziej letnij klimacie. Myśle ze dam 300 zł, plus ta bransoletka, tradycyjna bomboniera i tyle. A jak idę na slub i wesele to zawsze z zasaduy daję tyle zeby "zapłącic za siebie" tzn zeby młodym zwrocilo sie to ile zaplacili za moje miejsce, uwazam ze to uczciwe przynajmniej. Znam przypadki gdzie w kperach byly wyciete gazety, albo były puste. Poza tym jesli kogos stac to nikt nie broni dać wiecej.

Gość wiśnióweczka
Złoto jest bardzo drogie, ja właśnie robiłam rozeznanie w biżuterii złotej i srebrnej i ceny są wysokie. Nic nie kupisz za 200zł, bo gram złota mało mniej kosztuje... może najwyżej jakieś mini kolczyczki. Ale wiesz co, są takie bransoletki w aparcie dla dziewczynek, moja córka ma i praktycznie się z nią nie rozstaje. Bardzo podobają się dziewczynkom, ja nawet w zeszłym roku kupowałam na gwiazdkę chrześniaczkom starszym - 11,12-latkom i są w dobrej cenie. Może kup taką bransoletkę i do tego daj kasę ile możesz - nawet 200zł. Co o tym myślisz?

Gość wiśnióweczka
rozeznanie robiłam, bo moja chrześniaczka ma 18-tkę w maju ;-)

Gość Jest jako
To już paranoja jakaś z tymi prezentami Tak jak już ktoś napisał to w takim razie ile na ślub Może dwie wypłaty ha ha Dlatego odmówłlam bycia chrzestną, człowiek kokosów nie zarabia, swoim dzieciom stara się normalny byt zapewnić a na cudze ma oddać 8 stówek CHORE Nie o kasę powinno chodzić w dniu Pierwszej Komunii

Gość malamiiiiiiiii
myslałam nad kolczykami ale nie nosi z tego co wiem, wiec nie byłby to trafiony prezent. Łańcuszek dostala ode mnie na chrzciny, wiec tylko ta bransoletka zostaje bo to zawsze bedzie jakaks trwała pamiątka, a nie chce kupowac zadnych rózańców biblii itp bo uważam ze juz obrazek z koscioła wystraczy. Ceny we wszystkich sklepach z bizuteria są zaskakująco wysokie, ale włąsnie wolalabym złoto niż srebro, bo ze swoim srebrem mam niekeidy kłopoty jak czarnieje, a złoto lezy nawet nieuzywane kilkalat i nic mu nie jest. Widziałąm te bransoletki z apartu , ceny też są super ale chyba w tej kwocie jaka planuje nie znajde nic innego. Myslalam ze moze uda mi sie kupic cos aby miala na przyszlosc jak juz bardziej dorosnie, ale chyba jednak az na taka ekstrawagancje mnie nie stac.

Gość wiśnióweczka
Takie z apartu fun chyba kolekcja /sznureczek/ są na prawdę bardzo na topie dla dziewczynek, myślę, że mała będzie zadowolona a kupisz za 60-100zł, zależy od wielkości. Do tego coś w kopertę włożysz, ile możesz, bez szaleństwa. Złoto odpuść raczej, bo w tej cenie nie będzie to nic szałowego.

Gość taka prawda ona
przecież nie chodzi o kasę ale ludzie sami to nakręcają i dają co raz więcej żeby nikt ich palcami nie wytykał. ;)

Gość Przewrottka
Jak nakomunie tyle,to ile na slub?Serio pytam.

Gość malamiiiiiiiii
to chyba najbardziej racjonalne rozwiazanie. Mój chlopak jak sie dowiedzial ze planowałam dać 500 zł plus jeszcze ta bransoletka, to tez się oburzył i dało mi to do myslenia ze przy moich zarobkach i wielu innych wydatkach to moze faktycznie zbyt duza inwestycja, a chodzi chyba o cos w formie pamiątki. Apart i w ogole te wszytskie firmówki są bardzo drogie a w 100 zł chciałabym się jednak zmiescic jesli chodzi o tą biżuterię. Ale planuję rozejrzec sie jescze w miescie po takich mniejszych jubilerach, bo czasem naprawde zdarzają sie perłki w całkiem atrakcyjnej cenie. Ale dziękuje za sugestie za apratem , bede miala to na uwadze jak nie znajde nic innego :)

Gość kalinka...
Nie kupuj dzieciakowi żadnej biżuterii zanim dorośnie to się zdąży gdzieś zapodziać albo jej matka będzie ją nosiła. Ja na komunię dostałam piescionki i łańcuszki , niestety nie doczekałam się ich założenia,bo zanim dorosłam to się wszysko jakoś tak rozpłyneło.

Gość malamiiiiiiiii
ta bizuteria to pomysl na podstawie włąsnego doswiadczenia z komunii, a takze znajomych. ja na komunie dosta łam sporo bizuterii i dzisiaj z niej korzystam, choc nie ze wszystkiego bo są dwa pierscionki ktore mi sie zwyczajnie nie podobają;) planuje je przetopic na coś co bedzie mi pasowało. Ale to przynajmniej jest twałe a jak znam matkę mojej chrezsnicy to raczej zachowa ten prezent dla niej.

Gość wiśnióweczka
ja też uważam, że biżuteria to super prezent, tylko te ceny... kiedyś złoto było tańsze, teraz kosmos.

Gość malamiiiiiiiii
dokładnie, pamietam jak kupowałam prezent siostrze na 18stkę, czy też komuś innemu i ceny nawet w markowych sklepach jubilerskich były jescze do zniesienia. A teraz niby drobiazg, cos najprostszego a cena dosłownie zwala z nóg. Tak jak pisałam wczesniej bede sie rozglądać u mnie w miescie po takich mniejszych jubilerach, bo czasem coś fajnego i w przystępnej cenie sie trafia. poza tym jak tak czytam te opinie to naprawde dochodze do wniosku ze dawanie duzej kasy chyba nie ma sensu, bo nie o to w tej całej imprezie chodzi. Poza tym jesli kogos stac to jasne ze moze miec gest, a ja sama jestem na etapie dorabiania się i zycia od pierwszego do pierwszego wiec naweyt mimo tego ze juz od dawna wiedzialam ze mam taka okazje to odlozenie jakiejs wiekszej kwoty nie wchodzilo w grę.

Gość Lekka przesada!
Drogie prezenty na komunie to już lekka przesada! Czy o to chodzi w dzień komunijny, kto da więcej? Niby w kraju jest bieda, a ja tu czytam o wysokich kwotach w tym dniu dla dzieci.Ludzie ogarnijcie się.Dzieci powinny pomyśleć o tym dniu jako radosnym, przyjęcia Pana Jezusa po raz pierwszy,a Wy o kasie chrzanicie.