Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość taka jedna pewna sohie taka no

psycholog psychoterapelta i psychiatra roznica?

Polecane posty

Jaka jest różnica ? Między psychoterapeta psychologiem i psychiatra?

Psycholo - czlowiek ktory mysli ze jest expertem od ludzkich problemow psychologicznych. Psychoterapeuta - Czlowiek podobny do psychologa z ta roznica ze wykonuje roznorakie zabiegi majace na celu poprawic zdrowie pacjenta. Szkoda ze w wiekszosci metody ktorych uzywa sa tak samo bezuzyteczne jak i jego wiedza. Psychiatra - Psycholog ktory jest tylko po to by wysluchac twoich problemow i przepisac Ci leki. Chyba najlepiej zarabiajacy ze wszystkich 3 osobnikow.

A tak naprawdę? Czy psychoterapeuta może przepisać leki?

Gość a mi szkoda
leki może przepisać tylko psychiatra, bo jest lekarzem (skończone studia medyczne + specjalizacja z psychiatrii); psycholog - to ktoś, kto skończył 5-letnie studia magisterskie; psychoterapeuta - po studiach skończył jeszcze szkołę psychoterapii; psycholog i psychiatra mogą być psychoterapeutami; jeśli masz psychoterapeutę, który jest przy tym lekarzem, to wtedy tylko może przepisać leki

A jeśli zdaje mi si że mam depresję,to do kogo mam się zgłosić? Ma 17 lat czy mogę iść sama? Moi rodzice muszą o tym wiedzieć? Chciałabym tego uniknąć.

Gość ula której znowu ukradli nick
psychoterapeuta - osoba niekoniecznie po studiach , w szczególności prywatni -po kursach i 1-2 letnich szkołach , na psychologów i psychoterapeutów szkoda kasy , jak masz wyrozumiałych bliskich to powyższych nie potrzebujesz.

Nie mam :( ale chce to już wyleczyć! Czy sama terapia mi pomoże?

Gość a mi szkoda
jak masz 17 lat, to jesteś niepełnoletnia, więc raczej bez wiedzy rodziców za wiele nie załatwisz :( co, wbrew pozorom, wcale nie jest takie głupie, bo, przynajmniej przez ten najbliższy rok i tak jesteś "skazana" na życie z nimi ;) no, chyba, że dzieje się coś bardzo złego w domu, to możesz na ten czas, zanim osiągniesz pełnoletniość trafić do domu dziecka czy rodziny zastępczej spróbuj zagadać z pedagogiem/psychologiem szkolnym - jak go masz i jak jest jakiś w miarę taki spoko

I czy w wieku 17 lat mogę iść sama?

Moja pedagog w szkole to wredna pani....nic bym jej nie powiedziała,bo najpierw mówi,że zostaje wszystko wmjej gabinecie,a ona podaje to dalej do nauczycieli...

Gość moge podpytać?
a czym się to u Ciebie objawia? Bo mnie chyba też to łapie i już nie wiem co ze sobą zrobic.

Gość a mi szkoda
a no to klops, jak baba niefajna; jak faktycznie byś miała depresję, która jest poważną chorobą, to nie da rady tego załatwić bez rodziców :( żaden psychiatra Cię nie przyjmie i nie da Ci leków bez zgody rodziców :( spróbuj może poszukać jakiegoś telefonu zaufania, tam zadzwoń, może Ci podpowiedzą, co możesz zrobić

Cały czas chodzę przygnębiony, smutna,mam myśli samobójcze, nie mogę się na niczym skoncentrować, wstaje i wiem,że nic nie osiągane, mam napady płaczu... poprastu nagle zaczynam beczec ... bez powodu.... ma ochotę wołać o pomoc,by mnie ktoś wkońcu wziął z tej ziemi,żeby dał guzik "wylacz życie" chce się schować w kącie i płakać.... skulic ,jak to robię,to ma wrażenie,że to wszystko na mnie spada jakby ściany się walily i wszystko na mnie....

A na mnie100 % nie mogę... nie chce o tym mówić nikomu....

Gość moge podpytać?
czyli czujemy się tak samo.. Jakaś tragedia. Długo to u Ciebie trwa? Ja też bez przerwy prawie płacze, nie chce mi się wstać z łóżka bo i po co..

Października jakoś... ale najpierw było lepiej a potężnie pogorszyło...