Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość 41d5frgrrrr

Becikowe 2013

Polecane posty

Gość 41d5frgrrrr

Hej. Wlasnie sie dowiedzialam ze od 2013r becikowe przysluguje tylko osoba ktorych dochod nie przekracza 1900zł netto. I tu moje pytanie? Czy prowadzac dzialanosc gospodarcza (ryczalt 3%) i wykazujac do skarbowki dochod okolo 4-5 tys miesiacznie nie otrzymam becikowego? Z tego co sie orientuje kiedys przyslugiwalo kazdemu. A jak jest teraz?

Gość yyy że co???
Na pewno 1900 ? Na osobę łącznie z dzieckiem ?

Gość mam podobny problem
tyle ze jestem na karcie podatkowej, więc w ogóle nie wykazuje dochodu, przychodu ani kosztów. Płacę co miesiąc stałą kwotę podatku i tyle. jak u mnie zamierzają wyliczyć czy przekraczam 1900 zł czy nie

Becikowego w 2013 roku przysługuje jeśli dochód za poprzedni rok nie przekroczył 1922zł na osobę. To czy jesteś na karcie podatkowej czy nie nie ma żadnego znaczenia. Bo i tak musisz się rozliczyć z US składając PIT

Gość 41d5frgrrrr
"Od 1 stycznia 2013 roku zmieniają się jednak zasady przyznawania becikowego. Zgodnie z Ustawą z dnia 12 października 2012 roku o zmianie ustawy o świadczeniach rodzinnych będą mogły otrzymać je tylko rodziny, w których dochód w przeliczeniu na osoby nie przekracza kwoty 1922, zł miesięcznie." ze strony http://niejedno.pl/becikowe-2013-zasady-wnioski-wzory/ Więc nie wiem jak to rozumiec skoro ja wykazuje dochod 5tys zl miesiecznie to becikowe mi sie nie nalezy tak?

Gość otóż jest tak.
Dochód nie może przekraczać 1922zł na osobę. Ale jest rozliczeniowy 2011/2012 i do becikowego przedstawiasz dochód za rok 2011. Wiem bo miesiąc temu składalam.

jeśli tylko Ty zarabiasz to będzie przysługiwać bo na osobę jest 1922 netto czyli 2 rodziców + dziecko = 5766 netto. "Po uwagę bierze się dochody wszystkich osób z danego gospodarstwa domowego." więc chyba jeszcze mąż/partner musiałby być zameldowany w tym samym miejscu żeby wliczały się jego dochody - choć tego nie wiem.

Gość 41d5frgrrrr
Piszesz ze do becikowego przedstawiam dochod za 2011rok. A jesli wtedy nie pracowalam? I sie nie rozliczalam? Dopiero w grudniu 2012 roku otworzylam dzialalnosc gospodarcza. Wiec jak to wyglada? Dodam ze moj partner nie pracuje ale rowniez nie jest zameldowany w tym samym miejscu co ja i nie ma mozliwosci meldunku tam gdzie ja jestem zameldowana. Dziekuje wam za odpowiedzi