Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

dziewczyna ze wsi

praca na etacie czy praca w gospodarstwie rolnym własnym?

Polecane posty

co byście wybrali, gdybyście mieli oczywiście wybór? Coraz bardziej męczy mnie etatowa praca, duszę się tam i postanowiłam zainwestować w swoją ziemię, tak aby przynosiła pożądane dochody ...i wtedy odejść z pracy. Do niedawna zastanawiałam się, czy praca w samej ziemi mnie nie znudzi, ale teraz wiem już, że nie. Pokochałam to. Boję się braku stabilizacji NA SWOIM. Z drugiej strony nie chcę się dalej u kogoś tak męczyć :( Nudzić, cofać, podporządkowywać. Myślicie, że kobieta na wsi to dobre połączenie?:)

Gość ja bym wybrała wieś
oczywiście jeśli masz jakieś gospodarstwo, budynki, maszyny i nie musisz zadłużać się na start. Dzisiejszy rolnik to przedsiębiorca.

Gość ja bym wybrała wieś
A jakie masz możliwości zarobkowe na etacie? Jeśli takie jak większość Polaków (1500-2000 zł), to myślę, że spokojnie jesteś w stanie żyć na takim poziomie z gospodarstwa rolnego. Jeśli masz wysokie dochody to dorównanie im produkcją rolną może być trudne i zależy od ziemi, pogody itp. Praca w gospodarstwie ma też wady, np. nie możesz wziąć urlopu i jechać do Egiptu - musisz mieć kogoś kto się gospodarstwem zajmie. Pracę w polu, kontakt z naturą trzeba lubić, ale skoro, jak piszesz, to Twoja pasja to na pewno wiesz na co się piszesz.

Gość ja bym wybrała wieś
A jakie masz możliwości zarobkowe na etacie? Jeśli takie jak większość Polaków (1500-2000 zł), to myślę, że spokojnie jesteś w stanie żyć na takim poziomie z gospodarstwa rolnego. Jeśli masz wysokie dochody to dorównanie im produkcją rolną może być trudne i zależy od ziemi, pogody itp. Praca w gospodarstwie ma też wady, np. nie możesz wziąć urlopu i jechać do Egiptu - musisz mieć kogoś kto się gospodarstwem zajmie. Pracę w polu, kontakt z naturą trzeba lubić, ale skoro, jak piszesz, to Twoja pasja to na pewno wiesz na co się piszesz.

na etacie zarabiam marne 1800 i małe szanse na wiele więcej, zdecydowanie jestem pewna chęci zmiany Tak, wiem na co się piszę, robię to w pełni świadomie i najlepiej odpoczywam na wsi, Egypt mi nie jest potrzebny:) Niedobrze mi jak sobie pomyślę, że mam jutro wstać, Jak już będę w pracy to będę zadowolona, ale zmęczenie, stres, sprawia że nie czuję się dobrze w tym tempie... Mimo, że tempo szybkie lubię. Chyba zdecydowałam:) Wychowałam się w gospodarstwie i chcę, aby moje dzieci się wychowywały tak jak ja:)

Gość jaga76
ja też myślę o rzuceniu pracy i wyprowadzce na wieś, ale nie mam żadnego pomysłu co mogłabym robić, mam co prawda 1 ha ziemi i 20 tys. zł na zainwestowanie, może jakieś maliny, truskawki?

Gość gość
Tutaj macie wszystko dosyć dokładnie pokazane, zerknijcie - http://www.gowork.pl/praca/zabrze;l Nie ma co ukrywać, że wiele zależy od danego przypadku, ale w większości miast naprawdę nie opłaca się coś innego niż etat. Po prostu jest mnóstwo ofert - kto chce pracować, ten coś znajdzie, tym bardziej jako specjalista.

Ja też duszę się na etacie. To jest jakaś masakra. Praca niby fajna, fajne zarobki, zero stresu, dobra atmosfera. A ja po prostu wewnętrznie ryczę, że tu jestem. Zawsze miałam duszę artystki, ale zdrowy rozsądek podpowiadał że ekonomia będzie ok dla mnie i mojej rodziny. Teraz żyję w złotej klatce. Mam wszystko oprócz satysfakcji. Podjęłam wyzwanie i ponad rok temu rozpoczęłam działalność pozostając na etacie. I albo ja jestem jakaś nieudolna, albo wisi nade mną jakieś fatum. O czasu rozpoczęcia działalności nie sprzedałam ani jednej szt jaką wyprodukowałam. A chyba umiem sprzedawać skoro mi to wychodzi na etacie. Nie rozumiem czemu los mnie tak doświadcza w tej kwestii. Gdybym rok temu rzuciła wszystko i poświęciła się tylko działalności prawdopodobnie dziś leżałabym już na cmentarzu w wyniku śmierci głodowej. A moje dzieci byłyby w domu dziecka. Dom zabrałby bank w związku z niespłacanymi ratami. Powiedzcie jak inni to robią. Ja naprawdę nie chciałam zarabiać od razu kokosów. Dlatego też pozostałam na etacie. Ale ja nie zarobiłam nawet 1 zł. Na szczęście na koszty miałam pieniądze z etatu.

Gość gość
Z własnego doświadczenia mogę podpowiedzieć, ze warto rozszerzyć działalność swojego gospodarstwa o krowy, świnie i inne zwierzęta. Większość zysku mamy właśnie z nich. Szczególnie polecam krowy, popyt na mięso i mleko jest wystarczająco duży. A aby zwiększyć produkcje mleka można im podawać np. niedrogie młóto browarniane np. od www.domino.org.pl . Polecam

Gość cvbn

praca na roli jest ok tylko żalezy ile ha tej ziemi masz. Bo jak poniżej 20 ha to serio będziesz się męczyć i nic z tego nie wyciągniesz ( chyba że traktujesz agronomię czy rolnictwo jako hobby obok podstawowego normalnego etatu). A powyej 20 ha ( tak do 50 h bo powyżej to juz jesteś rolny wielkorząca i stać cie by wynajmowac ludzi do pracy i nic nie robisz ) jeszcze możesz sie z tego utrzymać na przyzwoitym poziomie ( tylko żalezy co uprawiasz i sprzedajesz, zależy tez wszystko od pogody i wachań cen na artykuły rolne które serio - co roku - BARDZO się zmieniają). Nieraz możesz być stratna bo cena na dany artykuł nie pokryje ci kosztów produkcji wiec praca będzie nie opłacalna.

Gość Marek

Ja pracuję w rolnictwie wiele lat, zajmuje sie maszynami, czasami jak jest cos nie tak to mam blisko do zakładu Kazimieruk, mogę polecić bardzo dobry zaklad.