Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Kiki D

Wątpliwości dotczące kościoła- po raz kolejny

Polecane posty

Gość Kiki D

Może ktoś mi wytłumaczy tak żebym to pojęła- dlaczego czcimy niedzielę, skoro Bóg uświęcił dzień siódmy (sobotę)

Gość Kiki D
Umiem, w tradycji niedziela jest liczona jako pierwszy dzień tygodnia (nawet ksiądz na mszy o tym mówi).

Gość alexaaaa
Chyba umie liczyć jednak bo niedziela to pierwszy dzień tygodnia

Gość o matko i córko! :P
Niedzielę uświęciło zmartwychwstanie Chrystusa i dlatego Kościół czci i nazywa ten dzień Dniem Pańskim. Tyle w temacie.

Gość następna źle licząca na kafe
:(

Gość Kiki D
Ale Jezus czcił sobotę i nigdy nie mówił o tym, że to niedziela jest dniem świętym. Nigdzie w PŚ nie ma fragmentu, że powinniśmy świętować niedzielę. Pracując w sobotę- grzeszymy? Tak rozumiem

Gość Kiki D
Pytam, bo święcenie "dnia świętego" jest jednym z przykazań i teraz mam wątpliwości który dzień powinnam święcić

Gość ove27
Jezus był Żydem, my nie jesteśmy Zydami

Gość Kiki D
Tak myślałam, że nikt mnie nie przekona. A szkoda, bo wolałabym się dowiedzieć, że ta zmiana ma jednak konkretne uzasadnienie np w Biblii.

Jak już ktoś wyżej wspomniał wydaje mi się, że chodzi o Zmartwychwstanie Jezusa Chrystusa, które przypada na niedzielę.

Gość Kiki D
Tak, chodzi o zmartwychwstanie Jezusa, ale czy nie ważniejszy jest dzień ustanowiony przez samego Boga, jeszcze w raju, który to dzień czcił nawet sam Jezus? Chodzi mi o to, czym podyktowana była zmiana, gdzie w Biblii jest fragment o tym, że powinniśmy czcić niedzielę. Chyba obowiązuje nas Dekalog? A więc również przykazanie - pamiętaj abyś dzień święt święcił- czyli sobotę, jeśli dobrze rozumiem.

Gość nie mam na dziś pomysłu.,
No ale jak Jezus zmartwychwstał w niedzielę, skoro (ponoć) umarł w piątek, a w grobie leżał (ponoć) 3 dni. Piątek (popołudnie) - sobota (popołudnie, w nocy już zmartwychwstał) -> jeden dzień Sobota (popołudnie) - niedziela (popołudnie) -> drugi dzień Niedziela (popołudnie) - poniedziałek (popołudnie) -> trzeci dzień No nie powiecie mi, że różnica czasowa pomiędzy Polską a Izraelem wynosi prawie dwa dni :O Coś popierdzielili z tymi dniami...

Gość Kiki D
Dni to dni- a co z czczeniem obrazów? Może to ktoś wyjaśni?

Gość nie mam na dziś pomysłu.,
"Nie będziesz miał bogów cudzych przede mną" - a teraz ludzie modlą się do świętych, do obrazków, figurek, relikwii... Ja Ci tego nie wytłumaczę, bo tego nie rozumiem. To dlaczego nie 2 dni, tylko 3? Kiedyś zapytałam o to księdza, to się zaczął wykręcać, ze trzeba rozpatrzyć wiele aspektów, że są różnice czasowe... Właśnie sprawdziłam i okazało się, że różnica pomiędzy czasem w Warszawie i tym w Jerozolimie wynosi całą jedną godzinę.

Gość Kiki D
"Nie uczynisz sobie obrazu rytego ani żadnej podobizny tego, co jest na niebie w górze i co na ziemi nisko, ani z tych rzeczy, które są w wodach pod ziemią. 5Nie będziesz się im kłaniał ani służył. Ja jestem Pan, Bóg twój, mocny, zawistny, karzący nieprawość ojców na synach do trzeciego i czwartego pokolenia tych, którzy mnie nienawidzą; 6a czyniący miłosierdzie tysiącom tych, którzy mię miłują i strzegą przykazań moich" (Księga Wyjścia 20,7)

Gość Kiki D
jestem fanką- rozumiem Twój tok myślenia, ale jeśli to takie proste i niewinne to dlaczego kościół usunął to przykazanie z dekalogu, którego naucza.

Moim zdaniem Kościół zinterpretował I przykazanie w taki sposób, żeby nie czcić nikogo bardziej niż Boga. Co za tym idzie nie zlikwidował przykazania. Wydaje mi się, że każdy może zinterpretować je w inny sposób, tak jak całą Biblię.

Gość nie mam na dzis pomyslu.,
Kolejne pytanie, ktore mnie ostatnio nurtuje. Z pewnych faktow historycznych wynika, ze Jezusa do krzyza przybito za nadgarstki, wiec dlaczego stygmaty nie pojawiaja sie na nadgarstkach, tylko na dloniach?

Gość ricosx
Jezus jest Synem Bożym, zdjęcie z całunu potwierdziło że miał błękitne oczy. Żydzi nie mają błękitnych oczu! Więc nie był żydem. Niedziela dzień Zmartwychstania-jest najświętszym dniem! Żydzi odrzucili Pana Jezusa więc czeka ich potępienie!

Gość wierzaca
sorry, ale jak calun potwierdzil blekitny kolor oczu? przeciez na nim oczy sa zamkniete...co do soboty i niedzieli, to sobota, to dzien odpoczynku wedlug Biblii, a niedziela -zmartwychwstania Panskiego..ja w sobote odpoczywam, a w niedziele ide na nabozenstwo

Gość wierzaca
co do stygmatow, to ja nie uwazam zeby pochodzily od Boga..nie jest w interesie Boga katowanie ludzi..naleze do kosciola protestanckiego i takie rzeczy jak stygmaty czy objawienia, sa dla mnie bardzo podejrzane..nalezy wierzyc jedynie Slowu Bozemu

Gość tramal___
Katolicy mają to do siebie że uwielbiają czcić obrazy, figurki itp. Dlaczego protestanci tego nie robią? Myślacy samodzielnie znają odpowiedź.

Gość xxxxxttttxxxxx
KK przyjął niedzielę jako dzień święty tylko i wyłącznie dlatego , aby odróżnić się od żydów i móc im zabronić czczenia sabatu i za złamanie tego zakazu spacyfikować ludność żydowską i skonfiskować majątki. Obrazy, figurki stygmaty , święci (większość to zwykli bandyci i zwyrodnialcy gro w tym towarzystwie to PAPIERZE) i relikwie to tylko po to aby od wiernych-łatwowiernych ciemniaków móc wyciągać kasiorkę, powód musi być, a jak nie ma to CUD się wykombinuje :DDD

Gość znowu 10 osób pisze,.,,,.,.
cudza i relikwie musza byc wszak pilegrzymi zostawiaja dukaty w swiatyniach na ktore nabrali kredytow. taki lichen mial sei zwrocic z 6 lat i nie wyszlo wiec spece od marketingu na pewno tam jakis cudowny obraz,scierke czy szczoteczke do zebow wstawia :D niedziela jhest siodmym dniem bo licza dni po swojemu czyli do zmartwychwstania od niedzieli a po zmartwychwstaniu od poniedzialku :D a w czasach zamierzchlych roznic czasowcyh nie bylo. moze ten jeden dzien zginal jak sobie to liczenie zmienili.

Gość znowu 10 osób pisze,.,,,.,.
jezus w swiebodzinie przynosi wiekszy dochod niz tesco ktore stoi obok jezusa, to zyla zlota. ze tez nie mozna sobei swoich cudownych figurek wstawiac i sciagac kasiore od naiwnych :O w polsce wszedzie korporacje i monopole :D zamiasty uwalniac takei zawopdy jak posrednictwo w nieruchomosciahc uwolniliby rynek cudownych obrazow, nawrocen i czarow :D