Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość zesiusianna

Załatwianie się na nocnik - jak poradzić sobie na dworze i podczas spania ?

Polecane posty

Gość zesiusianna

Nauczyłam właśnie moje dziecko załatwiać się na nocnik, na razie jesteśmy na samym początku - zdejmuję pieluchę tylko jak jesteśmy w domu i mały wtedy szybko siada na nocnik, jak mu się chce siku, czasem jeszcze zdarzy się wpadka w postaci mokrych spodni i zastanawiam się, co zrobić z wyjściami na dwór i ze spaniem,ponieważ na dworze - wiadomo - nie będę mieć ze sobą nocnika, a nie wiem, czy mały załatwi mi się na dziko gdzieś pod krzakiem - poza tym nie zawsze jest się w takk m miejscu, że od razu można dziecko gdzieś szybko wysadzić, boję się , że będzie mi chodził zsikany na dworze. No i w nocy i podczas dziennej drzemki mały normalnie moczy pieluchę i nie kontroluje oddawania moczu, jak bym zdjęła pieluchę załóżmy na noc, budziłby się co chwila zalany po szyję. Dlatego mam pytanie do Was - mam - jak radziłyście sobie z załatwianiem się dziecka, które dopiero co uczy się nocnika, podczas spacerów, wszelkich wyjść i spania ? Z jednej strony widzę, że najlepiej byłoby pieluchę wyeliminować całkowicie, bo każde jej założenie znów uczy małego, że można jednak siusiać w majtki, a z drugiej strony na etapie, na jakim jesteśmy teraz ciężko położyć dziecko spać bez pieluchy.

Gość Mam ten sam problem
Moja dwulatka nie nosi już w domu pieluch i normalnie korzysta sama z nocnika ale już na dworze nie jestem w stanie jej nigdzie wysadzić zwłaszcza że ona dużo pije i potrafi jej się chcieć siku na przykład w sklepie i nie potrafi tego wstrzymać bo przystaje i mówi że robi teraz siusiu do pieluchy (nauczyłam ją że na dworze i w łóżeczku jak idzie spać można do pieluchy). Do spania nosi pieluchę więc tu problemu nie ma i będę tak robić dopóki nie zacznie sie budzić z rana z suchą pieluchą natomiast na dworze już jest problem.

Gość zesiusianna
No właśnie problem w tym, że dziecko, które dopiero co nauczyło się nocnika, musi zrobić siku od razu, w momencie jak się mu chce, a na dworze nie zawsze można od razu, tam gdzie się chce. Z drugiej strony w końcu musi nadejść czas na zdjęcie pieluchy całkiem, przynajmniej w dzień, tym bardziej że mój ma dużo więcej niż 2 latka i niedługo idzie do przedszkola.I głowię się, jak to wszystko mądrze rozegrać.

Gość Ja zawsze wysadzałam córkę
przed wyjściem na dwór na nocnik a na dworze nie dostawała pić (chyba że długo byłyśmy albo było lato ;) ) a w razie czego zawsze miałam pieluchę jednorazową i jak mała zakomunikowała że chcę siusiu to zakładałam jej (podkładałam) tylko na moment siusiu a potem ściągałam i tak radziłyśmy sobie dopóki nie nauczyła sie trzymac moczu dłuższy czas co nastapiło jak miała 3 latka. Moja mając 23 miesiące załatwiała się już na nocnik w domu ale pieluchy na noc dostawała jeszcze do 3 roku życia bo niestety dopiero wtedy opanowała nocne trzymanie moczu. Z chłopcami jest o tyle prościej że mozna się gdzieś ukryć za krzaczkiem w parku ale i to nie jest mile widziane przynajmniej tu gdzie mieszkam (jakby przechodziła straż to płaci się karę w takiej wysokości jak pozostawienie odchodów po psie za zanieczyszczanie parku).

Gość zesiusianna
Mój synek właśnie w domu też sam potrafi skorzystać z nocnika, sam zdejmie spodnie, usiądzie, zrobi swoje i zasygnalizuje, że zrobione, i bardzo mnie to cieszy, tym bardziej, że nauka zajęła nam tylko kilka dni - wystarczyła konsekwencja i po prostu zdjęcie pieluchy i wytłumaczenie dziecku, o co kaman.Ale jednak te noce i spacery to problem.

Gość zesiusianna
O, to jest dobre z tym "tymczasowym" podłożeniem pieluchy na spacerze ! Naprawdę może ktoś się uczepić, że wysadzam dziecko na siku pod krzakiem ? Psy tak samo robią siku na trawnik i jakoś nikt się o to nie czepia.

Gość zesiusianna
Tak, można stanąć gdzieś z boku i podłożyć pieluchę , mały zrobi siku, pieluchę wyjąć i po sprawie !Tym sposobem utrzymana jest konsekwencja, że dziecko ma zgłaszać jak chce siku, a nie że pielucha jest założona non toper cały spacer.

Gość nie zawsze jest na dworze
zie dziecko zrobi siku dlatego najlepiej rpzed wyjściem wysadzić jeszcze dziecko na nocnik. Co do spania w nocy to jedna moja córka wytrzymywała cała noc, a druga wysadzałam na nocnik ok 2:00, zrobiła siku i spała dalej

ja biorę na dwór dwa komplety ciuchów i jak się zdarzy wpadka to po prostu przebieram, nie ubieram pieluch, żeby dziecko nie zgłupiało, że raz pielucha a raz nie. W nocy śpi bez pieluchy od lutego, ani jednej wpadki, za to w dzień owszem :o ma 25 miesięcy