Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mama33221

Duży obwód główki w 32tyg.

Polecane posty

Gość mama33221

Na usg w 32tyg. obwód główki wyszedł na 36tydź. tzn. ma ok. 32cm to znaczy, że główka dalej będzie rosnąć w takim tempie i przy porodzie może mieć np. 38cm? jak było u was ?

Gość dfmklsmflsdka
to nic nadzwyczajnego, 38 cm to norma przy porodzie, zresztą dzieci jak dorośli maja głowy różnej wielkości nie martw się, to nie wodogłowie :D

Gość mama33221
Wiem, że jest ok., ale wiadomo lepiej rodzić mniejszą główkę niż większą.

Gość dhsjhdsd
38 obwodu u noworodka to nie mała główka i choć to nadal norma (nie wielogłowie) to jednak czerepik solidny. Najczęstszym obwodem u noworodków to 34 cm i taki obwód gwarantuje nieskomplikowany poród jeżeli wymiary miednicy są prawidłowe. Moja koleżanka jak rodziła synka to ten miał 37 cm obwodu główki i wyciagany był vacuum.

Gość mama33221
Moje pierwsze dziecko miało 36cm, dlatego zastanawiam się czy kolejne może mieć jeszcze więcej. W końcu to są geny..

Gość mama33221
nie geny tylko dziedziczenie :)

Gość ..cejsz...
U mojej corki glowka byla o 4 tygodnie wieksza (w 33 tc), pozniej przestala rosnac, a mala urodzila sie z glowka 35 cm.

Gość yetichaaa
Umnie nie wiem jak bylo w ktorym tyg ciazy,ale corka miala przy urodzeniu 36 cm,syn 36,5. Syn sie zreszta latwiej urodzil i nawet nie peklam i nie trzeba bylo nacinac