Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość sddfsaa

angielski, prosze o pomoc

Polecane posty

Gość sddfsaa

jestem maturzystką i będe miała ustny egzamin. Zawsze dają obrazek do opisania, i jedno mnie nurtuje.Jeśli opisuje to co jest na obrazku, ludzi, rzeczy itd. to używam przedimków a, an czy the w ogóle używam? że mówie konkretnie o tej rzeczy co widze czy o jakiejś tam co jest na obrazku. Nie wiem czy napisałam w miare zrozumiale o to o co mi chodzi. prosze o wytłumaczenie, i z góry dziękuje ;)

Gość ja.cie.krece
Jak Ci pokażą obrazek i musisz powiedzieć co na nim jest, to używasz "a", "an" itd. Czyli załóżmy pokażą Ci krowę, to mówisz "a cow".

Gość znowu 10 osób pisze,.,,,.,.
a/an nie uzywasz w liczbie mnogiej. the używasz jak masz na mysli konkretnie "tę" osobę lub rzecz czyli mozesz powiedziec ten obrazek ale nie te dzwii na obrazku . v no i zapamiętaj to co większośc nie pamięta czyli jeśli wymawiasz spólgłoskę jako samogłoskę to stawiasz an a nie a np. an hour. odwrotnie też jest że jak samogłoskę wymawiasz jako spólgłoskę to przedimek jest a. ogólnie nie liczy się jak się pisze tylko jak się wymawia.

Gość sddfsaa
dziękuje za pomoc :)

Gość wioletta_19lat
po co masz to uzywac ? zeby sie pomylic ? Zamotasz sie tylko wiec nie kombinuj :) to sa detale, matura a nie studia egzamin

Gość sddfsaa
a zapomniałam o jednym, mógłby mi koś wytłumaczyć gdzie stawia sie 'of' w zdanaich?

cos sie temat zacial. z tymi drzwiami to glupi przyklad dalem bo nie ma liczby pojedynczej od drzwii

a jak ma niby tego nie uzywac potrafisz opisac obrazek bez uzycia rzeczownikow :D v jeszcze co do tych przedimkow to przypomnialo mi sie ze jesli rzeczownik jest opisywany przez przymiotnik to stawia sie przedimek przez przymiotnikiem np. a beautiful cow jak jzu przy krowie jestesmy. v co do of nie wiem jestem oferma jezykowa.