Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość maksymalnynoo

Alimenty w trakcie trwania małżeństwa od bezrobotnej żony

Polecane posty

Gość maksymalnynoo

Moja żona jest bezrobotna. Nie ma żadnego wykształcenia oprócz matury, ale mówi że w masarni nie będzie pracować. Uważa się za wielką damę z maturą pod pachą. Zajmuje się domem i dziećmi czyli codziennie pierze, zamiata, odkurza. Chciałbym posłać dzieci do przedszkola, jednak to jest kolejny wydatek. W tej chwili pomimo moich nie najgorszych zarobków dosłownie egzystujemy. Oszczędności zamiast rosnąć zmniejszają się szybkim tempie. Możemy pomarzyć o urlopie, wypoczynku - wszystko idzie na skromne jedzenie i wynajęcie mieszkania. Ona dostaje zasiłek dla bezrobotnych ale nic z tego nie trafia do domowego budżetu bo ona wydaje go na spłatę własnych kredytów. Te kredyty mnie najbardziej przerażają - ona pochodzi z rodziny w której teściowa nie pracuje od ponad 20 lat! Czemu? Bo nie chce. Przez to w jej rodzinnym domu bieda aż piszczy. Ostatnio wpadła na pomysł, że będzie sobie co miesiąc brała kredyt z vivusa i przez to nic się nie dokłada na życie bo kredyt przecież jest ważniejszy. Ona te pieniądze wydaje na zachcianki typu zabawki dla dzieci (mają już 2 wielkie pudła zabawek) albo słodycze. Nic nie myśli o przyszłości dzieci żeby odłożyć dla nich kasę jak pójdą do szkoły, jak będą chciały iść na studia. Nie mówię już o własnym mieszkaniu. Jak jej dam 50zł na zakupy to wyda to od razu. Niezależnie czy dam 20, 50 czy 100 - można być pewnym że nic nie zostanie. Dlatego sam robię wszystkie zakupy. Czy mogę złożyć do sądu pozew o alimenty na dzieci żeby przestała brać te kredyty i przekazywała mi chociaż część z zasiłku dla bezrobotnych? Czy można ją w ten sposób zmusić do szukania pracy? Czuję że przez nią stajemy się rodziną patologiczną, pogrążoną w długach i bezrobociu. Przez nią moje dzieci mogą nie zdobyć wykształcenia.

Gość płaciłem
Toś se, bracie, towarzyszke życia wybrał.... ;) Możesz złożyć. To się nazywa: Pozew o przyczynienie się do zaspokojenia życiowych potrzeb rodziny. Ale co jeśli nie zmieni swoich nawyków? Naślesz na nią komornika? No to przyjdzie i zlicytuje ci wspólny telewizor. Dlatego rozsądniejsze jest: złożenie Wniosku o nakazanie wypłacania małżonkowi wynagrodzenia za pracę drugiego małżonka (w tym wypadku kuroniówki) Ale ona przestanie spłacać kredyty. I przyjdzie komornik i zlicytuje telewizor :) Więc pierwszym krokiem jest rozdzielność majątkowa. Jeśli nie wyrazi zgody dobrowolnie - to sądowa. Ale to chyba trochę za wcześnie na tak drastyczne środki - skoro ona pobiera zasiłek, to znaczy że nie pracuje zaledwie od kilku miesięcy. Może za kolejne kilka znajdzie pracę - i znów zaczniecie odkładać oszczędności.

Gość gtyrtrtt
ale sobie leniwe krowisko wziąłeś za żonę... że nie szuka pracy to jeszcze ujdzie, ale ona w ogóle nie szanuje pieniędzy. Nie miałeś innych kandydatek tylko takie bele gówno sobie wziąłeś? Przecież faceci mają większy wybór, bo więcej kobiet :/