Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość boże co robić ????

Nie wiem czy dać dziecku antybiotyk DAĆ czy NIE ?

Polecane posty

Gość boże co robić ????

moja córka ma ponad 22 msc i od poniedziałku ma katar i brzydki kaszel wróciłyśmy przed chwilą od lekarza i dostała 2 syropy i antybiotyk AMOTAKS bo coś w płucach lekko szumi... i zastanawiam się czy może z tym antybiotykiem nie poczekać do jutra ? córka nigdy nie miała jeszcze antybiotyku. Piszę tutaj ponieważ raz mi dobrze poradziłyście :) w tamtym roku również dostała antybiotyk (od innego lekarza) bo miała gorączkę i inne obiawy i też się wahałam i napisałam tu... i większość z was mówiła żeby nie dawać bo okaże się że to trzy dniówka i tak było :) ale teraz w sumie... co myślicie ? dać czy czekać do jutra ? może po tych syropach się poprawi ? i nie będzie tak kaszleć ?

Gość kozza a aaa
Ja bym nie podawała, kaszel i katar to chyba jeszcze nie tragedia, by antybiotyk podawać. A gorączkę ma? Spróbuj na razie z tymi syropami. Ale lekarzem w sumie nie jestem :O

Gość boże boże co robić :(
no właśnie gorączki nie ma ale coś w płucach słyszała no i faktycznie córka ma okropny ten kaszel. Ale na pewno poczekam do jutra. a jak nic się nie zmieni na lepsze to jej podam ten antybiotyk

nie ma gorączki syropy : flavamed i salbutamol + podaję jej witaminę C 8 kropli na dobę

Gość a wg mnie
skoro slychac cos na plucach to lekarz chyba bez powodu antybiotyku nie dal nie?

Gość idelaaaa
ja bym podala antybiotyk czekajac do jutra mozesz pogorszyc sprawee a tak antybiotyk zacznie dzialac juz dzisiaj, wiem ze nie ma co dziecka faszerwoac antybiotykami ale jesli cos ma na plucach to ja bym podala

i mam jeszcze jeden problem córka rano nie chciała mi wypić syropu mucosolvan i po troszeczku jej "wlałam" kurde mam nadzieję że jednak wieczorem już będzie chciała bo tak to mogę mieszać z czymś te syropy ?

Gość ARIEHA
a ja myślę, że bym podała. Katar i brzydki kaszel - moze wynikąć z tego zapalenie oskrzeli, a nawet płuc. Wiem co mówię, więc Twoja decyzja, ale ja w tym przypadku nie wahałabym się.

Gość ARIEHA
mucosolvan dajesz do 16 max - jest wykrztuśny, nie dawaj absolutnie na wieczór, bo sie dziecko udusi flegmą ...

no skoro od poniedzialku ten kaszel i cos slychac to nie ma na co czekac Syropow nie znam, akurat takich nie dawalam Skoro nie faszerujesz dziecka antybiotykami co chwila to przeciez jej nie zaszkodzi

Gość jezu chryste panie....
ja nie wiem czy Ty kobieto myslisz, że jesteś mądrzejsza od lekarza? On chyba dobrze wie czy można takiemu małemu dziecku dać antybiotyk czy nie. I skoro dał to chyba o czymś świadczy. Wogóle po co zawracałaś lekarzowi dupe skoro nie zamierzasz się słuchać jego porad?

Gość frędzelek z kokardką
Kobieto, skoro wiesz lepiej, po co poszłaś do lekarza? Zapisał leki, to je podaj i nie wydziwiaj!!! Skoro słyszał coś w płucach, to nie jest to byle katar, który wyleczysz syropem, syrop łagodzi objawy, ale antybiotyku nie zastąpi.

Gość ARIEHA
dokladnie, nie bój się tak bardzo, lekarz wie co robi i chce dobrze. Nie, żeby faszerować, ale skoro nie miala antybiotyku tak dlugo lub wcale..mój synek miał antybiotyk jak miał 6 tygodni :-/ Minęło już ponad dwa lata i odpukać..nadal nie mial.

Gość ambroksol malinowy
do postu powyzej niestety na lekarzy nie zawsze mozna liczyc bo antybiotyki zazwyczaj wypisuja jak witamine c a na zapalenie oskrzeli zazwyczaj niepotrzebny jest antybiotyk

jak faktycznie jest cos na płucach, to nie ma na co czekac.. chyba, że podasz mukosolvan i będziesz ją oklepywać, może pomóc. dziwne ze nie masz eurospalu czy własnie mucosolvanu, ale może to jest pow. 2go roku życia? Mam ciut starsze dzieci.

masz flavamed - dobrze ale efekty będa jak będziesz dość mocno dziecko oklepywała.. po 15-20 minutach od podania syropu.

Gość violka fasolka)(
Gorączka nie jest wyznacznikiem tego, że dzieje się coś złego.Moja miala zapalenie oskrzeli i płuc i miala tylko kaszel,goraczki nie chociaz byla bardzo chora bo wyladowalismy na tydzien w szpitalu. Ja bym podala skoro lekarz slyszal juz cos na oskrzelach a takie choroby szybko sie rozwijaja i juztro moze juz byc duzo gorzej. Co innego sama goraczka a co innego szumy na płucach.

ja to nie wiem tak się boję tych antybiotyków jak ognia.. :/ córka śpi od 2 godzin i wgl nie kaszle aby raz ale nie tak strasznie jak np wczoraj. No nic dziękuję wam za odpowiedzi. A antybiotyk dam najwyżej na spanie jak bardzo będzie ją dusić a jak nie to jutro rano zależy jak się będzie czuła

Gość boże co robić ????
i podałam! córka ma teraz gorączkę 38,2 cholera no! mam już jej podać syrop przeciwgorączkowy ? mam w domu panadol pla dzieci o 17:30 będę dzwonić do lekarza i tym razem już wydziwiać nie będę tylko zrobię tak jak każe

Autorko,u dzieci bardzo szybko rozwija sie choroba,dlatego antybiotyk jest tu koniecznoscia.Co do temperatury,to narazie jej nie zbijaj,bo nie jest ona na tyle duza,aby dziecko dodatkowo faszerowac kolejnym lekiem.Jesli temperatura wzrosnie do 38,5 lub wyzej,to wtedy podaj jej lek przeciwgoraczkowy,natomiast gdyby nie spadala po podaniu leku,wtedy podawaj na zmiane z czopkiem i rob zimne oklady

Gość KOCHAMY NASZE MALUSZKI
zrobisz jak zechcesz,ale ja bym nie dala.moje dziecko ma ponad 2 lata i tez niegdy nie dostalo zadnego antybiotyku.nawet bakterie w moczu udalo nam sie zlikwidowac bez lekow.radze ci syropy z cebuli i inne tego typu sprawy.wit c oczywiscie naturalna.sa soki z aceroli,ktora zawiera najwiecej tej wit .w dzisiejszych czasach wielu lekarzy bezmyslnie i lekka reka zapisuje antybiotyki.

zgadza sie ale jesli juz sie infekcja bardzo rozwinela- dziecko brzydko kaszle od poniedzialku to podejrzewam ze syrop z cebuli nie pomoze Ja sama staram sie aby antybiotyk byl koniecznoscia ale czasami jest potrzebny i nie ma co przezywac faktu brania antybiotyku Ja ostatnia nasza infekcje zwalczylam bez antybiotykow, jak tylko zobaczylam ze zaczyna sie kaszel, dawalam malej syrop z cebuli wlasnie, ciepla herbatke z sokiem malinowym takim domowym, mleko z maslem i miodem na noc, oklepywanie, jak sie zaczal katar to czyszczenie sola, do tego lipomal. Na noc smarowalam pulmexem. Przeszlo i nie wrocilo. A choroba byla ktoras z kolei od zimy. Najpierw blyskawiczne i paskudne zapalenia oskrzeli- pierwszy anybiotyk. Pozniej probowalam jak autorka obejsc sie bez lekarza ale znow byl bardzo paskudny wirus i dziecko w dwa dni mialo zapalenie pluc (a potem troje innych domownikow) no i znowu antybiotyk, klacid, mocne cholerstwo, mala zaraz potem dostala zapalenia jamy ustnej- masakra. Pozniej jelitowka i za chwile to ostatnie przeziebienie. Teraz odpukac trzeci miesiac jest zdrowa i niech tak zostanie :P Autorko rowniez zdrowka zycze dla malucha!!!

córka w tej chwili nie ma goączki i podałam jej panadol jak miała 38,4 no a antybiotyk tak jak mówiłam już wcześniej dałam... i w poniedziałek mamy wizytę kontrolną. CÓrka dosłownie 5 razy w swoim życiu miała katar i rok temu trzydniówkę tak mi poważnie jak teraz nigdy nie chorowała :( boję się że jak podałam ten antybiotyk to już tak pozostanie... przy każdej chorobie antybiotyk... ale mam nadzieję że jednak tak nie będzie.

Gość cóż......
też uważam, że jeśli nie podasz antybiotyku jeśli dziecko już brzydko kaszle to zapalenie oskrzeli masz murowane... a syropy wykrztuśne podawaj do 16 i oklepuj plecki w ciągu dnia...

Gość cóż......
nie martw się na zapas, ciesz się,że tak rzadko choruje bo ja mam jazdy odkąd zaczęły wychodzić zęby czyli od wieku 5,5 m-ca, co idzie kolejny ząb to mamy chorobę:( kontroluj temperaturę w nocy a jutro jak podasz drugą dawkę antybiotyku powinno być lepiej..

Gość olinek_okrąglinek__
tak naprawde dzieci zaczynają chorować jak idą do przedszkola. wszystko przed tobą tak naprawdę.

Gość Spła jakul
Przy tak małym dziecku ryzykujesz i rad szukasz tu? Moja córka też nie miała gorączki a miała zapalenie płuc i okropny kaszel .

Gość dominika 555
A wystarczylo zrobic badanie CRP i wiadomo by bylo czy antybiotyk konieczny...