Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość magdalena313

tabletki anty jak brac, prosze o pomoc

Polecane posty

Gość magdalena313

czesc, mam pytanie.. teraz 23 maja mam dostac okres, chcialam zaczac brac tabletki anty po raz pierwszy, przeczytalam te wszystkie zasady brania i wszystko... ale nie ogarniam jednej rzeczy. tabletki zaczyna sie 1 dnia miesiaczki i bierze sie je przez 21 dni.. i pozniej robi sie tydzien odstawienia - pojawia sie krwawienie. czy to krwawienie pojawia sie za kazdym razem kiedy sie odstawia tabletki czy tylko po raz pierwszy? czy trwa rowny tydzien? i jesli juz tydzien minie.. to zaczynam nowe opakowanie tak? wiec dajmy na to 23 maj okres - 12 czerwca koncze opakowanie - do 18 czerwca mam krwawienie - 19 czerwca biore nowa tabletke i 23 czerwca dostaje normalnie okres?.... nie powinnam przyjac tabletki dopiero 23 czerwca? proosze o pomoc bo na prawde sie nie orientuje, mam nadzieje ze dobrze wytlumaczylam o co mi chodzi.

Pierwsza tabletke bierzesz 1 dnia miesiaczki. Bierzesz je 21 dni,robisz 7 dni przerwy. W tym czasie wystepuje krwawienie z odstawienia (moze to byc 1 dzien po odstawieniu,2,3,4,5,6 lub 7-nie ma na to chyba reguly). Po siedmiodniowej przerwie rozpoczynasz kolejne opakowanie(czyli 8 dni) 23.05 rozpoczynasz 1 opakowanie,a 12.06 konczysz. Kolejne opakowanie zaczynasz 20.06,a konczysz 10.07. Nastepne opakowanie zaczynasz 18.07,a konczysz 7.08 i tak w kolko .

już raz ci odpisałam..."podczas brania pigułek miesiączka tradycyjna, że tak to określę, nie występuje, masz tylko krwawienie z odstawienia, występuję co miesiąc w trakcie 7dniowej przerwy lub podczas brania tabletek placebo, jeśli system brania masz 21+7, nie musi to być pierwszego dnia, ani nie musi trwać 7 dni"czyli bierzesz 21 tabletek, robisz przerwę (lub bierzesz 7 placebo jesli masz), w tym czasie występuje krwawienie, po przerwie siedmiodniowej, czyli 8 dnia bierzesz znowu tabletki, bez względu na to którego dnia wystąpi krwawienie.

Gość Kaasku
Glupio macie z tymi przerwami miedzy kolejnymi opakowaniami. Ja biore Qlaire bez przerw i przynajmniej sie nie pogubie. Polecam. Czuje sie tez swietnie.

Jeżeli dopiero zaczynasz to dobrze by było żeby lekarz przypisał Ci tabletki które bierze się systemem 21+7 (te 7 to placebo-bez hormonów, tylko dla naszej wygody) Nie ma problemu, liczenia, zapisywania, bierzesz ciągiem jedno opakowanie po drugim i niczym się nie przyjmujesz ;)

Gość magdalena313
dziekuje za wszystkie odpowiedzi, bardzo mi pomogly ;)

Gość teref
Ja też wolę tabletki w systemie 21+7, w końcu to właśnie zapominalstwo obniża statystyki, więc wolę nie wypadać z rytmu i biorę Vibin mini. Ogromna wygoda.

Gość I później sie dziwic że tyle
pytań "czy jestem w ciąży" jak laski nawet ulotki nie potrafią czytać. Zaczynasz brac w 1 dzien okresu, bierzesz 21 dni, później 7 dni przerwy i kolejne opakowanie, po nim 7 dni przerwy i tak cały czas, niczego nie rozkminiaj i nie wyliczaj po swojemu bo bedzie tragedia. Krwawienie moze sie pojawic 2, 3 czy 4 dnia po skonczeniu opakowania, bez wzgledu na to czy skonczy sie do siódmego dnia przerwy czy nie I TAK ZACZYNASZ KOLEJNE OPAKOWANIE po 7 dniach przerwy. Jezu, laska, to jest banalnie proste, lekarz Ci tego nie wytłumaczył? Ulotka jest skomplikowana? :/ Żenada.

najlepiej wydrukuj odpowiedzi dziewczyn i zachowaj bo coś czuję, że Ci się przydadzą ;) a tak serio jeśli masz problem z tym, żeby zapamiętać kiedy rozpocząć kolejne opakowanie to warto poszukać pigułek z systemem 7 tabl placebo to bardzo ułatwia sprawę bo nie robisz żadnych przerw tylko non stop przyjmujesz po jednej pigułce :) taki system ma np Vibin lub Vibin mini

najlepiej wydrukuj odpowiedzi dziewczyn i zachowaj bo coś czuję, że Ci się przydadzą ;) a tak serio jeśli masz problem z tym, żeby zapamiętać kiedy rozpocząć kolejne opakowanie to warto poszukać pigułek z systemem 7 tabl placebo to bardzo ułatwia sprawę bo nie robisz żadnych przerw tylko non stop przyjmujesz po jednej pigułce :) taki system ma np Vibin lub Vibin mini

Gość gość
sprawdzam cos

Właśnie tak, też uważam, że 21+7 to świetny system dla początkujących i nie tylko, nie trzeba nic liczyć kombinować, zapamiętywać, po prostu bierzesz ciągiem, zawsze o tej samej porze, ot cała filozofia.

Vibin ma właśnie taki system 21+7, a jakbyś jeszcze zapominała to wczoraj znalazłam fajną aplikację na androida właśnie dla tych tabletek, pokazuje jaki kolor tabletki wziąć każdego dnia a oprócz przypominania ma różne ciekawe opcje, pytania i odpowiedzi o antykoncepcji, ulotki tabletek, miejsce do zapisu swojej wagi, kalkulator BMI https://play.google.com/store/apps/details?id=pl.mobiem.android.vibin&feature=search_result#?t=W251bGwsMSwxLDEsInBsLm1vYmllbS5hbmRyb2lkLnZpYmluIl0. Myślę ze to spora pomoc, zwłaszcza dla początkujących.

Gość teref
fajna apka, przydatna bardzo, nie tylko dla początkujących :) Ja biorę vibin już od jakiegoś czasu, a i tak ją sobie zainstalowałam :)