Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Gabrysia_Wroc

Dziewczyny, bardzo proszę - doradźcie mi (samobadanie)

Polecane posty

Gość Gabrysia_Wroc

Witam ! Od 6 miesięcy staram się Mężem o maleństwo. Zawsze badam położenie szyjki macicy, oraz mierzę temperaturę ciała ... Cykle mam regularne - 28 dniowe i dziś dokładnie powinnam dostać okres, daję mu jednak jeszcze dwa dni, gdyż ostatnio spóźnił się o 2 ;-) Tak czy inaczej - dokładnie pamiętam, szczególnie poprzez ostatni cykl - przez spóźnienie badałam szyjkę macicy dokładniej, niż zwykle - była ona położona dosyć nisko, była twarda i ujściem skierowana ku dołowi, więc łatwo mogłam rozpoznać, czy jest otwarta czy zamknięta ... W tym cyklu natomiast jest inaczej - zarówno ściany w pochwie, ale i sama szyjka macicy zdecydowanie pokryta jest jakby ciastowatą, miękką formą, dlatego wyczuwam znaczną różnicę między tą, a tamtą w zeszłym cyklu zaraz przed @... Obecnie jak pisałam jest miękka, położona stosunkowo wysoko, a jej ujście( wejście ) jest skierowane bardziej, niż ostatnio ku górze i zamknięte... Dodatkowo moja podstawowa tempka ciała to 36,5 - 36,6, a dziś, w dniu planowanej miesiączki mam temperaturę 36,9 .. Dodatkowo - zwykle przed @ 2-3 dni przed nią bardzo boli mnie krzyż - nie mogę się wyprostować i mam okrutną zgagę - w tym cyklu nie odczuwam bóli krzyża .... ;-) Zatem pytanie moje kochane forumowiczki do Was, czy kiedy robiłyście samobadanie - jak to u Was z reguły wygląda ? :) Generalnie naczytałam się na forach różnych opinni

Gość Gabrysia_Wroc
Raz, że przed @ jest miękka, raz, że twarda ... ale ja wiem, że u mnie z reguły ściany pochwy może i faktycznie są bardziej rozpulchnione, jhak zwykle, ale sama szyjka jest twarda, jak czubek noska - obecnie jest miękka jak usta, albo i bardziej :))

Gość Gabrysia_Wroc
Czytałam raz, że przed @ szyjka jest twarda, raz że miękka - u mnie jednak przy samoobserwacji wiem, że coś podobnego dzieje się ze mną pierwszy raz :) Czy to po prostu anomalia w tym miesiącu, czy mogę się czegoś spodziewać? jak myślicie ?

Gość Po co te baby chodzą
do lekarza- człowieka z odpowiednim wykształceniem i doświadczeniem skoro wszystko potrafią same. Same się zbadają a na kafe szukają porad ginekologów- co mają zrobić w takiej i takiej sytuacji.:o

Gość Tak jesteś w
ciąży.

Gość grzeb sobie tam dalej
i w końcu infekcji pochwy sie nabawisz :( Po co tam bez przerwy grzebiesz? To chore jakieś :(

o matko jesli masz na dzisiaj termin @ i chcesz sie dowiedziec czy jestes w ciazy, kup sobie test. Powinien juz wyjsc. NIgdy nie badalam sie nie umiem i szezrze mowiac, przeraza mnie jak to wszytsko opisujesz. Jakas dziwna jestem ;)

Gość Gabrysia_Wroc
:)

Gość Nawet lekarz
nie na każdej wizycie bada szyjkę kobiecie w ciąży a znajdzie się taka co pogrzebać sobie lubi.

Gość Gabrysia_Wroc
Bez przesady, bada się tysiące kobiet, jest to bardzo pomocne ... swoją drogą zachowując podstawowe zasady higieny o infekcję ciężko :)

Gość Gabrysia_Wroc
Widać, że maturzyści już do LO nie chodzą , bo siedzą na necie i hejtują ;]

Gość Gabrysia_Wroc
Nie wiem, czemu dla Was tak dziwne jest badanie położenia szyjki macicy - robi się to raz dzienne, to prysznicu i dokładnym umyciu rąk :) Nie wiem, jak cel macie w takim "hejtowaniu" ? :) Rozumiem, że maturzyści nie chodzą już do szkoły i im się nudzi :))

Gość Kwiatuszek-52
Rozpulchniona macica oznacza, że narząd ten zaczyna mieć miękką, ciastowatą konsystencję. Podczas badania ginekologicznego lekarz może stwierdzić także zasinienie pochwy. A jak samodzielnie badać konsystencję szyjki macicy? Wkładając palce do pochwy tak głęboko, aż odczuwalny będzie opór. Pod palcami znajdzie się wtedy ujście szyjki macicy. W zależności od dnia cyklu, macica może być: obniżona, zamknięta i twarda po owulacji i na początku cyklu, czyli w dni niepłodne, uniesiona, otwarta i miękka w okolicach owulacji, czyli w dni płodne. Czynnik szyjkowy, badany przy leczeniu niepłodności, przydaje się także w określeniu, czy kobieta może być w ciąży. Jeśli ujście szyjki macicy przez dłuższy niż normalnie czas jest uniesione, otwarte i miękkie, może to oznaczać zajście w ciążę. Jest to objaw ciąży pojawiający się około 2-8 tygodni po zapłodnieniu.

Gość Kwiatuszek-52
Skoro jest tak, jak piszesz, to być może niedługo ujrzysz swój ciążowy brzuszek ! :) P.S. Przykrymi słowami się nie przejmuj... Niektóre kobiety nie mają pojęcia nawet, na czym polega takie samobadanie ... Niejeden facet wciska im brudne paluchy tam gdzie nie trzeba, a wtedy infekcjami się nie przejmują ;)

Gość Gabrysia_Wroc
ha ha - dzięki za wklejkę na temat badania ;-)

Gość Mała_Mimi
Moja szyjka tydzień przed miesiączką była już baardzo miękka i to był dodatkowy objaw, który mnie upewniał,że jestem w ciąży. Co do testów-mi nie wychodziły.A dniu, w którym odebrałam wynik beta hcg = 796,6 kupiłam specjalnie test domowy i kreska wyszła ledwo do zauważenia...Chcę zauważyć, że czułość testu jest od 25 a mój poziom był 796 i wyszła blada kreska!!!

Gość DoGabrysi
jesli chodzi o szyjkę macicy to w czasie ciązy jest ona rozpulchniona, ale to tez za szybko na ocenę musisz poczekac na czas spodziewanej @ jak szyjka nie stwardnieje , bedzie rozpulchniona bedzie istniało prawdopodobieństwo bycia w ciąży.

Gość Gabrysia_Wroc
Dziś mam dzień spodziewanej @ ;-)

Gość DoGabrysi
W takim razie jeśli chcesz odczekaj jeszcze ze 2 dni i zrób test , jeśli @ nie przyjdzie :))

hejtowaniu ?? co to w ogole oznacza ? no sory, mam 29 lat , dawno LO za sobą

Gość Gabrysia_Wroc
avent, Ciebie absolutnie nie miałam na myśli :)) Przecież nic złego w moim kierunku nie napisałaś :)