Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość dorota wellman niezalogowana

O czym rozmawiacie/rozmawialiście ze swoimi 8,9latkami? Są intligentne?

Polecane posty

Sama mam dziecko w takim wieku i chciałabym zobaczyć jak to wygląda u innych. Możecie z nimi porozmawiać na poważnie na rozmaite tematy? Głupkują i stroją sobie ze wszystkiego żarty, czy potrafią zachować się jak starszaki, takie mini nastolatki? Uważacie, że są inteligentne i rozumieją wiele rzeczy, czy jeszcze przeważa w nich dziecko i nie ma co porywać się na poważne tematy czy poważne rozmowy? Napiszcie proszę, jak to u Was wygląda czy wyglądało, kiedy Wasze dzieci były w takim wieku (I, IIkl podstawówki).

Gość pluszowy mies
przeczuytaj troche ksiażek np A. miller są idealne na temat wychowania, zrozumieć też można samą siebie.

Dzięki za radę :) Chciałabym jednak zobaczyć też jak to wygląda w praktyce, nie tylko w teorii książkowej :)

Gość illllppppppppppp
.

nie mam dziecka w tym wieku, ale za to mam bliski kontakt z dwiema dziewczynkami w tym wieku. Z ma 9 lat, W ma 8. I tak: Z jest najstarsza, ma młodszego brata. Jest dziecinna, niesamodzielna, nie można z nią porozmawiać na jakieś konkretne tematy, rysuje kolorowanki, ogląda bajki, jako prezenty chce pluszaki czy monster cośtam. W jest najmłodsza z 3 rodzeństwa. Dziewczynka mega ogarnięta, sama inicjuje wiele rozmów, interesuje się otoczeniem, zna tematy dorosłych, o śmierci, o dojrzewaniu, nie maluje kolorowanek, ogląda filmy dla dorosłych, już chce malować rzęsy. Ja mam 4 miesieczną córkę. Z Z w życiu nie zostawiłabym jej nawet na 5 minut, z W jak najbardziej zostawała. W potrafiła się zająć małą, ogarnąć temat smoczka, gadała do małej jak ta płakała, potrafiła samodzielnie ją uspokoić, była karna, jak powiedziałam, że ma małej nie podnosić z leżaczka to nie robiła tego. A Z jak tylko wyszłam z pokoju (na próbę, oczywiście podglądałam) to już kombinowała jak małą wyciągnąć. Traktowała ją jak lalkę. ale szybko traciła nią zainteresowanie. W jest samodzielna, słucha się, potrafi sama do końca wykonywać poważne prace domowe. Bo nikt się z nią nie cacka. Między dziewczynkami jest rok różnicy. A młodsza jest bardziej rozwinięta niż ta starsza. Nie wiem czy jest to spowodowane tym, że mają rodzeństwo w różnym wieku, czy tym że jedna jest 1 w rodzinie a druga jest najmłodszym dzieckiem. Myślę, że to zależy od wychowania i podejścia rodziców.

xxx

Kokoszka dziękuję bardzo za opinię :) No właśnie moja córka jest tak pomiędzy - co do opieki nad młodszym rodzeństwem (jej brat ma 8mcy) jest cudowna, potrafi i lubi to robić i jak na dziecko w jej wieku robi to naprawdę doskonale (czyli tak, jak W). Ale jeśli chodzi o rozmowy, takie codzienne życie, jej obycie i jakby stopień rozwoju emocjonalnego, to wykapana Z z Twojej opowieści. I tak się zastanawiam - czy to normalne, czy to tylko taki etap, który minie.