Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Ubogo1

Mam tylko 150 zl....

Polecane posty

Gość Ubogo1

W wyniku sytuacji losowej zostało mi 150 zł na 12 dni... Mam jeszcze 9 miesięczne dziecko, któemu mam jednak kaszki do końca miesiaca i obiady na jakieś 5 dni plus mięso z królika do końca miesiąca. Jak tym rozporządzić aby wystarczyło? Co jeść?

Gość poijk
Szczaw i mirabelki :).

Gość zrób zakupy za 100zł
kup skrzydełka z kurczaka 14 sztuk to będzie ok 1kg? może 1.5kg? to da jakieś 10zł mieszanki warzywne 750g w Biedronce po 3.5zł-z jednej są 2 zupy,więc kup 7-to da 24.5zł margarynę 1kg najtańszą za 6zł ziemniaki 15kg - 10-12zł ryż 2kg 7zł Łącznie wyjdzie niecałe 60zł i reszta rozsądnie na śniadania i kolacje plus warzywa dla dziecka na obiady i powinno się udać. POWODZENIA!

Gość ,kjhgdertyu8765
uy

Gość nie mam nicka
nalesniki, placki ziemniaczane, pierogi itp. dasz rade ;)

Gość oihgfcx
6789

Gość Ubogo1
No nie bedzie wyjscia. Karmie piersia wiec pewnie pojade na roznego rodzaju zupach. A co zdrowego i taniego na kanapki? Jak upieke swoja wedline i kupie jakies pomidory czy salate na kanapki, do tego zupa jarzynowa na 3 dni, to sie wyrobie? Nie za bardzo znam ceny...

Gość zrób zakupy za 100zł
Pomidory na rynku kupuję po 8-9 zł ale w markecie są i po 4. Sałata masłowa to koszt ok 1-2zł. Mięso kupuję w masarni po 12zł za kg szynki i piekę/gotuję i mam na 2 tygodnie wędlinę (połowę surowego mięsa mrożę-jednorazowo robię jakieś 0.4kg wędliny z 0.5kg mięsa)

Gość lkiuytyu
lkjhj

Gość Ubogo1
Dzieki, wobec tego mrozonki z biedronki na zupy, troche warzyw na kanapki i upieke sama wedline, jakos damy rade, mam witaminy, z glodu nie pomre ;) Odchudze sie najwyzej :)

Gość lkiu76787989ojh
kjh

Gość Ubogo1
Nie , nie licze, przede wszystkim licze na... kulturalne komentarze i pomysly na w miare zdrowe (z racji tego, ze karmie) i tanie potrawy - wiem, ze bedzie tego mniej, ale wole nie dojesc i zjesc zdrowiej...

Gość ,kjhgyuio
kjjkl

Gość jerhvgbrijk
Watroba drobiowa (u mnie 4,3o za kg) z cebulka i ziemniaki. Ziemniaki, jajko sadzone i surowka (albo warzywa na patelnie).

Gość eva099
Kup całego kurczaka :) Oddziel piersi - możesz zrobić z nich kotlety:) skrzydełka i nóżki na rosół, potem możesz je usmażyć na patelni :)

Gość eva099
możesz też kupić żołądki kg to ok 7 zł i zrobić z nich flaczki :) ewentualnie rosół kupujesz przecier pomidorowy i na drugi dzień masz jak znalazł pomidorówkę.

Gość jdhjkfd
aslkjd

Gość wiśnióweczka
Ja myślę, że jeżeli nie będziesz miała jakiegoś wydatku nieprzewidzianego i jeżeli masz zapas pieluszek i jedzenia/soczków dla dziecka to spokojnie poradzisz sobie. Rada ze skrzydełkami i mrożonkami mnie zdziwiła... po co dziewczynie tyle tego na niespełna 2 tygodnie? Moim zdaniem podziel kasę mniej więcej na pół i zostaw jakąś małą rezerwę, np. 2*50zł i 50zł rezerwa. Za 50zł zrób większe zakupy na tydzień, albo chociaż kilka dni - jak wyjdzie. Kup coś na zupę - 2-3 porcje/o ile gotujesz na mięsie/, wędlinę na kanapki, masło, mleko, jajka, twaróg, jogurty, to co jesz normalnie, ale w rozsądnej ilości i cenie. Przejrzyj w domu co masz - ryż, kasza, makaron, przemyśl - może z tego coś ugotujesz i wydasz dzięki temu mniej. Ustal menu przynajmniej na obiady. Do tego kup warzywa - ziemniaki, włoszczyzna, coś na kanapkę, owoce... tyle co zjesz na bieżąco. Za 50zł powinnaś zrobić zakupy na kilka dni, a na bieżąco będziesz sobie kupowała tylko pieczywo, ewentualnie coś o czym zapomnisz przy większych zakupach albo na co będziesz miała ochotę, np. lody czy pączek /to z rezerwy/. Po tygodniu średnio za kolejne 50 zł znowu uzupełnisz lodówkę, przemyślisz wcześniej menu na kolejne dni. Planuj sobie obiady tańsze, ale mądrze, np. z 0,5 kg mięsa mielonego /ok. 6-7zł/ usmażysz sobie kotlety albo ugotujesz pulpety/klopsiki na 2-3 obiady. Podobnie udka kurczaka możesz upiec tanio i mieć na 2 dni. Poza tym naleśniki, racuchy, ziemniaczki młode z kefirem, jajecznica z pomidorami, omlet... wiele jest potraw smacznych i nie drogich, nie trzeba wcale jeść "byle czego". Przemyśl spokojnie co będziesz jadła, żeby nie wydawać na zbędne, przejrzyj szafki i zaplanuj listę zakupów. Poradzisz sobie ;-)

Gość bardzo ci współczuję
A ja przeżywam że mam "tylko" 600zł. okazuje się że to aż 600zł...

Gość a męża to ona nie ma?
Rada z zupami dobra-ilość wygląda na taką dla 2 osób,więc ktoś pewnie zakładał że autorka ma męża/partnera. Chyba nie wiesz Kobieto o czym piszesz za 50zł wypełnić lodówkę, kupić owoce i warzywa :D chyba dawno na zakupach nie byłaś :O ja dziś kupiłam mieszankę do wypieku chleba-5zł, botwinkę-2pęczki 7zł, winogrono 7zł, arbuz 12zł, włoszczyzna 4 zł, mięso-kawałek wołowiny na obiad 16zł, pierś z kurczaka z której zrobię wędlinę na kanapki 12zł... Zakupy wielkie nic a ile wyskoczyło z portfela? jedzenie jest drogie. po co autorce smażone mięso? zupy jak najbardziej są dobrym pomysłem-dodałabym też bezmięsne np botwinka czy zupa krem z cukinii, można upiec swoją wędlinę, pasztet-z udek i wątróbki. Do tego kanapki z sałatą, pomidorami, twarożkiem domowym i może jakoś dasz radę.

Gość Pitula
Dobrze ze nie musisz z tego jeszcze wydawać na dojazdy do pracy.Coezkie zycie samotnej matki w Polsce.

Gość tyle to w życiu!
Ja myślałam że jestem oszczędna bo tyle wydaje na 3 dni. średnio u nas 50zł na dzień na 2dorosłych i 2latkę. ale 12dni? za chiny!!!!!

Gość jdhjkfd
ddhs