Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Nola

PROLAKTYNA W GÓRNEJ GRANICY NORMY A STARANIA!

Polecane posty

Witam, staramy się z mężem o drugie dziecko, mam za sobą jedno poronienie, choruję także na hashimoto, wyniki tarczycy od lutego do dziś zmieniły mi się diametralnie, zbadałam też prolaktynę i jest w górnej granicy normy. Norma jest od 5,18 do 26,53 a mój wynik to 24,94...Pytanie czy powinnam może brać już Castagnus??? jeśli tak to jak go brać, bez przerwy czy z przerwą na owulację?? Czy taki wynik już utrudni zajście? Wizytę u gin mam dopiero 11 czerwca, pomóżcie!!

przperaszam, że zdublowałam temat, wpierwszej chwili myślałam, że się nie dodał :/

Gość autorko topiku................
ja bym brała.. w sumie biorę a moja to prl17

SleepingSun no niestety jest, ponieważ mam chorą tarczycę dobrze o tym się przekonałam, norma tsh jest aż do 4,000, a gdy miałam 3,5 miałam podwyższaną dawkę leku, niby w normie tak ale w ciążę zachodzi się przy 1-1,5 , dalej może być problem.. Z prolaktyną jest tak samo, przy wyniku w górnej granicy normy podają już lek czasami, ponoć połowa do zajścia w ciążę najlepsza... Ja dziś wzięłam też, tylko cały czas mam obawę czy dobrze robię skoro cykl jest tak bardzo regularny i być może owulacja też jest ok, orientujesz się czy to nie zaburzy cyklu, napięcie delikatne przed mam, na opakowaniu napisane jest że na PMS też pomaga, więc...sama nie wiem...

Bierzesz cały czas bez przerwy na owulację??

Gość migotka__30
Cześć Nola! Jakbym czytał o sobie... Mam dokładnie ten sam problem! Niedoczynność tarczycy + hasimoto. Ostatnio zrobiłam badanie prolaktyny (bez obciążenia) i wyszło mi 24,61 przy normie do 29. Dodatkowo podwyższony testosteron. Do tej pory żaden lekarz się tym nie zainteresował, ale staramy się z mężem o dziecko już 9 miesięcy i mam przeczucie, że to może być przyczyna niepowodzeń. W tym tygodniu idę do gin, więc może dowiem się czegoś. Trzymam za Ciebie kciuki. I za siebie też ;)

Gość gość
nie należy się sugerować normami z laboratorium! niektóre badania lepiej mieć w dolnej granicy normy lub w górnej! np. testosteron - norma to 150-700/1000 a wiadomo że najlepiej mieć w granicach 1000-1500 mniej niż 350 jest wskazaniem do leczenia hormonalnego! co do prolatyna jestem mezczyzną moje normy to 3-17 jęsli ktoś ma 4, 6, 9 (to ok), ale jeśli 12, 15 to sam nie wiem czy to już dobrze.... trzeba specjalistów dr. hab polska jest w 3 świecie.... w pl patrzy się czy zgadza się zakres referencyjny a jak się zgadza to pan/i jest zdrowa nic pani nie dolega, a lekarz np. kanady już nie będzie taki pewny....