Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Rose1234

Ślub z obcokrajowcem ?

Polecane posty

Hey takie mam pytanko czy ktoś z was brał ślub kościelny w Polsce z obcokrajowcem i jak to wogule wyglada na dodatek nie wyznjacy żadnej religi ? Pomóżcie !!

Gość Eire2007
ja, ale odpiero bede brac slub.jeszcze niczego nie zorganizowalam chyba zrobie wesele w Polsce bo tu za wesele min 20tys euro a w Polsce za 10tys (czyli 40 000pln) wyjdzie wypasione i o ile tansze!

Gość Jak to mówi włoskie
przysłowie, żonę i krowę bierze sie z własnego podwórka :d

Gość nie warszawianka
Więc ja mam za 6 tygodni ślub z obcokrajowcem. Będziesz brać cywilny czy konkordatowy? Nam została już tylko wizyta z tłumaczem w urzędzie i jesteśmy gotowi do ślubu konkordatowego :D Dużo tego było. Ale też wynikało z niewiedzy, więc się trochę niepotrzebnie nabiegaliśmy.

No Ja bym chciala w polsce koscielny tylko tako problem ze on byl chrzczony ale komuni i biezmowania nie miał więc nie wiem jak to można załatwić z księdzem ? Bo słów to sie uczy ale co dalej ? :/

Ale cos mi sie wydaje ze tylko cywilny bo z kościelnym to będzie bardzo trudno:(

Gość ibrioooshe
jakiej narodowosci sa wasi przyszli mezowie?

Gość nie warszawianka
Mój jest Włocho-Chorwatem :) Więc tak: Bierzecie Twój dowód osobisty i jego: 1. Dokument tożsamości 2. Akt urodzenia 3. Zaświadczenie o stanie wolnym i z tym on lub Wy oboje idziecie do ambasady jego w PL. W ciągu kilku minut dostajecie nulla osta - dokument stwierdzający, że dane dwie osoby mogą zawrzeć związek małżeński. Później idziecie z tymi rzeczami (lepiej mieć wszystkie dokumenty) do właściwego USC i tak składacie papiery i oświadczenie. Przy składaniu papierów niezbędny jest tłumacz przysięgły w waszym przypadku języka angielskiego, żeby przetłumaczył przyszłemu małżonkowi obowiązki wynikające z zawarcia małżeństwa :) Jeśli takiego tłumacza zabraknie za kilka lat mąż może powiedzieć "ja nie wiedziałem co podpisuję" i rozwód jak na tacy ;) Co do kościelnego to wątpię by udało się Wam "załatwić" komunię i bierzmowanie w ciągu roku, ale skoro on tego nie ba tzn, że religia nie jest dla niego ważna, ale rozumiem, że Ty pewnie nie chciałabyś brać ślubu w kościele jednostronnego. To już Wasza kwestia do rozwiaznia.

Ok super dzięki za rady :) no on nie wyznaje żadnej religii i jak mi tak bardzo zależy na kościelnym to dla niego nie ma problemu. Łatwo mu mówić bo jest problem :/

Gość malwina222236
Można wziąć ślub kościelny z osobą niewierzącą, potrzebna jest tylko zgoda biskupa, o którą występuje ksiądz z Twojej parafii. Przynajmniej tak było 20 lat temu, gdy ja brałam ślub z niewierzącym cudzoziemcem.

Gość gość
Hej Rose,jeśli chodzi o ślub cywilny to prościej jest wziąć w Anglii. Potrzebne jest tylko zgłoszenie w Register Office i paszporty. Najlepiej wejdź na stronę councilu w twojej miejscowości w Anglii. Potem już na podstawie cywilnego pójdzie gładko, my w parafii w Anglii uczestniczyliśmy w kursach przedmałżeńskich a po ich ukończeniu zglosilismy się do księdza w Polsce,gdzie ustaliliśmy datę ślubu. Ksiądz z Anglii pisze list do biskupa w Polsce. Nie ma tak dużo załatwiania, a wesele w Polsce tańsze no i przede wszystkim nie każdy z rodziny mógłby przyjechać do Anglii...Powodzenia!