Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość maamaa Zuuzii

powrót do pieluch - problem z nocnikiem

Polecane posty

Gość maamaa Zuuzii

Witam. Moze są tutaj mamusie które miały podobny problem i mi pomogą. Zuzia w lipcu będzie miała 2,5 roku. W styczniu kupiłam nocnik, wytłumaczyłam co i jak i po dwóch tygodniach córeczka już nie potrzebowała pieluch w ciągu dnia. Byłam uradowana i dumna, że tak szybko sie nauczyła. Wszystko zmieniło sie miesiąc temu kiedy przyjechała do nas moja mama (mieszkamy za granica). Zuzia nagle przestała wołać na nocnik i nie chce na niego usiąśc. Po 2tyg siusiania i kupkania gdzie popadnie mąż znowu założył jej pieluche i teraz córeczka za nic nie chce znowu korzystać z nocnika. Babcia była u nas 1,5tyg i pojechała a problem pozostał. Wiem, że nagłe zobaczenie babci po pół roku widywania jej tylko na komputerze to mógłbyć szok dla dziecka ale ile jeszcze może sie to utrzymywać??

Gość mama dwojki chlopcow
Zaraz Cie tu zlinczuja że za pozno kupilas nocnik bo tutaj nadgorliwe wysadzaja na nocnik już polrocznaki hihi A powaznie to jedyne co mozesz zrobic to być cierpliwa i rozmawiac z corka. Przy ubieraniu pytaj co ubrac, majtki czy pieluche, idealne sa wkladane pieluchy ( pampers pants lub babydream z rosmanna), nagradzaj za wolanie, tlumacz co i jak i dlaczego. Zadnych nerwow. A puszczenie bez niczego żeby lala gdzie popadnie jest wg mnie bez sensu, bo latasz potem że szmata i wycierasz, pierzesz i się zloscisz z tego powodu a to nie o to chodzi. Kiedys cora sama zdecyduje że woli sikac do toalety. Ja z pierwszym synkiem się denerwowalam bardzo że nmu tak ciezko idzie to odpieluchowanie i też było już ok a potem choroba i regres ale jakoś przed 3 urodzinami praktycznie z dnia na dzien nastapila pelna samoobsluga, sam idzie to toalety jak chcę.