Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Potrzeba wakacyjna

Piękne miejsce W POLSCE NA WAKACJE - zaproponujcie, doradźcie.

Polecane posty

Gość Potrzeba wakacyjna

Witam. Jestem typową przedstawicielką "cudze chwalicie, swego nie znacie" niestety. W tym roku chcę wyjechać na krótki wyjazd gdzieś w Polskę. I nawet nie wiem od czego zacząć szukanie możliwości. Prosze o radę, propozycje. Podam może moje preferencje i poproszę o rzucenie jakichś miejsc: 1. Teren nizinny lub lekko wyżynny, to bardzo istotne, w górach mieszkam i z gór właśnie chce wyjechać. 2. Zielono :) Miła obecnośc pięknych terenów leśnych na spacery. 3. Mile widziany zbiornik wodny jakiś w pobliżu, możliwośc kąpieli i poplażowania 4. Fajnie by było kilka zabytków w okolicy, cokolwiek do zwiedzania, wybrania się na wycieczkę. I to właściwie tyle. Wystarczy właściwie żeby było zielono, były lasy, nie było gór (tak jak mówiłam - w górach mieszkam na codzień i właśnie w góry nie chcę, odpada też morze z pewnych względów). Może któraś z naszych puszcz? Baaardzo proszę, gdzie jeździcie, gdzie jest pięknie?

Gość my proposeeee
Łeba- laski masz, morze oraz WYDMY.

Gość jedyne co mam to złudzenia że
Bardziej o Mazurach myślę. Np Mikołajki- w pobliżu na pewno znajdziesz fajne zabytki (np Ryn), teren nizinny, jeziora są, lasy też by się znalazły pewnie, można sobie łódkę/rowerek wynając i popływać. No cóż, oklepane ale nie wiem co innego doradzić bo sama nie znam lepszych miejsc. Może też Malbork. Mi to się marzy jakaś wieś zabita dechami w klimacie sprzed 50 lat, takie to pewnie głównie na kresach.

Gość Potrzeba wakacyjna
Dziękuję, ale właśnie napisałam, że nie morze (osoba, z która jadę z pewnych wzlględów nad morze nie pojedzie). Więc tylko te dwa warunki właśnie: odpadaja kierunki najbardziej oklepane, czyli morze oraz wszelkie góry. Reszta Polski - jak najbardziej :) Mile widziane też miejsca mało znane, tak zwane "zadupia" ;) Marzy mi się las, cisza, zieloność :)

Gość Wielkopolska i Kujawy
tzw. Szlak Piastowski obejmujący Poznań, Gniezno, Inowrocław i pomniejsze miejscowości: dużo ciekawych zabytków z czasów pierwszych Piastów, łagodny, nizinny krajobraz, zbiorniki wodne jak najbardziej są (w samym Gnieźnie np. 3 jeziorka). Pomysł B: jeziora suwalsko-augustowskie. Zabytków tam już mniej (chociaż i tu przewodnik coś wskaże), chyba że masz możliwość wypadu np. do Wilna na jeden dzień i pozwiedzania. Za to duża puszcza, Wigierski i Biebrzański Park Narodowy w okolicy, czyste jeziora, możliwość plażowania, żeglowania itd.

Gość Potrzeba wakacyjna
O mazurach myślę, dziękuję. A czy ktos bywał w naszych puszczach? Parkach krajobrazowych i tak dalej? Znacie jakieś miejsca w takich terenach (słyszałam o borach tucholskich, ze piękne, białowieża, puszcza kampinoska, jakieś mniej znane?).

Gość Potrzeba wakacyjna
Dziękuje, dziekuję, ta druga propozycja - super (pomysł B). Szlak piastowski znam, pochodze z tamtych terenów, więc to już nie.

Ciekawe i niezbyt drogie są południowo-wschodnie rejony województwa łódzkiego: Sulejów, dolina Pilicy, Piotrków Trybunalski, Inowłódz. Tam zdaje się masz niezbyt daleko z gór. A jak już przy województwie łódzkim jesteśmy to masz tam najbardziej równinne miejsce w Polsce tj. równinę kutnowską, która wygląda jak deska do prasowania :). Na pewno odpoczniesz tam od górskiego krajobrazu, a i coś zwiedzić się da (np. zamek w Łęczycy i kolegiatę w pobliskim Tumie). Tylko, o ile się orientuję, nie ma tam zbyt dobrze rozbudowanej bazy noclegowej.

A więc tak: masz tam Suwalski Park Krajobrazowy, gdzie znajdziesz ciekawą, polodowcową rzeźbę terenu, którą zachwycają się geologowie z całego świata. Dużo drobnych jeziorek, parę większych. Na ogół czyste (moim zdaniem czystsze niż np. na Mazurach, gdzie jeziora są rozległe i płytkie i często brudne, bo wiadomo, pełno tam turystów itp. - za to na Mazurach są bardzo urokliwe wioski z poniemiecką architekturą nad tymi jeziorami, jak ktoś nie widział to naprawdę warto). Jest Wigierski Park Narodowy - same Wigry są nietypowym jeziorem z bardzo pofalowaną linią brzegową. Jeśli już tam będziesz odwiedź miejscowość Wigry, gdzie jest malowniczo położony, piękny klasztor. Jest rozległa Puszcza Augustowska. Sam Augustów to ładne, małe miasto, z zabytkową śluzą i chyba muzeum. Jest słynna dolina Rospudy, gdzie nie można zbudować obwodnicy. Suwałki są miastem średnio ładnym, ale ma też swoje zabytki (XVIII-XIXw.) i są dobrym punktem wypadowym. Miasto Sejny i gmina Puńsk mają ciekawy koloryt lokalny. W okresie letnim organizuje się tam dużo imprez artystycznych, teatrów plenerowych itp.

Gość oc ubezpieczenie
Mikolajki jak najbardziej,poszukaj w necie domku do wynajecia bo jakco ale lasow u nas nie brakuje.Ryn piekny zamek tam jest przerobiony na hotel full wypas [silownia,basen itd.] jakies 50 metrow do jeziora.Ale to miejsce dla bogatych kiedys najtanszy pokoj ze sniadaniem i obiado-kolacja kosztowal 500 zl doba a apartament krolewski 1400 doba.Zwiedzac go nie wolno chyba ze jestes gosciem

Gość jedyne co mam to złudzenia ze
O, a ja myślałam że zamek w Rynie można zwiedzać normalnie

Gość wqeqweqwew
ja zwykle jezdze albo w góry albo nad morze, a poza tym to mi się podobało w rejonach Obrzycka, tam jest puszcza, potem jets blisko CZaplinek - blisko Borne Sulinowo- taka ciekawostka, miasto w lesie, była jednostka wojskowa w PRL, dalej na pn od polczyna zdroju ciekawe jezuuirka, ale to rezerwat chyba

Gość Upełłe
Ińsko i piekne jeziora. mazury sa zasrane przez yapiszonow ze stolicy a tam masz spokoj

Gość Potrzeba wakacyjna
Wielkopolska i Kujawy - dziękuję Ci bardzo. Dziękuję za każdą wrzucaną propozycję :)

Gość julka19xx
a może rejs żeglarski po Mazurach.Rok temu byłam z biurem OIS, zabawa super, Codziennie w innym porcie, dużo młodych ludzi.

Gość julka19xx
zamek w Rynie można zwiedzać ale tylko z przewodnikiem.

Gość julka19xx
zamek w Rynie można zwiedzać ale tylko z przewodnikiem.

Jeśli chcesz by było zielono i "płasko", to ja widzę tylko jedno rozwiązanie - Białowieża. W Puszczy Białowieskiej jest mnóstwo szlaków turystycznych, można naprawdę zregenerować siły i cieszyć się pięknem przyrody. Do zwiedzenia jest Rezerwat Pokazowy Żubrów oraz Muzeum Przyrodnicze. A żeby informacje były już kompletne, to polecę jeszcze noclegi w leśniczówce "U Jasia i Małgosi". Byłam tam na wypoczynku dwa lata temu. Choć pogoda nie była idealna, ponieważ był to listopad, to i tak wyjazd wspominam bardzo miło. Zauroczyła mnie ilość gwiazd, które zobaczyłam na niebie i niesamowita ciemność panująca dookoła - bo chyba nie napisałam, że leśniczówka znajduje się w środku Puszczy:) http://www.ujasiaimalgosi.eu/

Gość roztoczanka
Ja ci polecam roztocze- Majdan Sopocki, Krasnobród, Zwierzyniec

Gość gość
Powidz - jezioro powidzkie - Pensjonat u Sławka Wg mnie najlepszy wybór , dla tych którzy poszukują natury w wakacje, poszukują czegoś niedrogie, a jednocześnie chcą odpocząć w komfortowych warunkach.

Gość gość
Kaszuby :) A dokładnie Kartuzy i nocleg w Hotelu Miłosz - i osobiście jestem w 7 niebie :)

Gość molomooa
Jak chcecie spędzić udany urlop w Pieninach to polecam Wam schronisko w Szczawnicy, którego ofertę można sprawdzić pod adresem WWW.ORLICA.COM Spędziliśmy tam kilka dni w maju i wróciliśmy bardzo zadowoleni. Pokoje są bardzo dobrze wyposażone i przeszły gruntowny remont a regionalna kuchnia po prostu wyśmienita!

Wybierzcie się nad jezioro żywieckie i obowiązkowo zatrzymajcie się na nocleg tutaj http://www.hotelodys.pl/. Nad brzegiem jeziora skąd macie fantastyczne widoki, słychać niesamowicie kojące odgłosy natury i uwierzcie zakochacie się w tym miejscu. Fantastyczne miejsce zarówno na rodzinne wakacje jak i na romantyczne wyjazdy we dwoje.