Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Polinx

GRZYBICA POCHWY!!!

Polecane posty

Gość Polinx

Witam, wczoraj ginekolog stwierdzil, ze mam grzybice pochwy. Przepisal mi clotrimazolum w masci i tabletkach dopochwowych. Widze juz wyrazna poprawe, ale martwi mnie kilka kwesti. Czy moj chlopak moze w razie wu rowniez stosowac ta masc zebysmy sie nie zarazali w kolko, czy powinien stosowac jeszcze jakis lek? On teraz nie ma jak isc do lekarza, bo nie ma go na miejscu, ale moze moglby sobie cos bez recepty kupic w aptece? No i jeszcze jak to jest z tym ewentualnym grzybem jamy ustnej? Bo doszlo do seksu oralnego 2 dni przed tym jak sie dowiedzialam o infekcji i istnieje mozliwosc, ze w jamie tez sie zasiedlilo to swinstwo, wiec jak to leczyc?

Gość Polinx
czy ktoś mógłby coś napisac?

Gość mimiano
nie masz na pewno grzybicy w jamie ustnej to raczej tak nie działa... faceci raczej nie zarażają sie grzybicą od kobiet, ze względu na ich budowę - ciężko się rozwijać grzybowi na penisie więc mało prawdopodobne żeby się zaraził. ALE jeżeli ma jakieś objawy (zaczerwienienie, swędzenie lub szczypanie) to niech kupi bez recepty maść clotrimazolum i smaruje. Jak nie przejdzie idz do gina i mu o tym powiedz, powinien Ci przepisać tabsy też dla chłopaka np. flumycon

Gość Polinx
???

Gość Betty Q
Co do chłopaka to sugerowałabym, żeby jednak smarował sie tez maścią clotrimazolum, mój mąż zawsze w takiej sytuacji coś dostaje od lekarza. Natomiast Ty juz masz odpowiednie leki więc juz nic dodatkowo nie potrzebujesz do leczenia. Po zakończonej kuracji możesz zastosowac przez tydzień Lactovaginal, żeby odbudowac flore i nie dopuscic do nawrotu infekcji.

Grzybica nie należy do chorób przenoszonych drogą płciową i stąd leczeniu poddaje się tylko kobietę. Przypadki zarażenia mężczyzny grzybicą przez kobietę są dość rzadkie. Natomiast w czasie leczenia infekcji intymnej ( nie tylko grzybicy) dobrze jest powstrzymać się od współżycia. Poza przepisanymi przez lekarza lekami powinnaś stosować probiotyki ginekologiczne w celu odbudowania flory bakteryjnej pochwy, a partner może również stosować maść clotrimazolum oraz polecam Flumycon / Fluxonazole-o tym jednak musi zdecydować lekarz ponieważ te leki są na receptę.

Witam dziewczyny. Potrzebuję Waszej pomocy, od dłuższego czasu zmagam się z infekcją pochwy, która niestety nie ustaje. Zrobiłam wymaz z pochwy i dziś dostałam wyniki. Stwierdzono pH 5,4 W preparacie bezpośrednim stwierdzono: -liczne komórki nabłonka płaskiego wielobocznego, -średnio liczne leukocyty, -obfitą florę bakteryjną, -ziarenkowce Gram-dodatnie, -pałeczki Gram-ujemne, -pojedyncze pałeczki Gram-dodatnie. Stwierdzono IV st. czystości pochwy. Wyhodowano : Escherichia Coli-bardzo liczne Micrococcus sp.-flora saprofityczna Candida sp. liczna Gardnerella vaginalis. Czy ktoś mogły pomóc mi to jakoś zinterpretować ?

Gość gość
idź z tym do lekarza to moja jedyna rada,

Gość gość
nigdy nie miałam robionego wymazu więc twoje wyniki nic mi nie mówią jednak sporo powiedzą lekarzowi! a jak już się wyleczysz pamiętaj o profilaktyce dla mnie to bardzo ważne (używam Abiofemu) i nie mam z tym problemów

Melam, czy oprócz wymazu został zrobiony antybiogram? Już na podstawie obecności nieprawidłowych bakterii można zalecić odpowiednie leczenie, bo wiadomo z jaką mamy do czynienia infekcją, ale często dla pewności bada się jeszcze na jakie leki dane mikroorganizmy są najbardziej wrażliwe.

Gość gość
czy taki wymaz robi się za każdym razem?

Gość gość
za każdym razem jeśli wyczuwasz u siebie jakiś problem

Czasami objawy są tak charakterystyczne, że lekarz może od razu ocenić rodzaj infekcji i zlecić terapię. Ale lepiej jest zawsze mieć zrobione badanie, bo gdyby leczenie okazało się nieskuteczne, to można je zmodyfikować po otrzymaniu wyniku.

Gość gość
dzięki za odp:)

Gość BLumka
Warto zrobić wymaz na posiew z antybiogramem/mykogramem, by widzieć dokładnie co to jest i zastosować leczenie celowane, a nie leczyć metodą prób i błędów. I jeszcze warto łykać probiotyk, np. lacibios femina z dwoma szczepami bakterii kwasu mlekowego, by odbudować po leczeniu infekcji intymnych florę bakteryjną pochwy. Można go też stosować profilaktycznie, gdyż pozwala utrzymać równowagę mikrobiologiczną pochwy i odpowiednie pH, dzięki czemu zabezpiecza przed nawrotem infekcji intymnych.