Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Sally Brown

własność odrębna w małżeństwie

Polecane posty

hej, możecie mi podpowiedzieć, gdzie mogę uzyskać informacje na temat odrębnej własności w małżeństwie? próbowałam szukać w necie, ale nie znalazłam odpowiedzi na swoje pytanie, więc może wiecie, gdzie mogłabym zadzwonić czy pójść, żeby o to spytać? a kwestia jest taka, że chcę kupić samochód - jego kupno będzie głównie finansowane z moich odrębnych pieniędzy i dlatego ma to być moja własność, a nie nasz wspólna (choć jesteśmy małżeństwem). tylko nie wiem, jak to zrobić, żeby zgodnie z prawem tak było?

Gość laaalaaa
Najlepiej byłoby gdybyś miała te odrębne pieniądze na wyłącznie swoim koncie bankowym i zakup najlepiej przelew bankowy poszedł z tego konta, tak by można było potem udowodnić pochodzenie tych pieniędzy. możesz także udać się do notariusza by tam zawrzeć umowę kupna sprzedaży a wtedy w akcie notarialnym będzie wzmianką, że te pieniądze pochodzą z twego majątku odrębnego. Dodatkowo przed notariuszem możesz złożyć oświadczenie, które twój mąż musi podpisać, że auto zakupiono za pieniądze pochodzące z twojego odrębnego majątku. Ta ważne bo w razie W samochód kupiony w tai sposób nie wchodzi do wspólnego majątku małżonków.