Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość firletka.

Aktorstwo.

Polecane posty

Gość firletka.

Słuchajcie: marzę o pracy w biznesie filmowym (tak, wiem, jak to wygląda w Polsce..., ale to praca moich marzeń). Mam 16 lat, z wyglądu niebrzydka, nie super ładna, kocham pisać "scenariusze" (zaczynalam od "powiesci"), kocham bawić się w reżysera lub kręcic pseudofilmy czy sama w nich grać. Wystapilam nawet w reklamie kolezanki do szkoly na PP. :D A tak poważnie to szkoda, że nie mam pojęcia, co robic w tym kierunku. Mieszkam w warm-maz, teraz ide do liceum. U nas nie ma żadnych castingow, ani nic. do LO idę na biol-chema, bo matfiz to samobojstwo, a po humanie nie będzie pracy, jak to każdy gada. Łódzka Filmowka jest jedną z najlepszych szkol filmowych NA śWIECIE, ale tam się z tego co wiem dostają albo synowie czy corki slawnych rezyserow czy podobni. Ponadto poczytajcie o wymaganiach: - aby dostać się na rezyserie, musisz mieć już jakieś "portfolio", a jak ma to zrobic czlowiek niemający i nieumiejacy nic? - aby dostać się na aktorstwo, musisz wyrecytować im wiersze i prozę, monologi od groma, zatanczyc polskie tance ludowe, zrobic do muzyki uklad gimnastyczny z m.in. mostkiem itd. A i zaspiewac piosenke. No wymagania jak na kaskadera albo śpiewaka. Poza tym co inengo usa, co innego polandia...

Gość zielony knotek
żeby być aktorką czy reżyserem nie musisz mieć wykształcenia w tym kierunku wystarczy talent i wiedza o to chodzi że musi cię ktoś zauważyć a od tego są konkursy jeżeli chodzi o scenariusze a co do aktorstwa to tak jak w modelingu najważniejsza jest agencja

Gość ghokatka
Znajdź sobie kogoś, kto Cię fachowo poduczy. Nie wystarczą marzenia, ale tak jest w każdej branży. Nie szukaj na kafeterii, ale na forach dla aktorów, studentów filmówki. Rozejrzyj się w okolicznych domach kultury - może jest jakieś kółko teatralne. A tak serio: human byłby dobrym pomysłem, bo daje Ci wiedzę o kulturze i sztuce - a to jest właśnie branża z którą chcesz się związać. Nie będzie pracy? - No ale będąc po biol-chemie np. chemiczką to raczej aktorką jednocześnie nie zostaniesz.

Gość firletka.
ghokatka - niby masz rację, ale potem nie będę miala planu B. Jeśli nie wyjdzie mi z filmami. Nie mam pojecia, co wtedy mogłabym robić po humanie, a tym bardziej gdzie znaleźć pracę. Mogę iść na biol-chema, ale za to, tak jak mówisz, zapisać się do koła teatralnego w Pałacu Młodzieży u nas. Własnie tak zamierzam zrobić od września. Jeśli będą jakiekolwiek warsztaty aktorskie, konkursy na scenariusz lub castingi, postaram się wziąć udział, ale warm.-maz. to zadupie, "Kresy Wschodnie", gdzie nikt nie zagląda...

Gość herrr
o zdziwisz się, wystarczy wejść na gumtree żeby zobaczyć, że castingi są np. w Olsztynie.

Gość herrr
koleżanka próbowała się dostać 3 razy, dobrze, że w międzyczasie zaczęła inne studia. Limity miejsc są straszne, przyjmują ok. 25 osób na rok

Gość firletka.
herr - jakiekolwiek castingi pojawiają się sporadycznie i zwykle są skierowane do innej grupy np. wiekowej. Pomimo tego będę probować. 25 miejsc do Łódzkiej Filmówki? Ale na jakie studia? Reżyserię czy aktorstwo? Czy wiesz może jak wyglądają egzaminy? Co mowiła jeszcze ta koleżanka? :)

Gość firletka.
herr - jakiekolwiek castingi pojawiają się sporadycznie i zwykle są skierowane do innej grupy np. wiekowej. Pomimo tego będę probować. 25 miejsc do Łódzkiej Filmówki? Ale na jakie studia? Reżyserię czy aktorstwo? Czy wiesz może jak wyglądają egzaminy? Co mowiła jeszcze ta koleżanka? :)

Gość firletka.
herr - jakiekolwiek castingi pojawiają się sporadycznie i zwykle są skierowane do innej grupy np. wiekowej. Pomimo tego będę probować. 25 miejsc do Łódzkiej Filmówki? Ale na jakie studia? Reżyserię czy aktorstwo? Czy wiesz może jak wyglądają egzaminy? Co mowiła jeszcze ta koleżanka?

Gość firletka.
herr - jakiekolwiek castingi pojawiają się sporadycznie i zwykle są skierowane do innej grupy np. wiekowej. Pomimo tego będę probować. 25 miejsc do Łódzkiej Filmówki? Ale na jakie studia? Reżyserię czy aktorstwo? Czy wiesz może jak wyglądają egzaminy? Co mowiła jeszcze ta koleżanka?

Gość herrr
Limity są co roku inne, ale na aktorstwo to aż ok. 25 osób, bo liczą na to, że się ludzie jeszcze wykruszą (dla porównania: na scenopisarstwo przyjmują tylko 6 osób)

Gość firletka.
Nie spełniłabym żadnego, mam 16 lat. ;p 6 osób na scenariopisarstwo? Matko, co za elitarna szkoła. I to przyjmują już ludzi z doswiadczeniem, nie wystarczy tylko napisać maturę, często słyszałam, że idą tam ludzie starsi niż 20latkowie. Nigdy się tam nie dostanę.

Gość gość
No z takim podejściem na pewno się nie dostaniesz :o:o:o Recytacja - bee, taniec narodowy - bee, układ gimnastyczny też niedobry, na casting do innego miasta dupy się nie chce ruszyć, w związku z czym portfolio też leży. No to na co ty liczysz? Na mannę z nieba? Na te studia idą ludzie przebojowi, z pasją, z werwą, energią, pomysłem na siebie, ludzie, których rozrywa optymizm, chęć do życia, zmian, eksperymentów. A Ty? Poczytaj swoje wypowiedzi. Memła jesteś i tyle, gdyby ci zależało, jeździłabyś na castingi na drugi koniec Polski, żeby wzbogacać swoją książkę i nie szukałabyś durnych wymówek. Jest XXI wiek :o 🖐️

Gość firletka.
Drogi gościu, recytacja ani taniec narodowy nie są be (z mostkiem mogę mieć chyba problemy :P ), tylko zwróciłam uwagę na to, jak trudne są wymagania. Nie jestem z natury optymistką, jestem realistką. Ale też nie pesymistką. Staram się wszystko przeanalizować i poszukać możliwe rozwiązania. Mam ciągle nadzieję na dostanie jakiejś szansy, ale wiedz, że nie wszyscy mają pieniądze, żeby jeździć do innych miast na castingi, żeby wzbogacić swoje portfolio. Nie jestem z bogatej rodziny i na pewno nie mam możliwości na jeżdżenie na castingi, nie jestem też pełnoletnia, a gdyby moi rodzice się dowiedzieli, że chcę jeździć np. do W-wy na castingi, to by się ani nie zgodzili, ani nie sfinansowali. Za to jeśli jakiekolwiek castingi w moim mieście będą się odbywac i będę spełniać wymagania, to bez problemów "ruszę dupę"...

Gość firletka.
Drogi gościu, recytacja ani taniec narodowy nie są be (z mostkiem mogę mieć chyba problemy :P ), tylko zwróciłam uwagę na to, jak trudne są wymagania. Nie jestem z natury optymistką, jestem realistką. Ale też nie pesymistką. Staram się wszystko przeanalizować i poszukać możliwe rozwiązania. Mam ciągle nadzieję na dostanie jakiejś szansy, ale wiedz, że nie wszyscy mają pieniądze, żeby jeździć do innych miast na castingi, żeby wzbogacić swoje portfolio. Nie jestem z bogatej rodziny i na pewno nie mam możliwości na jeżdżenie na castingi, nie jestem też pełnoletnia, a gdyby moi rodzice się dowiedzieli, że chcę jeździć np. do W-wy na castingi, to by się ani nie zgodzili, ani nie sfinansowali. Za to jeśli jakiekolwiek castingi w moim mieście będą się odbywac i będę spełniać wymagania, to bez problemów "ruszę dupę"...

Gość firletka.
Sorry za podwójne wypowiedzi, kafeteria strasznie muli...

Gość Sara213
Dostałam się na aktorstwo w zeszłym roku ,ale było cholernie trudno.Musisz liczyć się z tym ,że jest mało miejsc.Na wydziale reżyserii miejsc jest 15 ,a na aktorstwo 25.A kandydatów na te wydziały jest sporo(ponad 130 czasem więcej lub mniej). Egzaminy też nie należą do najłatwiejszych.Jeśli nie umiesz śpiewać (choćby trochę) to nie startuj.Ja nauczyłam się śpiewać przeponą i jakoś śpiew poszedł.Musisz zaśpiewać dwie piosenki z czego jedną ludową albo narodową ,a drugą masz do wyboru. Kolejną sprawą są testy sprawnościowe.Musisz umieć salto do przodu i do tyłu,mostek.Możesz zaprezentować więcej .Ja pokazałam te wymagane ,szpagat normalny,szpagat w powietrzu ,skorpion itp,stanie na rękach,syrena,kwiat lotosu,2 gwiazdy pod rząd(banalne)Przyniosłam mix podkładów :D. Musisz przygotować 4 wiersze,2 prozy,3 monologi. Dodatkowym atutem byłaby umiejętność gry na jakimś instrumencie.I to w zasadzie na tyle.

Gość Sara213
A i zapomniałam o dwóch tańcach jeden ludowy ,a drugi dowolny.

Gość gość
AT, PWSFTviT, PWST Kraków, PWST Wrocław, Szkoła Aktorska Haliny i Jana Machulskich, Studium Aktorskie WSSiP w Łodzi

Gość DobraDuszyczka000
Hej, wątek co prawda dodałaś już jakiś czas temu, ale pisałaś, że masz 16 lat, więc jeszcze wszystko przed Tobą :) Nie słuchaj tych, którzy piszą Ci, że wykształcenie nie jest Ci potrzebne tylko talent. Musisz poznać nowoczesne technologie filmowe, platformy montażowe i odbyć praktyki, bo bez tego nawet jak bardzo będziesz chciała to wkroczysz (a pewnie i nie...) do branży całkowicie zieloniutka. Znajomości - oczywiście pomagają, ale często wystarczają praktyki, uczestniczenie w festiwalach, kontakt ze specjalistami z branży. Poczytaj sobie o krakowskiej szkole filmowej - Akademia Multi Art. Rzuć okiem na programy studiów - jakie są warsztaty, jakie projekty na zaliczenie semestru, ile praktyk i gdzie, kto wykłada. Powodzenia :)

Gość Anna_Gmowska
Dokładnie zgadzam się z użytkownikiem powyżej. Talent musi iść w parzę z wykształceniem. Piłkarz bez trenera nie zrobiłby kariery choćby miał talent. To początek Twojej drogi, warto się rozglądać za wyborem. Ja z Krakowa polecam szkole którą kończyłam czyli https://akademiamultiart.pl i pamiętam jak było dużo łatwiej się dostać niż do konkurencyjnych a poziom i tak był bardzo zbliżony jak nie ten sam

Gość gość
Nagraj Por nola