Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Maturzysta92

Motyw ojca w literaturze - jakich pytań sie spodziewać.

Polecane posty

Gość Maturzysta92

Witam. W sobotę mam maturę ustną z języka polskiego i prosiłbym Was o wypisanie pytań, które mogą paść na egzaminie. Wybrane przeze mnie utwory to: • Zapolska Gabriela: Moralność pani Dulskiej, • Reymont Władysław: Chłopi, • Mickiewicz Adam: Pan Tadeusz, • Kochanowski Jan: Fraszki, Pieśni, Treny - tu skupiam się tylko i wyłącznie na trenach, • Balzac Honoriusz: Ojciec Goriot, • Przypowieść O Synu marnotrawnym. Za wszelkie odpowiedzi z góry dziękuje.

Gość ukryta prawda orange
Napisz sobie na kartce pracę. Opisz każdego ojca z tych wszystkich opowiastek. Przez pierwsze 15 minut lejesz wodę - oczywiście musi zgadzać się to z treścią literatury a potem zadają ci pytania. Ja w 2011 zdobyłam 15 pkt na 20. I wiesz co? Miałam bardzo trudno bo to był motyw miłości w literaturze. Miałam takie książki jak: lalka, granica, Nad Niemnem i Zbrodnia i Kara. Najpierw zaczęłam opowiadać że Stanisław Wokulski kochał się w Izabeli Łęckiej, niestety jego miłość nie była odwzajemniona. Łęcka wiążąc się z nim popełniłaby mezalians, jest jedno ale, on był bogatym kupcem i takie tam... później granica że Zenon Ziembiewicz kochał Elżbietę Biecką ale spotykał się z Justyną Bogutówną... i takie tam sralis maskalis. Oprócz tego zaczęłam wymieniać rodzaje miłości jakie są w literaturach: miłość do partnera, dziecka, ojczyzny, rodziny.

Gość taralanda
po co ci aż 6 utworów? ja miałam 3 a zdałam na 75%

Gość gość
w tych pierwszych 3 to nic na ten motyw nie znajdzie się. Na ojcu goriot wszystko poleci, bo tam to motyw przewodni. Pytania? No o relacje między ojcem a dziećmi, choć to nudny temat nie było czegoś o miłości między kobietą i mężczyżna, albo motyw miasta wielkiego?