Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

madziula.2lp

Badania prenatalne

Polecane posty

Cześć dziewczyny. Chciałam się was spytać o badania prenatalne. Jestem w 13 tc. Po ostatniej wizycie u ginekologa, stwierdził on, że jest wszystko ok, dzidzia się rozwija prawidłowo. Zaproponował również badania dodatkowe, jak to powiedział "dla większej pewności", czyli badania prenatalne. No i tu się pojawia mój dylemat. Robić czy nie robić? Siostra która nie dawno urodziła, na takim badaniu dowiedziała się że dziecko będzie miało wodogłowie, a urodził się zdrowy synek. Nie wspomnę o tym, że większą część ciąży przepłakała, z powodu tych badań. W mojej oraz męża rodzinie nie występują żadne choroby genetyczne. I o to jest pytanie, czy jest sens robić takie badania, żeby później szczęśliwy okres ciąży zamienił się w piekło oczekiwania. Pomocy!!

Gość migotki
Tak naprawdę decyzja należy do Ciebie. Ja osobiście zrobiłam w 12 tygodniu badanie prenatalne oraz badania z krwi. Zrobiłam również badania połówkowe i jest wszystko dobrze. To zależy jakie masz do tego podejście jeżeli byś się dowiedziała , że dziecko będzie chore to urodzisz czy będziesz chciała usunąć ? Zadaj sobie to pytanie. Ja zrobiłam ,bo jak by się okazało , że coś jest nie tak to bym się przygotowała na porób chorego dziecka. To też wszystko zależy do jakiego specjalisty pójdziesz .... widzisz Twojej siostrze stwierdził wodogłowie a jednak urodziła zdrowe dziecko. Pytanie czy to był dobry specjalista ? Zadaj sobie pytanie czy to by coś zmieniło .......? Jeżeli nie było żadnych wag genetycznych w rodzinie to głowa do góry będzie dobrze. Powodzenia

Gość gość
Prócz zwykłego USG w 13 tyg nie robiłam żadnych dodatkowych badań. Jesli to USG by wykazało jakieś nieprawidłowości to bym zrobiła być może dalsze badania, ale skoro ono wyszło dobrze to uważam ze nie musze już nic robić. A tobie jak wyszła przezierność karkowa? Jest obecna kość nosowa?

Gość gość
ja nie robiłam badań prenatalnych

Gość gość
usg genetyczne warto zrobić Jeśli coś wyjdzie nie tak to można rozważyć dalsze badania

Gość niutkaaa23
A jaki jest koszt takiego badania?

Gość gość
usg genetyczne max 200 zł kosztuje

Gość gość
Ja zrobiłam i żałowałam. Z badań wyszło duże ryzyko na Zespół Downa, badanie krwi podniosło podniosło ryzyko. Nie poddałam się amniopunkcji bo bałam się powikłań...... przepłakałam ciążę, stres mnie żżerał, a córka urodziła się zdrowa.... Minęło już prawie 3 lata a ja ciągle leczę się na nerwicę, której nabvawiłam się w ciąży...

ja uważam ze warto je zrobić...moze okazać sie ze dziecko ma np.wade serca którą można już leczyć w tracie ciąży więc czemu nie skorzystać...te badania nie tyczą tylko zespołu Downa czy wodogłowia..

Gość gość
jw wiele wad np serca jest tak wykrywanych A czasem trzeba je leczyć albo przed narodzinami albo zaraz po porodzie

po pierwsze dzięki wielkie za odpowiedzi :D Lekarz powiedział że jest wszystko ok, kość nosowa ok, serduszko również. Na dzień dzisiejszy zamierzam badań nie robić, bo nerwicy się nabawić nie mam zamiaru. Jeśli coś będzie nie tak na normalnym USG wtedy takie badanie się wykona. Póki jest wszystko ok, chcę żeby moja ciąża była szczęśliwym okresem :D Pozdrawiam.

Gość gość
13 tydz ciazy to juz troche za późno moim zdaniem,to badanie najpóźniej koniec 13 tygodnia