Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość marmorinek1234

co byście zrobiły?

Polecane posty

Gość marmorinek1234
jest tu ktoś jeszcze?

Gość sama musisz rozważyć
za i przeciw

Ważne jest także jaką pozycję zawodową ma twój mąż, jakie ma wykształcenie, czy gdyby stracił obecną to łatwo znajdzie następną pracę? Niepokojące jest tyo, że prawdopodobnie ty stracisz prace po urodzeniu dziecka...bo o ile 2 małe pensje i 1 dziecko to nie tak źle, to 4 osoby na 2000 to już niewiele. Szkoda, że nie myslałas wczesniej o zobywaniu lepszego wykształcenia, niekoniecznie mgr, ale np. inny kierunek, dobry kurs...

Gość marmorinek1234
wiem.... ale jestem rozdarta pomiędzy tym że jeśli w ogóle chcę mieć drugie dziecko kiedykolwiek to co to za różnica kiedy? Lepiej na pewno nie będzie. Tylko właśnie pytanie czy chcę: i chyba tak..... To jest ta odpowiedź. Chciałabym mieć drugie dziecko, i wiem że to głupie co teraz napiszę, ale gdyby coś się stało mojemu pierwszemu i ja nie miałabym nikogo poza mężem wtedy, to bym się zabiła ponieważ moje życie straciłoby sens. Chyba za bardzo kocham moje dziecko.

Gość gość
ile Ty zarabiasz?

Gość marmorinek1234
właśnie zarabiam mało 2000zł. Choć jak na nasze wiejskie tereny to i tak w miarę, bo w gminie nawet mniej zarabiają.(podobno)

Gość gość
Stanowczo za mało zarabiacie, albo zrób jeszcze jakieś kursy żeby awansować(?) może poszukac pracy gdzie indziej i jak sytuacja się polepszy (?) nie mam pojęcia co Ci doradzić al eod razu widać że cięzko wam będzie finansowo. No i co na to twój mąż?

No tak, tez mam takie mysli, ale to nie jest argument, bo odkukać, giną całe rodziny, np. u mnie w wojewodztwie w tym roku był wypadek i zginęło 4 braci, naprawdę, to nie zmyślona historia (3-na miejscu, 4 w szpitalu), byli w różnym wieku, więcej dzieci Ci Państwo nie mieli...

No tak, tez mam takie mysli, ale to nie jest argument, bo odkukać, giną całe rodziny, np. u mnie w wojewodztwie w tym roku był wypadek i zginęło 4 braci, naprawdę, to nie zmyślona historia (3-na miejscu, 4 w szpitalu), byli w różnym wieku, więcej dzieci Ci Państwo nie mieli...

No tak, tez mam takie mysli, ale to nie jest argument, bo opkukać, giną całe rodziny, np. u mnie w wojewodztwie w tym roku był wypadek i zginęło 4 braci, naprawdę, to nie zmyślona historia (3-na miejscu, 4 w szpitalu), byli w różnym wieku, więcej dzieci Ci Państwo nie mieli...

Gość marmorinek1234
właśnie zarabiam mało 2000zł. Choć jak na nasze wiejskie tereny to i tak w miarę, bo w gminie nawet mniej zarabiają.(podobno)

Gość gość
Stanowczo za mało zarabiacie, albo zrób jeszcze jakieś kursy żeby awansować(?) może poszukac pracy gdzie indziej i jak sytuacja się polepszy (?) nie mam pojęcia co Ci doradzić al eod razu widać że cięzko wam będzie finansowo. No i co na to twój mąż?

Gość gość
Ja tez mam chwile, ze chcialabym 2 dziecko. Ale... ja wlasnie w styczniu stracilam prace, szukam i szukam i nic, jedynie dorywcze zajecia. dlatego w zyciu nie zdecyduje sie na drugie dziecko, pierwszemu trzeba zapewnic byt, a zyjemy teraz z jednej wyplaty, niecale 2000 zl mamy. I jest ciezko, bo wynajmujemy. Dlatego ja sie teraz lapie wszystkiegfo, by dorobic. U nas miasto moze i nawet duze, ale na 1 miejsce jest wieeeelu chetnych, do tego wszedzie kreca nosem na rozmowach, bo....mam dziecko i z gory jestem spalona ! U nas wziecie maja studenci/uczniowie, os. niepelnosprawne albo po prostu dyspozycyjne w 100 %. A stawki jakie proponuja, sa smieszne. Chociaz ja i poszlabym za 1200, opiekunki u nas biora 600 zl.

Gość gość
ty za bardzo kochasz swoje dziecko/ wez nie zartuj.. nie umiesz zapewnic mu fajnej niedzieli, marudzisz jak ono chce spedzic z wami czas.. nie wiesz jak masz scalic rodzine..kazdy siedzi i robi co chce, oddzielnie - nie razem.. co ty za rodzine stworzylas?/ i ty chcesz jeszcze jedno dziecko bo.. bo za pare lat juz stara matka bedziesz?kobieto wez ty sie ogarnij,.. lalke sobie kup i ubranka skoro brakuje ci latania po sklepach z ubrankami..niepowazna jestes.. a co mąż na to? bo to chyba tez ważne...ale patologia...

Gość makaron z jagodami
ty za bardzo kochasz swoje dziecko/ wez nie zartuj.. nie umiesz zapewnic mu fajnej niedzieli, marudzisz jak ono chce spedzic z wami czas.. nie wiesz jak masz scalic rodzine..kazdy siedzi i robi co chce, oddzielnie - nie razem.. co ty za rodzine stworzylas?/ i ty chcesz jeszcze jedno dziecko bo.. bo za pare lat juz stara matka bedziesz?kobieto wez ty sie ogarnij,.. lalke sobie kup i ubranka skoro brakuje ci latania po sklepach z ubrankami..niepowazna jestes.. a co mąż na to? bo to chyba tez ważne...ale patologia...

Gość makaron z jagodami

Gość makaron z jagodami

Gość gość

Gość marmorinek1234
dzięki za krytykę... może źle mnie zrozumiałyście... Moja koleżanka właśnie powiedziała takie słowa: dopiero drugie dziecko dopełniło moją rodzinę. Oni też mają różnicę chyba 7 lat między dziećmi. z tym że jej mąż często za granicę wyjeżdża i są bogaci. NIe wiem jak to wytłumaczyć, może źle się wysłowiłam. Zazwyczaj w niedzielę jedziemy do babci albo na lody jak jest ciepło. To nieważne zresztą. Uważam że córka ma miłość i bliskość. Często ją przytulam, rozmawiamy, dzieci w jej wieku połowy rzeczy o życiu nie wiedzą. Mimo tego że pracuję, to ja nauczyłam ją jeździć na rowerze. Teraz faktycznie mało czasu jej poświęcam bo zaczęłam ten kurs, ale nie uważam się za złą matkę. Mąz co na to: boi się tak jak ja. O sytuację finansową, materialną. Wiem, że gdybym była w ciąży to by się cieszył, jemu trudno podjąć decyzję, rozmawialiśmy i to jest b. trudna decyzja.

Gość marmorinek1234
dzięki za krytykę... może źle mnie zrozumiałyście... Moja koleżanka właśnie powiedziała takie słowa: dopiero drugie dziecko dopełniło moją rodzinę. Oni też mają różnicę chyba 7 lat między dziećmi. z tym że jej mąż często za granicę wyjeżdża i są bogaci. NIe wiem jak to wytłumaczyć, może źle się wysłowiłam. Zazwyczaj w niedzielę jedziemy do babci albo na lody jak jest ciepło. To nieważne zresztą. Uważam że córka ma miłość i bliskość. Często ją przytulam, rozmawiamy, dzieci w jej wieku połowy rzeczy o życiu nie wiedzą. Mimo tego że pracuję, to ja nauczyłam ją jeździć na rowerze. Teraz faktycznie mało czasu jej poświęcam bo zaczęłam ten kurs, ale nie uważam się za złą matkę. Mąz co na to: boi się tak jak ja. O sytuację finansową, materialną. Wiem, że gdybym była w ciąży to by się cieszył, jemu trudno podjąć decyzję, rozmawialiśmy i to jest b. trudna decyzja.

Gość marmorinek1234
dokładnie 9 miesięcy temu myślałam że wpadłam i że jestem w ciązy. Nawet zaczął malować pokój i się cieszył. Choć wiem że boi się bardziej ode mnie. I może też mu tak wygodnie. On pochodzi z wielodzietnej rodziny gdzie nie było kasy a swojemu dziecku chciałby wszystko zapewnić więc się martwi.

Gość marmorinek1234
dokładnie 9 miesięcy temu myślałam że wpadłam i że jestem w ciązy. Nawet zaczął malować pokój i się cieszył. Choć wiem że boi się bardziej ode mnie. I może też mu tak wygodnie. On pochodzi z wielodzietnej rodziny gdzie nie było kasy a swojemu dziecku chciałby wszystko zapewnić więc się martwi.

Gość gość
z instynktem nie walcz, bo może kiedyś będziesz żałować, że się nie zdecydowałaś. tylko pamiętaj nie robisz tego dla córki, ani męża tylko dla siebie. przypomnij sobie nieprzespane noce i śmierdzące pieluchy - chcesz tego znowu? eżeli tak - to do dzieła :P A różnica ok 10 lat między rodzeństwem to dużo, zaczną się dogadywać dopiero jak dorosną, bo o czym ma gadać 16 latka z 6 latkiem? A co gorsza pewnie każesz się jej opiekować makuchem.

Gość marmorinek1234
jezu co jest z tym forum?

Gość gość
z instynktem nie walcz, bo może kiedyś będziesz żałować, że się nie zdecydowałaś. tylko pamiętaj nie robisz tego dla córki, ani męża tylko dla siebie. przypomnij sobie nieprzespane noce i śmierdzące pieluchy - chcesz tego znowu? eżeli tak - to do dzieła :P A różnica ok 10 lat między rodzeństwem to dużo, zaczną się dogadywać dopiero jak dorosną, bo o czym ma gadać 16 latka z 6 latkiem? A co gorsza pewnie każesz się jej opiekować makuchem.

Gość marmorinek1234
jezu co jest z tym forum?

Gość gość
z instynktem nie walcz, bo może kiedyś będziesz żałować, że się nie zdecydowałaś. tylko pamiętaj nie robisz tego dla córki, ani męża tylko dla siebie. przypomnij sobie nieprzespane noce i śmierdzące pieluchy - chcesz tego znowu? eżeli tak - to do dzieła :P A różnica ok 10 lat między rodzeństwem to dużo, zaczną się dogadywać dopiero jak dorosną, bo o czym ma gadać 16 latka z 6 latkiem? A co gorsza pewnie każesz się jej opiekować maluchem.

Gość dobrze Wam życzę i...
może powiem krótko tak, ustal z mężem, że zdajecie się na wolę Bożą, jeśli macie mieć jeszcze jedno dziecko to niech właśnie Bóg o tym zdecyduje ale musicie to Bogu wyraźnie powiedzieć, że się na Niego zdajecie to znaczy dajecie Mu wolną wolę by działał według Swego zamysłu, uwierzcie, On naprawdę wie co dla Was będzie najlepsze. pozdrawiam i powodzenia :)

Gość gość
ale gadanie..a jak się jej urodzi dziecko chore to tez będzie dla nich najlepsze,bo Bóg tak chciał???Bzdury!