Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość malutka555

Co jedzą wasze 11 miesięczne dzieci, które mają skazę

Polecane posty

Gość malutka555

białkową? Chcę małego odstawić od piersi, niestety nie chce pić mm jedynie raz dziennie dostaje kaszkę ryżową na bebilonie pepti. W jaki sposób uzupełnić mu wapń i ile potrzebuje pić jeszcze mleka?

Gość gość
szkoda że chcesz go odstawić, bo dzieci ze skazą w grupie która powinna być jak najdłużej karmiona piersią. U nas jest lekka skaza ma 13 miesięcy kp i nie zamierzam przestawać. Piekę bułki, je kasze jaglaną, gryczaną, kukurydzianą, płatki owsiane, orkiszowe, z amarantusa, pestki dyni, słonecznika, sezam, siemię lniane, daktyle,figi, soczewicę, pieczony schab na chleb i warzywa 2-3 razy dziennie. Modyfikowanego nie dostaje i nie zamierzam dawać nawet jeśli przestałby ssać pierś.

mam tu w książeczce od dietetyka, że dzieci w przedziale 6-12 mies. karmione tylko piersią lub piersią i mm (mniej niż 500ml na dzięń) powinny dostawać suplement wit. A i D; wapnia powinny przyjmować 525mg (czyli np. 500ml Nutramigenu plus 125g jogurtu sojowego) nie dasz rady dociągnąc do roku? ja córce po roku odstawiłam Nutramigen i przeszłam na mleko owsiane dwa razy dziennie plus jogurt sojowy i to niby pokrywa zapotrzebowanie na wapń dla dzieci powyżej roku (350mg); oprócz tego wapń jest też w chlebie, niektórych płatkach owsianych, pomarańczy, brokułach, szpinaku, napoju owsianym (moja córka tego akurat nie tolerowała), w sokach, które są wzbogacone w wapń, chociaż tutaj akurat nie wiem jak jest z przyswajalnością...

Gość gość
tylko piersią bez rozszerzania diety? Moim zdaniem przyjmowanie sztucznych witamin i mikroelementów jest bez sensu, dzieci w tym wieku zazwyczaj jedzą coś poza piersią. Brokuły to podstawa, zaczęłam ograniczam bo bywało że jadło każdego dnia,owsianka co drugi dzień na przemian z kaszą jaglaną. Pomarańcze ku przerażeniu całej rodziny jadło od 9 miesiąca życia,w tej chwili potrafi sam zjeść połowę. Nie dam żadnej soi, za dużo ryzyko GMO a z napojami owsianymi nie zamierzam cudować, choć wiem jak zrobić domowym sposobem, lepsza owsianka na śniadanie zjedzona łyżeczką z bananem, jabłkiem lub figami.

Gość gość
* ograniczać

Gość gość
nie, no nie tylko piersią - rozszerzanie diety powinno iść normalnie od 6m. życia oprócz tego co powoduje skazę; poza tym pisałam do autorki...

Gość gość
jeśli rozszerzanie ma być normalne to po co ten nutramigen i cała reszta zupełnie bez sensu. U dziecka rocznego karmionego na żądanie mleko matki zaspokaja 3/4 wartości odżywczych z pożywienia, dopiero cała reszta którą organizm dopiero uczy się przyswajać z posiłków stałych.

Gość gość
a w czym przeszkadza praca w niepodawaniu mm? Wytłumacz mi bo jestem pracującą mamą i wróciłam po macierzyńskim do pracy.

nie w niepodawaniu mm, ale w karmieniu piersią może, w zależności od kobiety i od pracy

Nie chcę już karmić go piersią, bo uważam że wystarczy. Budzi się 3-4 razy w nocy na jedzenie, a po mm byłby chyba bardziej syty.O ile zechce jeszcze mleko z butli. . .

Gość gość
moje słoneczko tez ma niestety skaze.karmilismy się ponad 2 lata.siedze w domu,wiec po co z tego rezygnować.jednak było minelo.maly już nie na piersi.za to mleczko sojowe ,naturalne ,można kupic w butelkach.ja wrzucam je do blendera,banan,owoce goji,rodzynki,troszke wanilii i miksuje,mieszam.mozna dawac jako desrek.pycha.

A jakiej firmy to mleko sojowe? Nie wiem czy całkiem mu nie podawać wszystkiego co ma w składzie mleko czy jednak próbować? Jak ja coś zjem, głównie śmietanę to mały ma z 5 plamek małych szorstkich więc straszna ta wysypka nie jest. Poza tą wysypką nic mu się nie dzieje

możesz spróbowac z nabiału wprowadzać rzeczy bardziej przetworzone typu ser żółty lub kwaśne np. jogurt, kefir, uważać trzeba z twarogiem, masłem, smietaną, tam wyżej pisałam o napoju sojowym nie owsianym - można spróbować, jeśli jest wzbogacony wapniem, ale nie wszystko na raz i obserwować reakcję