Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość jamko

Potrawy z tofu

Polecane posty

Gość jamko

Czy używacie tofu w kuchni? Jakie są wasze ulubione rodzaje i potrawy wykorzystaniem tofu?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość stefa179
Jasne :) Nie wyobrażam sobie kuchni bez tofu. I nie tylko jeśli chodzi o potrawy azjatyckie, ale też modyfikuję typowo polskie i używam w nich tofu. Najdalej wczoraj zrobiłam botwinkę, do której zamiast jajek dodałam tofu naturalne - wyszło pyszne :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość xzin
Dość często, a rodzaj zależy od tego, czego potrzebuję. Przede wszystkim są dwa podstawowe rodzaje: twarde i jedwabiste. Twarde kupuję polskich firm, najczęściej polsoi, bo mają fajny smak i przyzwoitą cenę, a jedwabiste kupuję jakiejś japońskiej firmy, której nazwy nie potrafię wymówić

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość stefa179
a do czego używasz tofu jedwabistego, bo ja go raczej nie kupuję ze względu na cenę i dostępność. kombinuję i staram się zastępować go zwykłym tofu.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość xzin
przede wszystkim do sosów i dipów, np. robię majonez z tofu.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość jamko
a podzielisz się przepisem? :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość xzin
opakowanie tofu jedwabistego zmiksować z octem (ja używam ryżowego), 3-4 łyżkami oleju o neutralnym smaku, łyżką musztardy, solą i pieprzem do smaku, kilkoma łyżkami przegotowanej wody (wody dodaje się tyle, by uzyskać odpowiednią konsystencję).

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość jamko
dzięki, brzmi pysznie i, jak na moje oko, niskokalorycznie :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość jamko
dzięki, brzmi pysznie i, jak na moje oko, niskokalorycznie :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość xzin
proszę :) no, nie ma porównania z majonezem tradycyjnym :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość stefa179
ja robię podobny z twardego tofu,tylko dodaję więcej wody; na podobnej zasadzie robię też sos czosnkowy i chrzanowy (czasem z wasabi).

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość jamko
kiedyś widziałam przepis na taki majonez z fasoli (jaś) - tez wyglądał fajnie :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość stefa179
ja robię podobny z twardego tofu,tylko dodaję więcej wody; na podobnej zasadzie robię też sos czosnkowy i chrzanowy (czasem z wasabi).

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość xzin
proszę :) no, nie ma porównania z majonezem tradycyjnym :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość xzin
proszę :) no, nie ma porównania z majonezem tradycyjnym :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Potrawy z torfu...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Potrawy z torfu...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość jamko
można i tak:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość jamko
do czego jeszcze używacie tofu - jakieś fajne przepisy?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość xzin
no nie wiem, a szukasz czegoś konkretnego? Ostatnio potrzebowałam coś na szybko i zrobiłam coś pomiędzy curry a leczo: paczka mrożonego leczo (hortex), do tego puszka mleka kokosowego, opakowanie krojonych pomidorów, kostka tofu i przyprawy: chilli, kaffir, kumin, kurkuma, sól, czosnek i imbir. Gotuje się chwilę. Można podać z ryżem, posypane świeżą kolendrą albo pietruszką.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość stefa179
wypróbuję, bo szybki i chyba smaczne. Ja ostatnio robiłam tofu marynowane, które można smażyć, grillować lub piec; możesz tez piec serniki wegańskei z tofu albo robić pasty i twarożki. Fajnie tez sprawdza się w zupach.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość jamko
w sensie kupione marynowane tofu wrzucasz do piekarnika/na patelnię?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość stefa179
nie. możesz użyć jakiego chcesz tofu i robisz marynatę, w której je moczysz. Tak samo jak z mięsem czy z warzywami

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość xzin
marynaty możesz sobie wymyślać - od oliwy z czosnkiem, rozmarynem, solą i tymiankiem - wtedy bedziesz miała w bardziej europejskim wydaniu, po marynaty na bazie cukru trzcinowego i sosu sojowego - będzie z azjatycka :P

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość jamko
wypróbuję:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość xzin
tak zrób. wpisz sobie też do wyszukiwarki "tofu przepisy" i powinno Ci wyjśc tego sporo.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość jamko
słuszna uwaga ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość stefa179
zasada jest jedna: tofu naturalne to raczej nie potrawa sama w sobie; raczej półprodukt, bo jest pozbawione smaku. inaczej jest z wędzonymi i marynowanymi.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość jamko
no wiem, u mnie często wędzone ląduje na kanapkach z warzywami, bo jest pyszne :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość xzin
zapomniałabym o tofucznicy - tofu pokrojone w kostkę podsmażasz z zieloną cebulką i przyprawami. Mi smakuje bardziej od zwykłej jajecznicy.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×