Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość królikov

samodzielna nauka języka rosyjskiego...

Polecane posty

Gość królikov

....od podstaw. jest tu jakiś samouk który poleciłby mi dobre materiały? będę bardzo wdzięczna :) 🖐️

tego się spodziewałam... :classic_cool: ­ nie, potrafię się tylko przedstawić i policzyć do pięciu :D

Gość samouk91
ja się uczę razem z Beatą Pawlikowską :classic_cool:

Gość samouk91
to jeśli chodzi o mówienie;) bo czytanie uskuteczniam na podstawie przypadkowych artykułów internetowych :classic_cool:

No to jakąś bazę masz :D ­ W ramach poznawania literek możesz się nauczyć, jak by wyglądał Twój nik po rosyjsku: "круликов" :classic_cool: ­ No a tak już na serio, to chyba najlepiej się uczyć z jakichś podręczników z płytami... czy tam kasetami :classic_cool: A na początek warto przyswoić alfabet i cyferki i ćwiczyć ładnie bukwy w zeszyciku :classic_cool:

Gość gigi gigi
nam nie nrawitsja ruskij jazyk - toże samo i germanckij

Gość samouk91
pisanie ćwiczę poprzez wysyłanie obraźliwych aczkolwiek bardzo kreatywnych maili do ambasady rosyjskiej :classic_cool:

widzisz faj, jednak jak chcesz to potrafisz :P ­ zdaję sobie z tego sprawę dlategoż założyłam ten temat :classic_cool: myślałam, że Ty 'gawariet' po rusku :P

Gość htv upc petard
pomyliłaś go ze mną, seksi króliczku :classic_cool: 🖐️

Gość gość
jest duzo filmow rosyjskiech na you tube, zacznij od takich dla dzieci, albo klasyke, kttora znasz, latwiej zrozumiesz. I rozmawiaj z Rosjanami. a do nauczenia sie bukw najlepszy jest elementarz dla dzieci ( bukwar')

gość-> też myślałam żeby zacząć od materiałów dla dzieci ale to kwestia kilku dni. jesteś w stanie polecić jakiś podręcznik/płytę/cokolwiek na dalszy etap?

"Gawarisz", jeśli już :classic_cool: Ja znam tylko podstawy :( Które na skutek nieużywania języka i tak są mniejsze niż kiedyś :( Także w sumie też mógłbym się pouczyć. Z tym jutubem niegłupi pomysł, teraz tam praktycznie wszystko można znaleźć. Swoją drogą gratuluję, że projekt nauki rosyjskiego w końcu dojrzał i nie poszedł w zapomnienie :classic_cool:

Jeśli chodzi o podręczniki, to całkiem miło wspominam te, których używałem, czyli "Встреча" ("Wstrieczia"), "Как дела?" ("Kak dieła?") i "Экспедиция" ("Ekspiedicja"). Z tego, co pamiętam, tylko ten ostatni był z płytą (reszta - z kasetami).

możesz zacząć ze mną, za kilka miesięcy założę temat po rosyjsku i sprawdzimy swoje umiejętności :P co Ty na to? :classic_cool: ­ po 'kilku' miesiącach. :D to przez słońce. działa na mnie motywująco. :classic_cool:

"Ekspiedicja" - sprawdziłam, raczej nie jest dostępna w sklepach internetowych :( chyba że przekopiesz strych i kupisz dużą kopertę :P

Gość gość
nie polecam podrecznikow, rosyjski jest tak podobny do polskiego, sama dasz rade - nauczylam sie w dziecinstwe bo mialam przez prawie rok kontakt z Rosjanka ( zanim nauczylam sie czytac), a potem sobie bukwar' czytalam. Po latach zaprzyjaznilam sie z Rosjanką i gadalysmy o wszytkim, swietne cwiczenie. Mowie tak, ze mi nie wierza Rosjanie, ze nie jestem Rosjanka. Mysle,ze podstawa to Rosjanin do konwersacji.

Ale ja się nie lubię sprawdzać :classic_cool: Szczególnie z kimś napal... zmotywowanym :D Tylko że teraz nie mogę odmówić, bo wyjdzie, że Ci podcinam skrzydła No nic, najwyżej będę pisał z pomarańczy :classic_cool: W Krainie Deszczowców wyszło słońce? Coś podobnego :classic_cool: Ale wiatr chociaż jest, co? :classic_cool:

problem polega na tym, że nie mam żadnego kontaktu z Rosjanami. na szkoły nie mam czasu. poszukam jeszcze lekcji prywatnych, ale wątpię czy znajdę kogoś dostępnego w wieczornych godzinach. chyba że istnieją internetowe na komunikatorach typu skype (w co również wątpię. jeśli słyszeliście kontakt mile widziany) :)

mało że z pomarańczy, to jeszcze za pomocą translatora. fair play :D ­ też jestem zdziwiona - trzeci dzień. wyjątkowo długie lato mamy :D wieje, powiewa. żeby za dobrze nie było :P

Nie oddam tak łatwo moich skarbów :classic_cool: Ale mogę skserować albo zrobić skany :D A płytę z "Ekspiedicji" przegrać :classic_cool: Mówię serio :) A jeśli wolisz oryginalną książkę, to widzę, że jeszcze można dostać "Kak dieła", który jak dla mnie miał najprzystępniej wyjaśnione podstawy gramatyki. Nawet więc jeśli nie ma płyty, to myślę, że warto. Na allegro znalazłem 2 aukcje, ale nie mogę ich wkleić, bo system uważa moją wiadomość za spam :D:O No to dobrze, że chociaż wiatr sprowadza Was tam do pionu :classic_cool:

nie musisz oddawać, możesz pożyczyć. oczywiście z depozytem, cobyś miał pewność, że nie pozaginam kartek :P ­ a tak poważniej widzę, że książka jest dostępna w bardzo atrakcyjnej cenie. z powodu później godziny zostawię to na jutro :classic_cool: dziękuję za pomoc. :) dobrej noc, hej! :))))))))

Gość malachmurka
co do nauki samego rosyjskiego to ci niewiele pomogę, ale ogólnie bardzo pomocna jest "Metoda językowa 5S" właśnie w nauce języków obcych. Kurs ten dotyczy sposobu uczenia się i jak dla mnie jest naprawdę świetny! Poczytaj sobie o nim w necie, warto.

Gość Amandix

no nie jest to prosta sprawa ale może warto szkołę językową odwiedzić? ja zaczełam się uczyć w pi School i szczerze mówiąc jestem bardzo zadowolona - szkoła bardzook, dużo nauki w niewielkich grupach. jest bardzo ok!