Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Gvhugj

Dzieci które mówią dorosłym na "ty" - żenuła story

Polecane posty

Gość gość
Up

Gość gość
Up

Gość gość
mieszkam w Norwegii i powiem Wam, że mi jest wstyd jak jesteśmy w Polsce i moja 4 latka mówi do Pani w sklepie " czy możesz mi to dać??" za każdym razem przepraszam daną osobę a młodą poprawiam. Po kilku dniach już wie co i jak ale jak wracamy do domu to w przedszkolu i tak do wszystkich po imieniu. Ale nie mówi się tutaj TY możesz mi coś tam tylko grzecznie po imieniu a to różnica i nikt się temu nie dziwi. Jak przychodzą do nas znajomi Polacy to nie ma mowy, zeby waliła na TY. Mówi albo "ciocia" albo na"Pan/ Pani"

Gość gość
Autorkio, jak możesz mówić o dziecku gnój czy bachor?? Wymagasz kultury, to zacznij od siebie.

Gość justyś870418
Dziwi mnie jedna rzecz. Jak ktokolwiek może powiedziec o dziecku BACHOR/REK????? To świadczy tylko i wyłącznie o tym wypowiadającym się! Przecież dzieci robią to co widzą u doroslych! A my jesteśmy po to żeby ich uczyć! Jaka ich wina w tym wszystkim żeby ich wyzywać??? Hellooo!!! A na temat: Autorko mam córeczkę 5 letnią i jest bardzo rozgadana i tez się zapominała i też nieraz "walnęła" do kogoś na TY ale grzecznie. Zawsze jej zwracałam uwagę, ale nie zdarzyło mi się żeby ktokolwiek się obraził o to! I mimo iż na kafe panuje przekonanie że na wsi to samo zacofanie i ciemnogród to ja mieszkam na wsi i widać że jednak nie takie zacofanie;) Wiesz narzeczony mógł spokojnie powiedzieć: "kochany mówimy Pani a nie Krystyna" i wtedy matka też by skapowała o co chodzi;) Ale ze zebranych u Ciebie w mieszkaniu osób najgorsza to chyba TY:( Wiesz dlaczego? Ok była (dla ciebie) nieprzyjemna sytuacja mogłaś powiedzieć koleżance w oczy co o tym myślisz a nie "żalić" sie do innych i obrabiać tyłek i "koleżance" i dziecku!! Boże jak ja nie znosze takich ludzi! Toż to ten narzeczony juz lepszy bo przynajmniej miał odwagę powiedzieć w prost co mu "siedzi na wątrobie" !! A tak na marginesie jeszcze "wszystkim którzy skończyli 10 rok życia"?????:D:D:D:D

Gość Gvhugj
Przepraszam, Ty sadzisz, ze na kafe anonimowo obrabia sie doope:D gratuluje pomyslu. Nikt jej nie wyprosil z domu, tylko zwrocil jej dziecku uwage. I uwierzcie mi- to nie pierwsza taka sytuacja z tym dzieciakiem. Ono mowi do wszystkich naszych znajomych na ty, ludzie zwracaja temu dziecku i jej uwage, ale ona uwaza, iz jest to wyraz partnerskiego wychowania. Ona ani za niego nie przeprosila, ani mu nie zwrocila uwagi. Ten dzieciak mowi do ekspedientek w sklepie na Ty, do swojej matki na ty, do ojca tez, a ja NIE WYRAZAM ZGODY zeby mowilo tak to MOJEJ MATKI. I na pewńo nie bede go glaskala po glowce. Dzis kolezanka do mńie dzwonila chyba ja jakas refleksja naszla prosila zebym w jej imieńiu przeprosila swoja mame (moja mama wcale nie jest o to zla) i zaprosila na przeprosinowa kawe. Powiedzialam jej wprost, ze mi to lata jak wychowuje swoje dziecko, ale w moim towarzystwie ńikt do mojej matki nie bedzie mowil na ty. Jezeli pRzez to, ze ktos smial zwrocic jej dziecku uwage chcialaby zerwac kotakt- uwierzcie nie bede plakac:)

Gość hnh
Wina rodziców że tak pozwalają. Moe dziecko zawsze upominam.

Gość gość
Autorko, masz rację i dobrze twój narzeczony postąpił. Bezstresowe lewackie wychowywanie dzieci to klęska dla cywilizacji zachodniej - trzeba temu dawać odpór!

Gość to nie wina dziecka,
a rodziców, ze po prostu nie zwracają uwagi, gdy robi coś źle. często jest tak, że dziecko przeklina itd. a taka matka / ojciec się jeszcze cieszy jakie to dziecko ma zabawne, ze zna tyle słów.. Niestety znam takie przypadki.. ale co temu dziecko winne, gdy myśli, ze robi dobrze, bo budzi to aprobatę rodziców? Uwagę to by, zwróciła takiej matce, ale jak widać ona tez nie rozgarnięta, skoro zamiast zwrócić uwagę podśmiec***e się pod nosem.. :/

Gość Gvhugj
Up

Gość matka z francji
tutaj nie mowi sie do doroslych na ty à na wy ( forma génosociogramme) sa tez rodziny w ktorych dzieci zwracaja sie do rodzicow na wy a rodzice do dzieci tez na wy.

Gość gość
bawią mnie teksty "dziecko się zapomniało" :D no ponoć to 8letni geniusz :D więc jak mógł się zapomnieć w kwestii, w której DOBRZE WYCHOWANY 4latek nawet się nie myli :D Niewychowany dzieciak i tyle i taka prawda.

Gość gość
a mnie denerwują dzieci ktore uznają mnie- 45 letnią kobietę za swoją koleżankę. Mam sąsiadkę która mówi mi na Pani, a jej dzici wrzeszczą do mnie po imieniu. Czy to jest normalne?

Gość typowa zona
Proponuje wierszyk brzechwy o kwoce. tak sie tu pluja kwoki o wychowywaniu i wychowaniu,a slownictwo z takiej kloaki,ze az boli

Gość gość
A ja popieram autorke! Sama mam dziecko i nie wyobrazam sobie, żeby mowilo per Ty do kogo sobie chce! Tak wychowala dzieci moja siostra! 11 latka jest "kolezanka" wszystkich i przenosi się to na brak jakiegokolwiek szacunku dla osob starszych!

Gość gość
up

Gość Autorko ZROBIE CI ZJEBE
Jaki 7 cud świata???????????????????????????? Chyba ósmy cud świata Jest 7 cudów świata!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Takich rzeczy nie wiedzieć!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Wstyd!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Gość gość
Ale macie problemy hehehe,zeby bulwersowac sie tak przyziemnymi sprawami.Jak ja sie ciesze,ze w Polsce nie mieszkam :) Bo to chyba tylko tam takie jakies ograniczone myslenia sa.

Gość gość
Yngvfv podnosze

Gość gość
Upppppo